NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop

We are offering you 100% accurate NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop with answers to all the questions of the English supplementary reader A Pact with the Sun. These NCERT Solutions for Class 6 have been crafted by our subject-matter experts as per the standards of the CBSE board.

The chapter is about an Old-Clock shop where the owner faces an unfriendly visitor at the late hour. What is the purpose of the visitor? He does not seem to be a buyer. Read this story which ends with a kind note.

You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format, and enjoy learning anywhere, anytime!

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop

 

ncert solutions supplementary class 6 english chapter 4 1
ncert solutions supplementary class 6 english chapter 4 2

 

Access Answers to NCERT Solutions Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop

THE OLD-CLOCK SHOP

NCERT Solutions Class 6 English – Chapter 4

The Old-Clock Shop


Questions

Question 1: What made Ray think the visitor was not really a shopper?

Answer: Ray’s old, wise eyes understood that the visitor who arrived at the late hour, was not really a shopper. There was no friendliness in the visitor’s eyes.

Question 2. Why do you think he had come to the shop?

Answer: I think he had come to the shop to rob the shop. He was in urgent need of money.

Question 3. How did Ray communicate with him?

Answer: As Ray was deaf, he communicated with his visitor through the notepad and the pen.

Question 4. What do you think the man said to his friend who waited at the door?

Answer: The man would have said to his friend who waited at the door that the shop owner was deaf.

Question 5. Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?

Answer: Ray was a very kind person. He was not a pawnbroker, someone who lends money on security of an item. But he always helped the people in need. That’s why he lent money to people in exchange for their old watched and clocks.

Question 6. “The watch was nothing special and yet had great powers.” In what sense did it have ‘great powers’?

Answer: “The watch was nothing special and yet had great powers. It had great powers in the sense that it saved Ray from any kind of physical injuries he would have had to face from the late-hour visitors. Also, it saved the visitors from doing a robbery. They needed money and they got it by keeping the watch as a security.

Question 7. Do you think the man would ever come back to pick up the watch?

Answer: No, I don’t think the older man would ever come back to pick up the watch. He received money more than the watch was worth.

Question 8. When did “the unfriendly face” of the visitor turn truly friendly?

Answer: The unfriendly face of the visitor turned truly friendly when he got a fifty-dollar note for his ordinary watch. Both, Ray and the older man, knew that the watch was not worth that much money. So, the older man genuinely felt obliged for Ray’s kindness.

1 Comment

  1. Good answers for the questions, Excellent!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class