NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 8 - Introduction to Trigonometry Exercise 8.1

NCERT solutions for Class 10 Maths Chapter 8, Introduction to Trigonometry, Exercise 8.1, is available here with all the solved problems from the NCERT textbook. The solutions are available in PDF format and it can be downloaded easily. The NCERT solutions are created by our maths subject experts with proper geometric figures and explanations in a step by step procedure.

The collection of all the solutions in NCERT solutions for class 10 maths is as per the latest NCERT syllabus and guidelines of the CBSE board and it aims to help the students to score good marks in the board examinations.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 8- Introduction to Trigonometry Exercise 8.1

ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 1
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 2
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 3
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 4
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 5
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 6
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 7
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 8
ncert solutions for class 10 maths chapter 8 ex 1 9

Access other exercise solutions of Class 10 Maths Chapter 8- Introduction to Trigonometry

Exercise 8.2 Solutions – 4 Questions ( 1 short answer, 2 long answers, 1 MCQ)

Exercise 8.3 Solutions – 7 Questions (5 short answers, 2 long answers)

Exercise 8.4 Solutions – 5 Questions ( 2 short answers, 2 long answers, 1 MCQ)

Access Answers of Maths NCERT class 10 Chapter 8 – Introduction to Trigonometry Exercise 8.1

1. In ∆ ABC, right-angled at B, AB = 24 cm, BC = 7 cm. Determine:

(i) sin A, cos A

(ii) sin C, cos C

Solution:

In a given triangle ABC, right angled at B = ∠B = 90°

Given: AB = 24 cm and BC = 7 cm

According to the Pythagoras Theorem,

In a right- angled triangle, the squares of the hypotenuse side is equal to the sum of the squares of the other two sides.

By applying Pythagoras theorem, we get

AC2=AB2+BC2

AC2 = (24)2+72

AC2 = (576+49)

AC2 = 625cm2

AC = √625 = 25

Therefore, AC = 25 cm

(i) To find Sin (A), Cos (A)

We know that sine (or) Sin function is the equal to the ratio of length of the opposite side to the hypotenuse side. So it becomes

Sin (A) = Opposite side /Hypotenuse = BC/AC = 7/25

Cosine or Cos function is equal to the ratio of the length of the adjacent side to the hypotenuse side and it becomes,

Cos (A) = Adjacent side/Hypotenuse = AB/AC = 24/25

(ii) To find Sin (C), Cos (C)

Sin (C) = AB/AC = 24/25

Cos (C) = BC/AC = 7/25

2. In Fig. 8.13, find tan P – cot R

Ncert solutions class 10 chapter 8-1

Solution:

In the given triangle PQR, the given triangle is right angled at Q and the given measures are:

PR = 13cm,

PQ = 12cm

Since the given triangle is right angled triangle, to find the side QR, apply the Pythagorean theorem

According to Pythagorean theorem,

In a right- angled triangle, the squares of the hypotenuse side is equal to the sum of the squares of the other two sides.

PR2 = QR2 + PQ2

Substitute the values of PR and PQ

132 = QR2+122

169 = QR2+144

Therefore, QR2 = 169−144

QR2 = 25

QR = √25 = 5

Therefore, the side QR = 5 cm

To find tan P – cot R:

According to the trigonometric ratio, the tangent function is equal to the ratio of the length of the opposite side to the adjacent sides, the value of tan (P) becomes

tan (P) = Opposite side /Hypotenuse = QR/PQ = 5/12

Since cot function is the reciprocal of the tan function, the ratio of cot function becomes,

Cot (R) = Adjacent side/Hypotenuse = QR/PQ = 5/12

Therefore,

tan (P) – cot (R) = 5/12 – 5/12 = 0

Therefore, tan(P) – cot(R) = 0

3. If sin A = 3/4, Calculate cos A and tan A.

Solution:

Let us assume a right angled triangle ABC, right angled at B

Given: Sin A = 3/4

We know that, Sin function is the equal to the ratio of length of the opposite side to the hypotenuse side.

Therefore, Sin A = Opposite side /Hypotenuse= 3/4

Let BC be 3k and AC will be 4k

where k is a positive real number.

According to the Pythagoras theorem, the squares of the hypotenuse side is equal to the sum of the squares of the other two sides of a right angle triangle and we get,

AC2=AB2 + BC2

Substitute the value of AC and BC

(4k)2=AB2 + (3k)2

16k2−9k2 =AB2

AB2=7k2

Therefore, AB = √7k

Now, we have to find the value of cos A and tan A

We know that,

Cos (A) = Adjacent side/Hypotenuse

Substitute the value of AB and AC and cancel the constant k in both numerator and denominator, we get

AB/AC = √7k/4k = √7/4

Therefore, cos (A) = √7/4

tan(A) = Opposite side/Adjacent side

Substitute the Value of BC and AB and cancel the constant k in both numerator and denominator, we get,

BC/AB = 3k/√7k = 3/√7

Therefore, tan A = 3/√7

4. Given 15 cot A = 8, find sin A and sec A.

Solution:

Let us assume a right angled triangle ABC, right angled at B

Given: 15 cot A = 8

So, Cot A = 8/15

We know that, cot function is the equal to the ratio of length of the adjacent side to the opposite side.

Therefore, cot A = Adjacent side/Opposite side = AB/BC = 8/15

Let AB be 8k and BC will be 15k

Where, k is a positive real number.

According to the Pythagoras theorem, the squares of the hypotenuse side is equal to the sum of the squares of the other two sides of a right angle triangle and we get,

AC2=AB2 + BC2

Substitute the value of AB and BC

AC2= (8k)2 + (15k)2

AC2= 64k2 + 225k2

AC2= 289k2

Therefore, AC = 17k

Now, we have to find the value of sin A and sec A

We know that,

Sin (A) = Opposite side /Hypotenuse

Substitute the value of BC and AC and cancel the constant k in both numerator and denominator, we get

Sin A = BC/AC = 15k/17k = 15/17

Therefore, sin A = 15/17

Since secant or sec function is the reciprocal of the cos function which is equal to the ratio of the length of the hypotenuse side to the adjacent side.

Sec (A) = Hypotenuse/Adjacent side

Substitute the Value of BC and AB and cancel the constant k in both numerator and denominator, we get,

AC/AB = 17k/8k = 17/8

Therefore sec (A) = 17/8

5. Given sec θ = 13/12 Calculate all other trigonometric ratios

Solution:

We know that sec function is the reciprocal of the cos function which is equal to the ratio of the length of the hypotenuse side to the adjacent side

Let us assume a right angled triangle ABC, right angled at B

sec θ =13/12 = Hypotenuse/Adjacent side = AC/AB

Let AC be 13k and AB will be 12k

Where, k is a positive real number.

According to the Pythagoras theorem, the squares of the hypotenuse side is equal to the sum of the squares of the other two sides of a right angle triangle and we get,

AC2=AB2 + BC2

Substitute the value of AB and AC

(13k)2= (12k)2 + BC2

169k2= 144k2 + BC2

169k2= 144k2 + BC2

BC2 = 169k2 – 144k2

BC2= 25k2

Therefore, BC = 5k

Now, substitute the corresponding values in all other trigonometric ratios

So,

Sin θ = Opposite Side/Hypotenuse = BC/AC = 5/13

Cos θ = Adjacent Side/Hypotenuse = AB/AC = 12/13

tan θ = Opposite Side/Adjacent Side = BC/AB = 5/12

Cosec θ = Hypotenuse/Opposite Side = AC/BC = 13/5

cot θ = Adjacent Side/Opposite Side = AB/BC = 12/5

6. If ∠A and ∠B are acute angles such that cos A = cos B, then show that ∠ A = ∠ B.

Solution:

Let us assume the triangle ABC in which CD⊥AB

Give that the angles A and B are acute angles, such that

Cos (A) = cos (B)

As per the angles taken, the cos ratio is written as

AD/AC = BD/BC

Now, interchange the terms, we get

AD/BD = AC/BC

Let take a constant value

AD/BD = AC/BC = k

Now consider the equation as

AD = k BD …(1)

AC = k BC …(2)

By applying Pythagoras theorem in △CAD and △CBD we get,

CD2 = BC2 – BD2 … (3)

CD2 =AC2 −AD2 ….(4)

From the equations (3) and (4) we get,

AC2−AD2 = BC2−BD2

Now substitute the equations (1) and (2) in (3) and (4)

K2(BC2−BD2)=(BC2−BD2) k2=1

Putting this value in equation, we obtain

AC = BC

∠A=∠B (Angles opposite to equal side are equal-isosceles triangle)

7. If cot θ = 7/8, evaluate :

(i) (1 + sin θ)(1 – sin θ)/(1+cos θ)(1-cos θ)

(ii) cot2 θ

Solution:

Let us assume a △ABC in which ∠B = 90° and ∠C = θ

Given:

cot θ = BC/AB = 7/8

Let BC = 7k and AB = 8k, where k is a positive real number

According to Pythagoras theorem in △ABC we get.

AC2 = AB2+BC2

AC2 = (8k)2+(7k)2

AC2 = 64k2+49k2

AC2 = 113k2

AC = √113 k

According to the sine and cos function ratios, it is written as

sin θ = AB/AC = Opposite Side/Hypotenuse = 8k/√113 k = 8/√113 and

cos θ = Adjacent Side/Hypotenuse = BC/AC = 7k/√113 k = 7/√113

Now apply the values of sin function and cos function:

Ncert solutions class 10 chapter 8-2

8. If 3 cot A = 4, check whether (1-tan2 A)/(1+tan2 A) = cos2 A – sin 2 A or not.

Solution:

Let △ABC in which ∠B=90°

We know that, cot function is the reciprocal of tan function and it is written as

cot(A) = AB/BC = 4/3

Let AB = 4k an BC =3k, where k is a positive real number.

According to the Pythagorean theorem,

AC2=AB2+BC2

AC2=(4k)2+(3k)2

AC2=16k2+9k2

AC2=25k2

AC=5k

Now, apply the values corresponding to the ratios

tan(A) = BC/AB = 3/4

sin (A) = BC/AC = 3/5

cos (A) = AB/AC = 4/5

Now compare the left hand side(LHS) with right hand side(RHS)

Ncert solutions class 10 chapter 8-3

Since, both the LHS and RHS = 7/25

R.H.S. =L.H.S.

Hence, (1-tan2 A)/(1+tan2 A) = cos2 A – sin 2 A  is proved

9. In triangle ABC, right-angled at B, if tan A = 1/√3 find the value of:

(i) sin A cos C + cos A sin C

(ii) cos A cos C – sin A sin C

Solution:

Let ΔABC in which ∠B=90°

tan A = BC/AB = 1/√3

Let BC = 1k and AB = √3 k,

Where k is the positive real number of the problem

By Pythagoras theorem in ΔABC we get:

AC2=AB2+BC2

AC2=(√3 k)2+(k)2

AC2=3k2+k2

AC2=4k2

AC = 2k

Now find the values of cos A, Sin A

Sin A = BC/AC = 1/2

Cos A = AB/AC = √3/2

Then find the values of cos C and sin C

Sin C = AB/AC = 3/2

Cos C = BC/AC = 1/2

Now, substitute the values in the given problem

(i) sin A cos C + cos A sin C = (1/2) ×(1/2 )+ √3/2 ×√3/2 = 1/4 + 3/4 = 1

(ii) cos A cos C – sin A sin C = (3/2 )(1/2) – (1/2) (3/2 ) = 0

10. In ∆ PQR, right-angled at Q, PR + QR = 25 cm and PQ = 5 cm. Determine the values of sin P, cos P and tan P

Solution:

In a given triangle PQR, right angled at Q, the following measures are

PQ = 5 cm

PR + QR = 25 cm

Now let us assume, QR = x

PR = 25-QR

PR = 25- x

According to the Pythagorean Theorem,

PR2 = PQ2 + QR2

Substitute the value of PR as x

(25- x) 2 = 52 + x2

252 + x2 – 50x = 25 + x2

625 + x2-50x -25 – x2 = 0

-50x = -600

x= -600/-50

x = 12 = QR

Now, find the value of PR

PR = 25- QR

Substitute the value of QR

PR = 25-12

PR = 13

Now, substitute the value to the given problem

(1) sin p = Opposite Side/Hypotenuse = QR/PR = 12/13

(2) Cos p = Adjacent Side/Hypotenuse = PQ/PR = 5/13

(3) tan p =Opposite Side/Adjacent side = QR/PQ = 12/5

11. State whether the following are true or false. Justify your answer.

(i) The value of tan A is always less than 1.

(ii) sec A = 12/5 for some value of angle A.

(iii)cos A is the abbreviation used for the cosecant of angle A.

(iv) cot A is the product of cot and A.

(v) sin θ = 4/3 for some angle θ.

Solution:

(i) The value of tan A is always less than 1.

Answer: False

Proof: In ΔMNC in which ∠N = 90∘,

MN = 3, NC = 4 and MC = 5

Value of tan M = 4/3 which is greater than.

The triangle can be formed with sides equal to 3, 4 and hypotenuse = 5 as it will follow the Pythagoras theorem.

MC2=MN2+NC2

52=32+42

25=9+16

25 = 25

(ii) sec A = 12/5 for some value of angle A

Answer: True

Justification: Let a ΔMNC in which ∠N = 90º,

MC=12k and MB=5k, where k is a positive real number.

By Pythagoras theorem we get,

MC2=MN2+NC2

(12k)2=(5k)2+NC2

NC2+25k2=144k2

NC2=119k2

Such a triangle is possible as it will follow the Pythagoras theorem.

(iii) cos A is the abbreviation used for the cosecant of angle A.

Answer: False

Justification: Abbreviation used for cosecant of angle M is cosec M. cos M is the abbreviation used for cosine of angle M.

(iv) cot A is the product of cot and A.

Answer: False

Justification: cot M is not the product of cot and M. It is the cotangent of ∠M.

(v) sin θ = 4/3 for some angle θ.

Answer: False

Justification: sin θ = Height/Hypotenuse

We know that in a right angled triangle, Hypotenuse is the longest side.

∴ sin θ will always less than 1 and it can never be 4/3 for any value of θ.


Exercise 8.1 of Class 10 Maths consists of problems which cover concepts like trigonometric ratios of some angles of a right angle triangle with a measure of 0° to 90°. It defines the trigonometric ratio of the acute right angle triangle, which expresses the relationship between the sides of a triangle and angles.

With the help of Pythagorean theorem, trigonometric ratios for some specific angles are calculated. To solve these ratios in a simplified manner, trigonometric identities are established. Some of the angles are introduced in the trigonometric functions like sine, cosine, tangent, cosecant, secant and cotangent. The trigonometric functions cosecant, secant and cotangents are the inverse functions of sine, cosine and tangent function, respectively are defined clearly in this chapter.

Learn the entire solutions of chapter 8 of class 10 maths along with other learning materials, notes provided by BYJU’S. The problems are solved in a detailed way with relevant formulas and figures to score well in the exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class