MCQs on Ecological Succession For NEET 2020

The gradual and steady alteration in the species observed in a specific area with regards to the changing environment is referred to as ecological succession. In nature, the phenomenon is typically foreseeable and unpreventable as biotic components of the ecosystem are constantly trying to sustain with changing atmospheric conditions. The main objective of this phenomenon occurring in nature is the maintenance of equilibrium in the ecosystem.

1. In ecological succession, the intermediate developmental phase is known as

(a) ecesis

(b) climax

(c) nudation

(d) sere

Answer: (d)

2. This is true about secondary succession

(a) follows primary succession

(b) takes place on a deforested site

(c) is similar to primary succession except that it has a relatively slower pace

(d) begins on a bare rock

Answer: (b)

3. Lithosphere serves as a reservoir for

(a) nitrogen cycles

(b) carbon cycles

(c) oxygen cycles

(d) phosphorus cycles

Answer: (d)

4. This is not a climax vegetation

(a) grasses

(b) savannah

(c) forests

(d) hydrophytes

Answer: (d)

5. This about ecological succession is incorrect

(a) food chain relationships become more complex

(b) species diversity increases as succession proceeds

(c) role of decomposers becomes all the more important

(d) is a random process

Answer: (d)

6. An example of plants occupying the second stage of hydrosere is

(a) Salix

(b) Vallisneria

(c) Azolla

(d) Typha

Answer: (b)

7. On the sand, ecological succession is

(a) halosere

(b) xerosere

(c) hydrosere

(d) psammosere

Answer: (d)

8. Order of basic processes involved in succession is

(a) invasion -> stabilization -> completion and coaction -> reaction -> nudation

(b) nudation -> stabilization -> completion and coaction -> invasion -> reaction

(c) invasion -> nudation -> completion and coaction -> reaction -> stabilization

(d) nudation -> invasion -> completion and coaction -> reaction -> stabilization

Answer: (d)

9. Process of the successful establishment of species in a new area is known as

(a) climax

(b) sere

(c) ecesis

(d) invasion

Answer: (c)

10. In ecological succession, the final stable community is known as

(a) climax community

(b) ultimate community

(c) final community

(d) seral community

Answer: (a)

These were some MCQs on ecological succession. Learn MCQs on related topics at BYJU’S.

See more:

1 Comment

  1. shahinaz Abd El Rahman

    Very good resource for students to practice. Thank you

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *