MCQs on Filariasis For NEET

Thread-like, microscopic worms cause an infectious disease known as Filariasis. This parasitic round worm has two species that are linked with this disease often – Brugia malayi and Wuchereria bancrofti. The parasite’s larval form spreads this disease to humans through a mosquito bite. 8 of these filarial worms are known to be the definitive host of humans. Listed below are some questions on the topic Filariasis provided, along with answers. Solve and check to verify your answers.

1. Filariform larvae are observed with

(a) Trichuris trichura

(b) Necator americanus

(c) Ascaris lumbricoides

(d) Enterobius vermicularis

Answer: (c)

2. Except this, all others enter through the dermal route

(a) Ascaris

(b) Trichuris

(c) Necator americanus

(d) Strongyloides

Answer: (b)

3. The Filarial larva can be collected from the sample of

(a) biopsy of liver

(b) smears of intestinal contents

(c) smears of spleen

(d) peripheral blood at midnight

Answer: (d)

4. The sperm of nematodes are

(a) ciliated

(b) amoeboid

(c) diploid

(d) haploid

Answer: (b)

5. The causative of Filariasis is

(a) Schistosome

(b) Trichinella

(c) Culex

(d) Wuchereria

Answer: (d)

6. This accurately does not describe Lymphatic filariasis

(a) is caused by parasitic worms Brugia malayi and Wuchereria bancrofti

(b) one of the most common manifestations is Chyluria

(c) chiefly affects the lower limb

(d) intermediate vector is the mollusc

Answer: (d)

7. Which of the following diseases is caused by a nematode?

(a) Poliomyelitis

(b) Filariasis

(c) Leprosy

(d) Amoebiasis

Answer: (b)

8. Filariasis in India is transmitted by

(a) Musca domestica

(b) Anopheles culicifacies

(c) Culex fatigens

(d) Aedes aegypti

Answer: (c)

9. Filariasis is a result of the infection of

(a) Fleas

(b) Bed bug

(c) Leech

(d) Nematode worm

Answer: (d)

10. Ascaris lumbricoides, commonly is known as

(a) Filarial worm

(b) Hookworm

(c) Roundworm

(d) Pinworm

Answer: (c)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *