MCQs on Vector-Borne Diseases

Some pathogens cannot enter the body of humans or animals directly. They need a vector for transmission. These vectors are mostly blood-sucking insects such as mosquitoes, fleas, ticks, etc. Pathogenic organisms complete some stages of their lifecycle in the vector and some in the host. Examples include malaria, dengue, chikungunya, plague, sleeping sickness, Kala-azar, filariasis, etc.

1. The motile zygote of Plasmodium is found in

(a) human liver

(b) human RBCs

(c) salivary glands of female Anopheles

(d) the gut of female Anopheles

Answer: (d)

2. Ascaris infection is transmitted by

(a) mosquito bite

(b) Tse-tse fly

(c) consuming uncooked pork

(d) drinking contaminated water with eggs of Ascaris

Answer: (d)

3. Plague is caused by

(a) Leishmania donovani

(b) Yersinia pestis

(c) Salmonella typhimuium

(d) Trichinella spiralis

Answer: (b)

4. Which of the following is a correct matching pair of disease and pathogen?

(a) Filariasis – Wuchereria

(b) Kala-azar – Glossina

(c) Sleeping sickness – Leishmania

(d) Malaria – Anopheles

Answer: (a)

5. Which of the following is not a vector-borne disease?

(a) Yellow fever

(b) Dengue fever

(c) Viral fever

(d) Malaria

Answer: (c)

6. Which of the following is an incorrectly matched pair of a disease and its associated vector?

(a) Leishmaniasis – Anopheles culifacies

(b) Dengue fever – Aedes aegypti

(c) Filariasis – Culex pipiens

(d) Sleeping sickness – Glossina palpalis

Answer: (a)

7. Recurring chills and fever in malaria is due to

(a) destruction of micro and macrogametocytes by the WBCs

(b) rupturing of RBCs by rapid multiplication and release of haemozoin

(c) toxins released from trophozoites

(d) sporozoites released from RBCs and are rapidly being killed in the spleen

Answer: (b)

8. Sporozoites of the malarial parasites are found in

(a) the saliva of female Anopheles mosquito, which is freshly moulted

(b) the saliva of infected female Anopheles mosquito

(c) RBCs of an infected human

(d) the spleen of an infected human

Answer: (b)

9. Kala-azar is transmitted by

(a) Dragon fly

(b) Housefly

(c) Tse-tse fly

(d) Sand fly

Answer: (d)

10. Yellow fever is transmitted by

(a) Anopheles

(b) Aedes

(c) Housefly

(d) Tse-tse fly

Answer: (b)

These were some MCQs on Vector-Borne Diseases. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *