MCQs on Indigestion for NEET

Dyspepsia, upset stomach or indigestion are terms used to describe the uneasiness felt in your upper abdomen. These are some symptoms one often experiences immediately after you start eating; it gives a feeling of fullness and affects the gastrointestinal organs of the body. Solve some questions on indigestion here.

1. Except this, all others inhibit the pancreatic secretion

(a) Glucagon

(b) Somatostatin

(c) Sympathetic stimulation

(d) Acid in the duodenum

Answer: (d)

2. When a solution changes the color of a turmeric indicator to red from yellow, what is the solution?

(a) neutral

(b) acidic

(c) basic

(d) none of the above

Answer: (c)

3. This can elicit enterogastric reflex

(a) hyperosmotic chyme in the duodenum

(b) acid chime in the duodenum

(c) distension of the duodenum

(d) all of these

Answer: (d)

4. With regards to vomiting –

(a) can be produced by conditioned reflex

(b) occurs on an empty stomach only

(c) occurs in a denervated stomach only

(d) occurs by strong contraction of the walls of the stomach

Answer: (a)

5. The conversion of this is brought about by enterokinase

(a) proteins into polypeptide

(b) pepsinogen into pepsin

(c) trypsinogen into trypsin

(d) lactose to sucrose

Answer: (c)

6. Rennin acts on

(a) fat in the intestine

(b) protein in the stomach

(c) At 1-3 pH, milk converting casein to calcium paracaseinate

(d) At 7.2-8.2 pH, milk converting casein to calcium paracaseinate

Answer: (c)

7. The release of this stimulates pancreatic juice

(a) Cholecystokinin

(b) Secretin

(c) Both (a) and (b)

(d) Enterokinase

Answer: (c)

8. The epithelial cells of the intestine which participate in absorption of food have this on their surface

(a) Microvilli

(b) Zymogen granules

(c) Phagocytic vesicles

(d) Pinocytic vesicles

Answer: (a)

9. A combination of anxiety and spicy food can cause

(a) Seizures

(b) Indigestion

(c) Hypotension

(d) None of these

Answer: (b)

10. Food indigestion is mainly caused by

(a) infection

(b) lack of saliva

(c) lack of water in the body

(d) lack of chewing

Answer: (d)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*