NEET Questions - Chapter 16 - Digestion and Absorption

Solve NEET questions on Chapter 16 Digestion and Absorption. Questions found on the page have been gathered from NEET question papers over the years. Find your score by taking this quiz.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 16 Digestion and Absorption

1. Which cells of “Crypts of Lieberkuhn” secrete antibacterial lysozyme? (NEET 2017)

A. Argentaffin cells

B. Zymogen cells

C. Kupffer cells

D. Paneth cells

2. A baby boy aged two years is admitted to play school and passes through a dental check-up. The dentist observed that the boy had twenty teeth. Which teeth were absent?

(NEET 2017)

A. Incisors

B. Premolars

C. Molars

D. Canines

3. Which hormones stimulate the production of pancreatic juice and bicarbonate?

(NEET-II 2016)

A. Insulin and glucagon

B. Cholecystokinin and secretin

C. Gastrin and insulin

D. Angiotensin and epinephrine

4. The primary dentition in human differs from permanent dentition in not having one of the following types of teeth (2015)

A. Premolars

B. Molars

C. Canines

D. Incisors

5. The initial step in the digestion of milk in humans is carried out by (2014)

A. pepsin

B. trypsin

C. rennin

D. lipase

6. A healthy person eats the following diet – 5gm raw sugar, 4 gm albumin, 10 gm pure buffalo ghee adulterated with 2 gm vegetable ghee (hydrogenated vegetable oil), and 5 gm lignin. How many calories is he likely to get? (NEET 2013)

A. 144

B. 112

C. 164

D. 126

7. Where do certain symbiotic microorganisms normally occur in the human body?

(Mains 2012)

A. Duodenum

B. Tongue surface and oral lining

C. Rectum and vermiform appendix

D. Caecum

8. One of the constituents of pancreatic juice that is poured into the duodenum in humans is (Mains 2011)

A. trypsin

B. chymotrypsin

C. trypsinogen

D. enterokinase

9. Two friends are eating together on a dining table. One of them suddenly starts coughing while swallowing some food. This coughing would have been due to improper movement of (2011)

A. neck

B. tongue

C. diaphragm

D. epiglottis

10. If for some reason our goblet cells are non-functional, this will adversely affect

(2010)

A. maturation of sperms

B. secretion of sebum from sebaceous glands

C. production of somatostatin

D. smooth movement of food down the intestine

Question

Answer Key

1

D

2

B

3

B

4

A

5

C

6

A

7

D

8

C

9

D

10

D

Register at BYJU’S and get further access to important NEET questions.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *