MCQs on New Crops For NEET

Quantifying and identifying demands for a particularly new and not-so-easily found crop amongst other naturally occurring ones is a challenge. Especially to those who are organic food consumers, often on the lookout of local food sources. Learn some important questions on new crops here and get going with your NEET Preparation. Collated are a few questions provided with the correct answers.

1. Source of liquid wax is

(a) Blue whale oil

(b) Simmondsia chinensis (Jojoba)

(c) Sperm whale oil

(d) both (b) and (c)

Answer: (d)

2. Olericulture is

(a) Cultivation of cash crops

(b) cultivation of oil seeds

(c) cultivation of vegetables

(d) cultivation of fruits

Answer: (c)

3. Pusa hybrid 4 is a variant of

(a) Brinjal

(b) Banana

(c) Tomato

(d) Potato

Answer: (c)

4. This is Jojoba

(a) Leucaena

(b) Simmondsia chinensis

(c) Parthenium

(d) Crotalaria

Answer: (b)

5. A common beverage, Cola is obtained from

(a) stems

(b) leaves

(c) flowers

(d) seeds

Answer: (d)

6. Identify this good green manure leguminous tree that is small and fast-growing, leaves enriched with nitrogenous compounds

(a) Jojoba

(b) Guayule

(c) Leucaena

(d) Dalbergia

Answer: (c)

7. Hybridization of this pair led to the development of a man-made cereal, Triticale

(a) Rice and wheat

(b) Oat and wheat

(c) Rye and wheat

(d) Gram and wheat

Answer: (c)

8. This is a beverage plant

(a) Poullinia cupana

(b) Ilex paraguariensis

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (c)

9. Pick the incorrect pair

(a) Nutritive seeds – Psophocarpus tetragonolobus

(b) Liquid wax obtained – Simmondsia chinensis

(c) Atmospheric nitrogen fixed – Leucaena leucocephala

(d) Source of furniture Wood – Parthenium argentatum

Answer: (d)

10. This is an underutilized oil crop

(a) Cocos nucifera

(b) Azadirachta indica

(c) Brassica campestris

(d) None of the above

Answer: (b)

Check out other important multiple choice questions for NEET, at BYJU’S.

Also Check:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *