MCQs on Plague For NEET

Bacteria Yersinia pestis causes an infectious disease Plague, typically seen in smaller mammals and its fleas. It is a zoonotic disease, transmitted between animals through its fleas and it can transmit from animals to humans. Yersinia pestis was formerly known as Pasteurella pestis. It is a gram-negative, rod-shaped bacteria. In the medieval times, plague was known as Black Death. If left untreated without the administration of antibiotics, it can turn fatal. Provided below are a few questions on the topic Plague, along with answers.

1. The causative of the bacterial disease, Plague is

(a) Vibrio

(b) Mycobacterium

(c) Clostridium

(d) Pasteurella pestis

Answer: (d)

2. In the life cycle of plague, this is the role of humans

(a) primary host

(b) secondary reservoir

(c) accidental intruder in rat flea cycle

(d) primary transmission vector

Answer: (c)

3. This transmits Plague

(a) Tse-tse fly

(b) House fly

(c) Mosquito

(d) Rat flea

Answer: (d)

4. This set shows bacteria diseases

(a) Mumps, Malaria, poliomyelitis

(b) Tuberculosis, Tetanus, Measles

(c) Plague, Leprosy, Diphtheria

(d) Mumps, Typhoid, Cholera

Answer: (c)

5. What is the biological name of the vector/insect which carries Plague?

(a) Pediculus humanus

(b) Bacillus pestis

(c) Anopheles mosquito

(d) Xenopsylla cheopis

Answer: (d)

6. This plague type is the most serious of all forms of this disease and is contagious

(a) Septicemic Plague

(b) Pneumonic Plague

(c) Bubonic Plague

(d) None of these

Answer: (b)

7. Which of the following is associated with “Black death”

(a) Measles

(b) Plague

(c) Tuberculosis

(d) Cancer

Answer: (b)

8. This is the most common form of plague causing swelling of the lymph nodes

(a) Pneumonic plague

(b) Bubonic plague

(c) Septicemic plague

(d) All of these

Answer: (b)

9. The causative of Plague is

(a) Leishmania donovani

(b) Yersinia pestis

(c) Trichinella spiralis

(d) Salmonella typhimurium

Answer: (b)

10. This can be used to prepare the vaccine of Tularemia and Plague

(a) Formalin inactivated suspension of virulent bacteria

(b) Heat killed suspension of virulent bacteria; avirulent live bacteria

(c) Chemical fraction of the causative bacteria

(d) All of these

Answer: (d)

Explore and learn more about NEET at BYJU’S.

Further reading:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*