NEET Questions - Chapter 4 - Animal Kingdom

The 4th chapter in Unit 1 Diversity in Living World studied in Class 11 NEET Biology syllabus is the Animal Kingdom. Provided below are the top 10 questions along with solutions for the chapter.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 4 Animal Kingdom

1. An important characteristic that hemichordates share with chordates is (NEET 2017)

A. absence of notochord

B. Pharynx without gill slits

C. Pharynx with gill slits

D. ventral tubular nerve cord

2. Pick the correct statement (NEET – II 2016)

A. All Pisces have gills covered by an operculum

B. All Reptiles have a three-chambered heart

C. All cyclostomes do not possess jaws and paired fins

D. All mammals are viviparous

3. Body having meshwork of cells, internal cavities lined with food filtering flagellated cells and indirect development are the characteristics of Phylum

A. Porifera

B. Coelenterata

C. Protozoa

D. Mollusca

4. A jawless fish, which lays eggs in freshwater and whose ammocoetes larvae after metamorphosis return to the ocean is (2015)

A. Myxine

B. Petromyzon

C. Eptatretus

D. Neomyxine

5. The taxon representing both freshwater and marine species is (2014)

A. Cnidaria

B. Ctenophora

C. Echinoderms

D. Cephalochordata

6. This group of animals belongs to the same Phylum (NEET 2013)

A. Earthworm, Pinworm, tapeworm

B. Malarial parasite, Amoeba, Mosquito

C. Sponge, Sea anemone, Starfish

D. Prawn, Scorpion, Locusta

7. Characteristics of Class Reptilia are

A. body covered with dry and cornified skin, scales over the body are epidermal, they do not have external ears

B. marine animals with a cartilaginous endoskeleton, body covered with placoid scales

C. freshwater animals with bony endoskeleton, air-bladder to regulate buoyancy

D. body covered with moist skin which is devoid of scales, the ear is represented by a tympanum, alimentary canal, urinary and reproductive tracts open into a common cloaca

8. This category of animals correctly describes with no single exception in it

(Mains 2012)

A. all bony fishes have four pairs of gills and an operculum on each side

B. all reptiles possess scales, have a three-chambered heart and are cold-blooded animals

C. all mammals are viviparous and possess diaphragm for breathing

D. all sponges are marine and have collared cells

9. One example of animals having a single opening to the outside that serves both mouth as well as anus is (2010)

A. Fasciola

B. Asterias

C. Ascidia

D. Octopus

10. If a live earthworm is pricked with a needle on its outer surface without damaging its gut, the fluid that comes out is (2009)

A. excretory fluid

B. slimy mucous

C. hemolymph

D. coelomic fluid

Question

Answer Key

1

C

2

C

3

A

4

B

5

A

6

D

7

A

8

A

9

A

10

D

You just solved the top 10 questions on chapter 4, Animal kingdom. For more on NEET, visit BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *