NEET Questions - Chapter 15 - Biodiversity and its Conservation

Chapter 15, Biodiversity and its Conservation must be read thoroughly as it is an integral part of the NEET syllabus. Furthermore, many questions have been asked from this chapter over the years. Therefore, students aspiring to crack NEET must be very thorough with this chapter. To help you with your venture, we have handpicked 10 important questions that have been asked in previous years NEET question papers.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 15 Biodiversity and its Conservation

1. Which of the following has maximum genetic diversity in India? (NEET AIPMT – 2009)

A. Mango

B. Tea

C. Teak

D. Wheat

2. Which of the following pairs of an animal and a plant represents endangered organisms in India? (NEET AIPMT – 2006)

A. Banyan and black buck

B. Bentinckia nicobarica and red panda

C. Tamarind and rhesus monkey

D. Cinchona and leopard

3. Which one of the following is not included under in situ conservation? (NEET AIPMT – 2006)

A. National park

B. Biosphere reserve

C. Sanctuary

D. Botanical garden

4. One of endangered species of Indian medicinal plants is that of _____ (NEET AIPMT – 2007)

A. Garlic

B. Podophyllum

C. Amentotaxus

D. Ocimum

5. Probiotics are ________ (NEET AIPMT – 2007)

A. New kind of food allergens

B. Live microbial food supplement

C. Cancer inducing microbes

D. Safe antibiotics

6. Which is the National aquatic animal of India? (NEET – 2016)

A. Blue whale

B. Gangetic shark

C. River dolphin

D. Sea horse

7. Red List contains data or information on (NEET – 2016 )

A. Marine vertebrates only

B. All economically important plants

C. Plants whose products are in international trade

D. Threatened species

8. How many hotspots of biodiversity in the world have been identified till date by Norman Myers? (NEET – 2016 )

A. 17

B. 25

C. 34

D. 43

9. Alexander von Humbolt described for the first time (NEET – 2017 )

A. Population growth equation

B. Ecological biodiversity

C. Law of limiting factor

D. Species area relationships

10. The region of biosphere reserve which is legally protected and where no human activity is allowed is known as _____ (NEET – )

A. Buffer zone

B. Core zone

C. Restoration zone

D. Transition zone

Question

Answer Key

1

A

2

B

3

D

4

B

5

B

6

C

7

D

8

C

9

D

10

B

Explore more important NEET questions from Biodiversity and its Conservation by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *