NEET Questions - Chapter 10 - Cell Cycle and Cell Division

Cell cycle and cell division is the tenth chapter categorized under Cell: structure and function unit, in Class 11 NEET Biology syllabus. Test your knowledge on the chapter and find your score.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 10 Cell Cycle and Cell Division

1. This option gives the correct sequence of events during mitosis (NEET 2017)

A. condensation -> nuclear membrane disassembly -> crossing over -> segregation -> telophase

B. condensation -> arrangement at equator -> centromere division -> segregation -> telophase

C. condensation -> crossing over -> nuclear membrane disassembly -> segregation -> telophase

D. condensation -> nuclear membrane disassembly -> arrangement at equator -> centromere division -> segregation -> telophase

2. When a cell has a stalled DNA replication fork, which checkpoint should be predominantly activated? (NEET – II 2016)

A. G2/M

B. G1/M

C. M

D. Both G2/M and M

3. Anaphase Promoting Complex (APC) is a protein degradation machinery necessary for proper mitosis of animal cells. If APC is defective in a human cell, which of the following is expected to occur? (NEET 2017)

A. Chromosomes will not condense

B. Chromosomes will not segregate

C. Recombination of chromosome arms will occur

D. Chromosomes will be fragmented

4. Spindle fibers attach on to (NEET – I 2016)

A. kinetochore of the chromosome

B. centromere of the chromosome

C. telomere of the chromosome

D. kinetosome of the chromosome

5. This is not a characteristic feature during mitosis in somatic cells (NEET – I 2016)

A. disappearance of nucleolus

B. spindle fibers

C. synapsis

D. chromosome movement

6. Arrange the following events of meiosis in the correct sequence (2015)

(i) crossing over

(ii) synapsis

(iii) terminalisation of chiasmata

(iv) disappearance of nucleolus

A. (ii), (i), (iii), (iv)

B. (ii), (i), (iv), (iii)

C. (ii), (iii), (iv), (i)

D. (i), (ii), (iii), (iv)

7. During which phase(s) of the cell cycle, the amount of DNA in a cell remains at 4C level if the initial amount is denoted as 2C? (2014)

A. G2 and M

B. Only G2

C. G1 and S

D. G0 and G1

8. Enzyme recombinase is required at which stage of meiosis? (2014)

A. Diakinesis

B. Diplotene

C. Zygotene

D. Pachytene

9. Chromosomes, during meiosis I, start pairing at (NEET 2013)

A. Leptotene

B. zygotene

C. pachytene

D. diplotene

10. Identify the meiotic stage in which the homologous chromosomes separate while the sister chromatids remain associated at their centromeres (Mains 2012)

A. Metaphase I

B. Metaphase II

C. Anaphase II

D. Anaphase I

Question

Answer Key

1

D

2

A

3

B

4

A

5

C

6

A

7

B

8

D

9

B

10

D

These were the top 10 important NEET questions on cell cycle and cell division. For more related content on NEET, visit BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *