NEET Questions - Chapter 22 - Chemical Coordination and Integration

Explore the top 10 NEET questions from the chapter Chemical Coordination and integration from class 11 NEET Biology syllabus. Take this quiz and find your score.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 22 – Chemical Coordination and Integration

1. A hypothalamic hormone, GnRH, needed in reproduction, acts on (NEET 2017)

A. The anterior pituitary gland and stimulates the secretion of LH and oxytocin

B. posterior pituitary gland and stimulates the secretion of LH and relaxin

C. posterior pituitary gland and stimulates the secretion of oxytocin and FSH

D. anterior pituitary gland and stimulates the secretion of LH and FSH

2. Hypersecretion of growth hormone in adults does not cause further increase in height, because (NEET 2017)

A. growth hormone becomes inactive in adults

B. muscle fiber does not grow in size after birth

C. bones lose their sensitivity to growth hormones in adults

D. epiphyseal plates close after adolescence

3. Name a peptide hormone which acts mainly on hepatocytes, adipocytes and enhances cellular glucose uptake and utilization (NEET-II 2016)

A. Gastrin

B. Insulin

C. Secretin

D. Glucagon

4. A temporary endocrine gland in the human body is (NEET 2017)

A. Pineal gland

B. corpus luteum

C. corpus allatum

D. corpus cardiacum

5. The posterior pituitary gland is not a “true” endocrine gland because (NEET-II 2016)

A. it only stores and releases hormones

B. it is provided with a duct

C. it secretes enzymes

D. it is under the regulation of the hypothalamus

6. This pair of hormones are not antagonistic (having opposite effects) to each other

(NEET-I 2016)

A. Relaxin – Inhibin

B. Insulin – Glucagon

C. Parathormone – Calcitonin

D. Aldosterone – Atrial Natriuretic Factor

7. This hormone is not involved in sugar metabolism (2015)

A. Glucagon

B. Insulin

C. Cortisone

D. Aldosterone

8. This hormone, though synthesized elsewhere, is stored and released by the master gland (2015)

A. Luteinizing hormone

B. Antidiuretic hormone

C. Prolactin

D. Melanocyte stimulating hormone

9. Fight-or-flight reactions cause activation of (2014)

A. the pancreas leading to a reduction in the blood sugar levels

B. the adrenal medulla, leading to increased secretion of epinephrine and norepinephrine

C. the kidney, leading to suppression of the renin-angiotensin-aldosterone pathway

D. the parathyroid glands, leading to increased metabolic rate

10. A pregnant female delivers a baby who suffers from stunted growth, mental retardation, low intelligence quotient and abnormal skin. This is the result of

(NEET 2013)

A. deficiency of iodine in the diet

B. oversecretion of pars distalis

C. low secretion of growth hormone

D. cancer of the thyroid gland

Question

Answer Key

1

D

2

D

3

B

4

B

5

A

6

A

7

D

8

B

9

B

10

A

You just learnt NEET questions important from the chapter Chemical Coordination and Integration. Vist BYJU’S for more on NEET.

More here:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *