NEET Questions - Chapter 3 - Human Reproduction

Human reproduction is another important chapter that students must study. Many questions have been picked from this chapter, which means the chapter has more weightage compared to the other chapters. We have handpicked questions from previous years papers and have deemed them necessary for NEET preparation.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 3 Human Reproduction

1. Which part of the ovary in mammals acts as an endocrine gland after ovulation?

(NEET 2013)

A. Germinal epithelium

B. Stroma

C. Graafian follicle

D. None of the above

2. In human females, menstruation can be deferred by the administration of _____

(NEET 2014)

A. Combination of estrogen and progesterone

B. FSH only

C. LH only

D. Combination of LH and FSH

3. Ultrasound of how much frequency is beamed into the human body for sonography?

(NEET AIPMT 2007)

A. 0.01-0.015 MHz

B. 1-15 MHz

C. 130-150 MHz

D. 190-250 MHz

4. Withdrawal of which of the following hormones is the immediate cause of menstruation?

(NEET AIPMT 2006)

A. Progesterone

B. FSH-RH

C. Estrogen

D. FSH

5. The change in the amount of yolk and its distribution in the egg will affect ______

(NEET AIPMT 2009)

A. Fertilization

B. Formation of zygote

C. Pattern of cleavage

D. Number of Blastomeres produced

6. Foetal ejection reflex in human female is induced by

(NEET AIPMT 2009)

A. Oxytocin release

B. Differentiation of mammary glands

C. Fully developed foetus and placenta

D. None of the above

7. Which of the following is most likely a reason for not occurring regular menstruation cycle in females?

(NEET AIPMT 2009)

A. Maintenance of high concentration of sex hormones in the bloodstream

B. Maintenance of hypertrophic endometrial lining

C. Retention of well-developed corpus luteum

D. Fertilization of the ovum

8. In humans, at the end of the first meiotic division, the male germ cells differentiate into _______

(NEET AIPMT 2008)

A. Secondary spermatocytes

B. Spermatogonia

C. Spermatids

D. Annular tubules

9. Which extra embryonic membrane in humans prevents the desiccation of the embryo inside the uterus?

(NEET AIPMT 2009)

A. Amnion

B. Yolk sac

C. Chorion

D. None of the above

10. In human females, meiosis-II is not completed until ______

(NEET 2015)

A. Uterine implantation

B. Birth

C. Puberty

D. Fertilization

Question

Answer Key

1

C

2

A

3

B

4

A

5

C

6

C

7

D

8

A

9

A

10

D

Explore more NEET questions from Human Reproduction by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *