NEET Questions - Chapter 20 - Locomotion and Movement

Learn the top 10 important NEET questions on the chapter Locomotion and movement from NEET biology syllabus. Practise from this series, solve these questions to prepare for NEET 2020.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 20 – Locomotion and Movement

1. The pivot joint between atlas and axis is a type of (NEET 2017)

A. fibrous joint

B. synovial joint

C. saddle joint

D. cartilaginous joint

2. This ion is responsible for unmasking of active sites for myosin or cross-bridge activity during muscle contraction (NEET – II 2016)

A. Potassium

B. Magnesium

C. Calcium

D. Sodium

3. Lack of relaxation between successive stimuli in sustained muscle contraction is known as (NEET – I 2016)

A. fatigue

B. tonus

C. tetanus

D. spasm

4. Stimulation of a muscle fiber by a motor neuron occurs at (2014)

A. the sarcoplasmic reticulum

B. the myofibril

C. the transverse tubules

D. the neuromuscular junction

5. Pick the correct statement with regards to locomotion in humans (NEET 2013)

A. Accumulation of uric acid crystals in joints causes their inflammation

B. a decreased level of progesterone causes osteoporosis in old people

C. joint between adjacent vertebrae is a fibrous joint

D. vertebral column has 10 thoracic vertebrae

6. The H-zone in the skeletal muscle fibers is due to (NEET 2013)

A. the central gap between myosin filaments in the A-band

B. absence of myofibrils in the central portion of A-band

C. extension of myosin filaments in the centre portion of the A-band

D. central gap between actin filament extending through myosin filaments in the A-band

7. In humans, during muscle contraction, the (NEET 2013)

A. actin filaments shorten

B. A, I and H bands shorten

C. A band remains the same

D. sarcomere does not shorten

8. Pick the correct statement regarding the specific disorder of muscular or skeletal system (2012)

A. Gout – inflammation of joints due to extra deposition of calcium

B. Muscular dystrophy – age-related shortening of muscles

C. Osteoporosis – decrease in the bone mass and higher chances of fractures with aging

D. Myasthenia gravis – an autoimmune disorder which inhibits sliding of myosin filaments

9. This is the correct description of a certain part of a normal human skeleton (2010)

A. Glenoid activity is a depression to which the thigh bone articulates

B. first vertebra is axis which articulates with the occipital condyles

C. the 9th and 10th pairs of ribs are called the floating ribs

D. Parietal bone and the temporal bone of the skull are joined by fibrous joint

10. This item gives its correct total number (2007)

A. Amino acids found in proteins – 16

B. Floating ribs in humans – 4

C. Cervical vertebrae in humans – 8

D. Types of diabetes- 3

Question Answer Key
1 B
2 C
3 C
4 D
5 A
6 D
7 C
8 C
9 D
10 B

These were the top 10 important NEET questions on locomotion and movement. Explore other important topics for NEET, at BYJU’S.

Check more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *