NEET Questions Chapter 10 Microbes in Human Welfare

Chapter 10, Microbes in Human Welfare, is important from an exam perspective. Hence, students are advised to be as thorough with this chapter as possible. To aid you, we have handpicked 10 questions from previous year NEET exams, which we deem are very important.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 10 Microbes in Human Welfare

1. Monascus purpureus is a yeast used commercially in the production of ___

(NEET AIPMT 2012)

A. Citric acid

B. Ethanol

C. Blood cholesterol lowering strains

D. None of the above

2. A good producer of citric acid is ___

(NEET 2013)

A. Clostridium

B. Saccharomyces

C. Pseudomonas

D. Aspergillus

3. Which of the following in sewage treatment removes suspended solids?

(NEET 2017)

A. Primary Treatment

B. Sludge Treatment

C. Tertiary Treatment

D. Secondary Treatment

4. High value of BOD indicates that ___

(NEET 2015)

A. Water is less polluted

B. Water is pure

C. Water is highly polluted

D. Consumption of organic matter in water is higher

5. Which of the following species of plants would you select for the production of bioethanol?

(NEET AIPMT 2009)

A. Zea mays

B. Pongamia

C. Jatropha

D. Brassica

6. Which of the following is not used in organic farming?

(NEET AIPMT 2010)

A. Snail

B. Glomus

C. Earthworm

D. Oscillatoria

7. A common biocontrol agent for the control of plant disease is

(NEET AIPMT 2010)

A. Trichoderma

B. Glomus

C. Bacillus thuringiensis

D. Baculovirus

8. The most common substrate used in distilleries for the production of ethanol is

(NEET AIPMT 2011)

A. Corn meal

B. Soya meal

C. Ground gram

D. Molasses

9. Secondary sewage treatment is mainly a ______

(NEET AIPMT 2011)

A. Chemical process

B. Biological process

C. Physical process

D. Mechanical process

10. Which one of the following helps in absorption of phosphorus from soil by plants?

(NEET AIPMT 2011)

A. Glomus

B. Frankia

C. Rhizobium

D. Anabaena

Question

Answer Key

1

C

2

D

3

A

4

C

5

A

6

A

7

A

8

D

9

B

10

A

Explore more important NEET questions from Microbes in Human Welfare by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *