MCQs on Harmful Microorganisms

Microorganisms such as bacteria, fungi and protozoa cause various diseases in plants and animals. Harmful microorganisms are also termed as pathogens. Mostly these are parasitic and multiply within the host. They cause infectious diseases and sometimes need a vector for transmission. Some examples of diseases are malaria, cholera, typhoid, sleeping sickness, dysentery, etc.

1. Which of the following pairs of diseases is caused by bacteria?

(a) Herpes and influenza

(b) Tetanus and mumps

(c) Typhoid and smallpox

(d) Cholera and tetanus

Answer: (d)

2. This disease is caused by a protozoan

(a) Influenza

(b) Syphilis

(c) Blastomycosis

(d) Babesiosis

Answer: (d)

3. The trophozoite of Entamoeba histolytica feed on

(a) only mucosa and submucosa of the colon

(b) erythrocytes, mucosa and submucosa of the colon

(c) only blood

(d) intestinal food

Answer: (b)

4. Human immunodeficiency virus first destroys these cells

(a) leucocytes

(b) B-lymphocytes

(c) thrombocytes

(d) helper T-lymphocytes

Answer: (d)

5. The motile zygote of Plasmodium is found in

(a) human liver

(b) human RBCs

(c) salivary glands of female Anopheles

(d) the gut of female Anopheles

Answer: (d)

6. Infectious protein is a characteristic of

(a) satellite viruses

(b) viroids

(c) prions

(d) gemini viruses

Answer: (c)

7. Which of the following gets killed by lysozyme present in saliva and tears?

(a) some of the fungi

(b) virus-infected cells

(c) all viruses

(d) some of the bacteria

Answer: (d)

8. Clostridium botulinum is a

(a) facultative aerobe

(b) obligate anaerobe

(c) facultative anaerobe

(d) obligate aerobe

Answer: (b)

9. Our body synthesizes interferons in response to

(a) fungi

(b) bacteria

(c) virus

(d) mycoplasma

Answer: (c)

10. Salmonella causes

(a) tetanus

(b) T.B.

(c) polio

(d) typhoid

Answer: (d)

These were some MCQs on Harmful Microorganisms. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *