NEET Questions - Chapter 12 - Mineral Nutrition

NEET Biology syllabus has Mineral Nutrition as the twelfth chapter categorized under Unit 4, Plant Physiology. Solve important questions on the chapter collated from previous years’ NEET Question papers.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 12 Mineral Nutrition

1. The oxygen evolved during photosynthesis comes from water molecules. Which one of the following pairs of elements is involved in this reaction? (2015)

A. Manganese and potassium

B. Manganese and chlorine

C. Magnesium and chlorine

D. Magnesium and molybdenum

2. During biological nitrogen fixation, inactivation of nitrogenase by oxygen poisoning is prevented by (2015)

A. xanthophyll

B. cytochrome

C. carotene

D. leghaemoglobin

3. Deficiency symptoms of nitrogen and potassium are visible first in (2014)

A. buds

B. roots

C. young leaves

D. senescent leaves

4. Specialized cells for fixing atmospheric nitrogen in Nostoc are (NEET 2013)

A. akinetes

B. nodules

C. hormogonia

D. heterocysts

5. Which two distinct microbial processes are responsible for the release of fixed nitrogen as dinitrogen gas(N2) to the atmosphere? (NEET 2013)

A. Enteric fermentation in cattle and nitrogen fixation by Rhizobium in root nodules of legumes

B. Anaerobic ammonium oxidation and denitrification

C. Decomposition of organic nitrogen and conversion of dinitrogen to ammonium compounds

D. Aerobic nitrate oxidation and nitrite reduction

6. Best defined function of manganese in green plants is (2012)

A. water absorption

B. Calvin cycle

C. photolysis of water

D. nitrogen fixation

7. Pick the correctly matched pair (2012)

A. Potassium – Readily immobilization

B. Apoplast – Plasmodesmata

C. Bakane of rice seedlings – F.Skoog

D. Passive transport of nutrients – ATP

8. Which one of the following elements in plants is not remobilized? (2011)

A. Sulphur

B. Potassium

C. Calcium

D. Phosphorus

9. The function of leghemoglobin in the root nodules of legumes is (2011)

A. expression of nif gene

B. nodule differentiation

C. oxygen removal

D. inhibition of dehydrogenase activity

10. This is not a micronutrient (2010)

A. Zinc

B. Molybdenum

C. Boron

D. Magnesium

Question

Answer Key

1

B

2

D

3

D

4

D

5

B

6

C

7

A

8

C

9

C

10

D

These were the top 10 important NEET questions on mineral nutrition. For more on NEET, visit BYJU’S.

Check more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *