NEET Questions - Chapter 6 - Molecular Basis of Inheritance

Molecular Basis of inheritance is an important topic when preparing for NEET. Many questions have been asked over the years from this chapter across many competitive exams. We have handpicked a few questions which we deem are extremely important from an examination perspective.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance

1. DNA fragments are ________

(NEET 2017)

A. Negatively charged

B. Positively charged

C. Neutral

D. Depends on the size

2. If there are 999 bases in an RNA that codes for a protein with 33 amino acids and the base at position 901 is deleted such that the length of the RNA becomes 998 bases, how many codons will be altered

(NEET 2017)

A. 22

B. 11

C. 44

D. 33

3. Which of the following rRNA act as structural RNA as well as ribozymes in bacteria?

(NEET 2016)

A. 23 srRNA

B. 13 srRNA

C. 33 srRNA

D. 73 srRNA

4. The equivalent of a structural gene is_______

(NEET 2016)

A. Operon

B. Muton

C. Cistron

D. None of the above

5. Taylor conducted the experiments to prove semi-conservative mode of chromosome replication on _____

(NEET 2016)

A. Vicia faba

B. Vinca rosea

C. E.coli

D. Drosophila

6. Which of the following RNAs is the most abundant in animal cells?

(NEET 2017)

A. tRNA

B. rRNA

C. mRNA

D. None of the above

7. The association of histone H1 with a nucleosome indicates ___

(NEET 2017)

A. DNA is condensed into chromatin fibers

B. Transcription is in progress

C. DNA replication is in progress

D. DNA double helix is exposed

8. The final proof for DNA as the genetic material comes from the experiments of ______

(NEET 2017)

A. Macleod and Avery

B. Griffith

C. Harvey Mcbride

D. Hershey and Chase

9. Spliceosomes are not found in the cells of

(NEET 2017)

A. Bacteria

B. Animals

C. Plants

D. Fungi

10. The commonly used vectors for human genome sequencing are _____

(NEET 2014)

A. T/A cloning vectors

B. Expression vectors

C. T-DNA

D. BAC and YAC

Question

Answer Key

1

A

2

D

3

A

4

C

5

A

6

B

7

A

8

D

9

A

10

D

Explore more Important NEET questions from Molecular Basis of Inheritance by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *