MCQs on Structure of RNA

RNAs are polymers of ribonucleotides attached to 3’-5’ phosphodiester linkage. Multiple types of RNAs are present in a cell, which perform different functions, namely tRNA, mRNA, rRNA. RNA is usually single-stranded, some of the viruses contain double-stranded RNA as the genome, e.g. Rotavirus. RNAs also contain nitrogenous bases linked to sugar and phosphate like DNA, but RNAs contain ribose sugar and Uracil instead of deoxyribose sugar and Thymine in DNA.

1. Which of the following enzymes is non-proteinaceous?

(a) deoxyribonuclease

(b) ligase

(c) ribozyme

(d) lysozyme

Answer: (c)

2. RNA contains Uridine, it is a

(a) pyrimidine

(b) purine

(c) nucleotide

(d) nucleoside

Answer: (d)

3. Anticodon is present in

(a) DNA

(b) tRNA

(c) rRNA

(d) mRNA

Answer: (b)

4. Which of the following purine bases is present in RNA?

(a) Uracil

(b) Thymine

(c) Cytosine

(d) Guanine

Answer: (d)

5. Which of the following is found more widely in a cell?

(a) RNA

(b) DNA

(c) Sphaerosomes

(d) Chloroplasts

Answer: (a)

6. RNA contains repeating units of

(a) deoxyribonucleotides

(b) ribonucleotides

(c) deoxyribonucleosides

(d) ribonucleosides

Answer: (b)

7. Which of the following rRNAs in bacteria acts as a ribozyme as well as structural RNA?

(a) 23S rRNA

(b) 18S rRNA

(c) 5.8S rRNA

(d) 5S rRNA

Answer: (a)

8. Which of the following RNAs are the most abundant in an animal cell?

(a) mRNA

(b) tRNA

(c) miRNA

(d) rRNA

Answer: (d)

9. A single strand of mRNA attached to complex of ribosomes is called

(a) Okazaki fragments

(b) polymer

(c) polysome

(d) polypeptide

Answer: (c)

10. Which of the following RNAs’ structure is similar to clover leaf?

(a) tRNA

(b) rRNA

(c) mRNA

(d) hnRNA

Answer: (a)

These were some MCQs on Structure of RNA. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *