NEET Questions - Chapter 21 - Neural Control and Coordination

NEET Biology has Chapter 21 Neural control and coordination categorized under Unit 5 – Human Physiology. Learn the top 10 questions from the chapter and prepare for NEET 2020.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 21 Neural Control and Coordination

1. Myelin sheath is produced by (NEET 2017)

A. Schwann cells and oligodendrocytes

B. osteoclasts and astrocytes

C. oligodendrocytes and osteoclasts

D. astrocytes and Schwann cells

2. Good vision depends on an adequate intake of carotene-rich food. Pick the best option from the following statements (NEET 2017)

I. Retinal is a light-absorbing part of all the visual photopigments

II. Retinal is a derivative of vitamin A

III. Vitamin A derivatives are formed from carotene

IV. Photopigments are embedded in the membrane discs of the inner segment

A. II, III, IV

B. II, III

C. I, II

D. I, III, IV

3. Pick the correct statement (NEET-II 2016)

A. Meissner’s corpuscles are thermoreceptors

B. Nociceptors respond to changes in pressure

C. Receptors do not produce graded potentials

D. Photoreceptors in the human eye are depolarized during darkness and become hyperpolarized in response to the light stimulus

4. Destruction of the anterior horn cells of the spinal cord would result in loss of (2015)

A. voluntary motor impulses

B. sensory impulses

C. integrating impulses

D. commissural impulses

5. The ‘fovea’ in the mammalian eye is the center of the visual field, where (2015)

A. more rods than cones are found

B. optic nerve leaves the eye

C. only rods are present

D. high density of cones occur but has no rods

6. Injury localized to the hypothalamus would most likely disrupt (2014)

A. regulation of body temperature

B. short-term memory

C. executive functions, such as decision making

D. coordination during locomotion

7. The most abundant intracellular cation is (NEET 2013)

A. Ca++

B. K+

C. Na+

D. H+

8. This part of the human ear plays no role in hearing as such but is otherwise very much required (2012)

A. Organ of Corti

B. Eustachian tube

C. Ear ossicles

D. Vestibular apparatus

9. When a neuron is in a resting state, i.e., not conducting any impulse, the axonal membrane is (2011)

A. impermeable to both Na+ and K+ ions

B. equally permeable to both Na+ and K+ ions

C. comparatively more permeable to Na+ ions and nearly impermeable to K+ ions

D. comparatively more permeable to K+ ions and nearly impermeable to Na+ ions

10. In humans, Alzheimer’s disease is associated with the deficiency of (2009)

A. dopamine

B. acetylcholine

C. glutamic acid

D. gamma-aminobutyric acid (GABA)

Question

Answer Key

1

A

2

B

3

D

4

A

5

D

6

A

7

B

8

D

9

D

10

B

These were the top 10 important NEET questions on the Neural control and coordination chapter. For more on NEET, visit BYJU’S.

Also see:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *