NEET Questions - Chapter 13 - Organisms and Populations

Chapter 13, Organisms and populations is an important part of the NEET syllabus. Students aspiring to crack their upcoming NEET exam must thoroughly prepare concepts and questions from this chapter. To aid you in your preparation, we have handpicked 10 important questions which have already been asked in previous NEET exams and other medical exams.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 13 Organisms and Populations

1. Just as a person moving from Delhi to Shimla to escape the heat for the duration of the hot summer, thousands of migratory birds from siberia and other extremely cold northern regions move to (NEET – 2014)

A. Keoladeo National Park

B. Corbett National Park

C. Western Ghats

D. Meghalaya

2. The population of an insect species shows an explosive increase in numbers during the rainy season followed by its disappearance at the end of the season. What does this show? (NEET AIPMT – 2007)

A. S-shaped or sigmoid growth of this insect

B. The population of its predators increases enormously

C. The food plants mature and die at the end of the rainy season

D. Its population growth curve is of J-type

3. Which of the following is categorized as a parasite in true sense? (NEET – 2011 )

A. The cuckoo lays its egg in crows nest

B. Human foetus developing inside the uterus draws nourishment from the mother

C. The female anopheles bites and sucks blood from humans

D. House louse living on the human scalp as well as laying eggs on human hair

4. A biologist studied the population of rats in a barn. He found that the average natality was 250, average mortality was 240, immigration 20 and emigration 30. The net increase in population is _____ (NEET – 2013)

A. 0

B. 5

C. 10

D. 15

5. The geometric representation of age structure is a characteristic of _____ (NEET AIPMT – 2007)

A. Ecosystem

B. Landscape

C. Population

D. Biotic community

6. Praying mantis is a good example of____ (NEET AIPMT – 2006 )

A. Camouflage

B. Mullerian Mimicry

C. Warning coloration

D. Social insects

7. The formula for exponential population growth is______ (NEET AIPMT – 2006 )

A. dN/rN =dt

B. dt/dN = rN

C. dN/dt = rN

D. rN/dN =dt

8. A high density of elephant population in an area can result in: (NEET AIPMT – 2007)

A. Predation on one another

B. Interspecific competition

C. Mutualism

D. Intraspecific competition

9. Annual migration does not occur in the case of ____ (NEET AIPMT – 2006)

A. Arctic tern

B. Salamander

C. Salmon

D. Siberian crane

10. A sedentary sea anemone gets attached to the shell lining of hermit crab. The association is_____ (NEET – 2013)

A. Symbiosis

B. Amensalism

C. Ectoparasitism

D. Commensalism

Question

Answer Key

1

A

2

D

3

D

4

A

5

C

6

A

7

C

8

D

9

B

10

D

Explore more important NEET questions from Organisms and Populations by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *