NEET Questions Chapter 1 - The Living World

The living world is the 1st chapter in Class 11 NEET Biology syllabus. Solve important questions on the chapter from previous years’ NEET Question papers.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 1 The Living World

1. Nomenclature is governed by certain universal rules. Which one of the following is contrary to the rules of nomenclature? (NEET-I 2016)

A. First word in a biological name represents the genus name and the second is a specific epithet

B. Biological names can be written in any language

C. When written by hand, the names are to be underlined

D. Names are written in Latin and are italicized

2. Match Column I and II for housefly classification and select the correct option using codes provided below: (NEET-II 2016)

Column I

Column II

a.Family

i.Diptera

b.Order

ii.Arthropoda

c.Class

iii.Muscidae

d.Phylum

iv.Insecta

A. a-i, b-ii, c-i, d-iii

B. a-iv, b-iii, c-ii, d-i

C. a-iii, b-ii, c-iv, d-i

D. a-iii, b-i, c-iv, d-ii

3. This is an incorrect statement (NEET 2013)

A. Botanical gardens have a collection of living plants for reference

B. Herbarium houses dried, pressed and preserved plant specimens

C. Key is a taxonomic aid for identification of specimens

D. A museum has collection of photographs of animals and plants

4. This entity is scientifically correctly named, correctly printed as per the International Rules of Nomenclature and correctly described (Mains 2012)

A. E-coli – full name Entamoeba coli, a commonly occurring bacterium in human intestine

B. Felis tigris – the Indian tiger, well protected in Gir forests

C. Plasmodium falciparum – a protozoan pathogen causing the most serious type of malaria

D. Musca domestica – the common house lizard, a reptile

5. The common characteristics between potato and tomato will be maximum at the level of their (NEET 2013)

A. Order

B. Family

C. Genus

D. Division

6. This animal is correctly matched with its particular taxonomic category (2011)

A. Housefly – Musca, order

B. Humans – primata, family

C. Cuttlefish – mollusca, class

D. Tiger – Tigris, species

7. This aspect is an exclusive characteristic of living things (Mains 2011)

A. Increase in mass by the accumulation of material both on the surface as well as internally

B. Perception of events happening in the environment and their memory

C. Increase in mass from inside only

D. Isolated metabolic reactions occur in vitro

8. Species are considered as (2003)

A. real units of classification devised by taxonomists

B. artificial concept of human mind which cannot be defined in absolute terms

C. the lowest units of classification

D. real basic units of classification

9. Biosystematics aims at (2003)

A. The classification of organisms based on their evolutionary history and establishing their phylogeny on the totality of various parameters from all fields of studies

B. The classification of organisms based on broad morphological characters

C. identification and arrangement of organisms on the basis of their cytological characteristics

D. delimiting various taxa of organisms and establishing their relationships

10. Label of a herbarium sheet does not carry information on (NEET-II 2016)

A. Height of the plant

B. Name of the collector

C. local names

D. date of collection

Question

Answer Key

1

B

2

D

3

D

4

C

5

B

6

D

7

B

8

D

9

A

10

A

These were the top 10 important NEET questions of the living world. For more on NEET, visit BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *