Class 9 Maths Chapter 14 Statistics MCQs

Class 9 Maths Chapter 14 Statistics MCQs are provided here with solutions. The multiple-choice questions provided here, online, are based on the CBSE syllabus and the latest NCERT curriculum. Students are suggested to practice these chapter-wise questions and prepare for final exams to score well. Also, check Important Questions for Class 9 Maths.

Download the below PDF to get more MCQs on Class 9 Maths Chapter 14 Statistics.

Class 9 Maths Chapter 14 Statistics MCQs – Practice Questions

MCQs on Class 9 Maths Chapter 14 Statistics

Students of 9th Standard can solve the MCQs on Statistics and select the correct option.

1) The ratio of the sum of observations and the total number of observations is called:

a. Mean

b. Median

c. Mode

d. Central tendency

Answer: a

2) The mean of x+2, x+3, x+4 and x-2 is:

a. (x+7)/4

b. (2x+7)/4

c. (3x+7)/4

d. (4x+7)/4

Answer: d

Explanation: Mean = (x+2+x+3+x+4+x-2)/4 = (4x+7)/4

3) The median of the data: 4, 6, 8, 9, 11 is

a. 6

b. 8

c. 9

d. 11

Answer: b

4) The median of the data: 155 160 145 149 150 147 152 144 148 is

a. 149

b. 150

c. 147

d. 144

Answer: a

Explanation: First arrange the data in ascending order.

144 145 147 148 149 150 152 155 160

Since, the number of observations here is odd, therefore,

Median = (n+1)/2 th = (9+1)/2 = 10/2 = 5th number = 149

5) The median of the data: 17, 2, 7, 27, 15, 5, 14, 8, 10, 24, 48, 10, 8, 7, 18, 28 is:

a. 10

b. 24

c. 12

d. 8

Answer: c

Explanation: Arrange the given data in ascending order:

2, 5, 7, 7, 8, 8, 10, 10, 14, 15, 17, 18, 24, 27, 28, 48

Since, the number of observations givere here is even, hence,

Median will be average of two middle terms.

n/2th = 16/2 = 8th term

(n/2 +1)th = (16/2 + 1)th = 9th term

Therefore,

Median = (10+14)/2 = 12

6) The mode of the given data: 4, 6, 5, 9, 3, 2, 7, 7, 6, 5, 4, 9, 10, 10, 3, 4, 7, 6, 9, 9 is;

a. 7

b. 9

c. 10

d. 6

Answer: b

Explanation: First arrange the data in order:

2, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 5, 6, 6, 6, 7, 7, 7, 9, 9, 9, 9, 10, 10

Hence, mode = 9

7) The value which appears very frequently in a data is called:

a. Mean

b. Median

c. Mode

d. Central tendency

Answer: c

8) The collection of information, collected for a purpose is called:

a. Mean

b. Median

c. Mode

d. Data

Answer: d

9) The mean of the data 2, 3, 4, 5, 0, 1, 3, 3, 4, 3 is

a. 2

b. 2.2

c. 2.4

d. 2.8

Answer: d

Explanation: Mean = (2+3+4+5+0+1+3+3+4+3)/10 = 28/10 = 2.8

10) Which of the following is not a measure of central tendency?

a. Standard deviation

b. Mean

c. Median

d. Mode

Answer: a

11) Find the range of the following data: 25, 18, 20, 22, 16, 6, 17, 15, 12, 30, 32, 10, 19, 8, 11, 20.

a. 10

b. 15

c. 18

d. 26

Answer: d

Explanation: Range = Maximum value – Minimum value

Range = 32-6 = 26.

12) What is the class mark of the class interval 90-120?

a. 90

b. 105

c. 115

d. 120

Answer: b

Explanation: Class mark = (upper limit + lower limit)/2

Class mark = (120+90)/2

Class mark = 105

13) In the class intervals 10-20, 20-30, 20 is included in which interval?

a. 10-20

b. 20-30

c. Both the intervals

d. None of the intervals

Answer: b

Explanation: In the class intervals 10-20, 20-30, 20 is included in the interval 20-30, because the number is always included in the lower limit of the class interval.

14) Find the class width for the grouped frequency distribution of the class intervals 1-20, 21-40, 41-60, ..

a. 10

b. 15

c. 17

d. 20

Answer: d

Explanation: Class width is the same as the class size. The class size of the given intervals 1-20, 21-40, 41-60,.. is 20.

15) The arithmetic mean of the first 5 natural numbers is

a. 3

b. 4

c. 5

d. 6

Answer: a

Explanation: Arithmetic mean = (1+2+3+4+5)/5 

Arithmetic mean = 15/5 = 3

16) Find the value of x, if the arithmetic mean of 4, 5, 6, 7, 8 and x is 7.

a. 4

b. 6

c. 8

d. 12

Answer: d

Explanation: (4+5+6+7+8+x)/6 = 7

4+5+6+7+8+x = 7(6)

4+5+6+7+8+x = 42

30+x = 42

x = 42-30 = 12

17) Find the mode of the following data: 15, 14, 19, 20, 14, 15, 16, 14, 15, 18, 14, 19, 15, 17, 15.

a. 14

b. 15

c. 16

d. 17

Answer: b

Explanation: The mode of the data 15, 14, 19, 20, 14, 15, 16, 14, 15, 18, 14, 19, 15, 17, 15 is 15, because the number 15 is repeated 5 times.

18) If each data in the observation is increased by 5, then the mean 

a. Remains the same

b. Increased by 5

c. Decreased by 5

d. None of the above

Answer: b

Explanation: If each data in the observation is increased by 5, then the mean is also increased by 5 because the mean is the average of the given values.

19) The difference between the maximum and minimum values of the given observation is called 

a. Class

b. Class interval

c. Classmark

d. Range

Answer: d

Explanation: The difference between the maximum and minimum values of the given observation is called range.

20) Find the maximum value if the range is 38 and the minimum value is 82.

a. 60

b. 76

c. 120

d. 82

Answer: c

Explanation: We know that Range = Maximum value – Minimum value.

Let the unknown value, (i.e) Maximum value be x.

Now, substitute the values, 

38 = x – 82

x = 38+82

x = 120.

Therefore, the maximum value is 120.

Stay tuned with BYJU’S – The Learning App and download the app today to get more class-wise concepts.

5 Comments

  1. Thanks for giving this MCQ I love byjus and I am dialy keep on learning it

  2. Thanks for helping in my exams

  3. I’m really very very thankful to BYJU’S that it helped and still helping me in my exams and providing more knowledge also helping in my homework . So , thank you from bottom of my heart .

  4. Thank you very much BYJ’S for helping me in my test and exams both♥️.

  5. Very good sight for revision for exams
    Thank you

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class