NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter 4

NCERT Solutions Class 6 Science Sorting Materials Into Groups

Ncert Solutions For Class 6 Science Chapter 4 PDF Free Download

NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials Into Groups can be checked from here. With these NCERT class 6 solutions for science chapter 4, students can easily clear all their doubts easily. The NCERT solutions for class 6 science chapter 4 PDF is also given here that the students can download and check.

NCERT solutions for class 6 science chapter 4 sorting materials into groups given here are very easy to understand and can help the students to clear all their doubts in a simple way. The solutions will also help the students to know the best answers for the respective questions. Check the class 6 NCERT science solutions for chapter 4 below.

Materials usually looks different from each other. Wood looks very different from iron. Iron appears different from copper or aluminium, etc. NCERT solutions is one of the best tool to prepare science for class 6. Sorting Materials Into Groups is an important chapter in CBSE class 6. Students must prepare this chapter well to score well in their exam. The NCERT Solutions Class 6 Science Sorting Materials Into Groups is given below so that students can understand the concepts of this chapter in depth.

Question 1:

Name 4 objects that are made from wood.

Answer:

(I) Desk (ii) windows (iii) hammerhandles (IV) cardboard

 

Question 2:

Which of the following objects shine?

  • Glass bowl
  • Plastic toy
  • Steel spoon
  • Cotton shirt

Answer:

Shining objects are steel spoon and glass bowl

 

Question 3:

Match the following objects with the materials that they are made up off.

Objects Materials
Book Glass
Cups Wood
Chair Paper
Toy Leather
Shoes Plastics

 

Answer:

Objects Materials
Book Paper
Tumbler Glass
Chair Wood
Toy Plastics
Shoes Leather

Question 4:

Answer whether the statements given below are ‘Right or ‘Wrong’.

(1) Stone is opaque, while glass transparent.

(2) A notebook has luster while eraser does not have luster

(3) Chalk does notdissolves in water.

(4) In water wood floats.

(5) In water sugar does notdissolves.

(6) Water mixes with oil.

(7) Sand floats in water.

(8) Vinegar can be dissolved in water.

Answer:

(1) Right (2) Wrong(3)Right (4)Right (5) Wrong (6) Wrong (7) Wrong (8) Right

 

Question 5:

Categorize the following according to the question:

  • Cricket ball
  • Water
  • Sugar
  • Orange
  • Football
  • Globe
  • Earthen pitcher
  • Basketball

(a) Eatables and non-eatables

(b) Round shaped and other shapes

Answer:

(a) (i) Round shaped: cricket ball, football,

(ii) Other shapes: Sugar, water.

(b) (i) Eatables: Apple ,water, sugarand orange

(ii) Non-eatables: Basketball, football, globe and earthen pitcher.

 

Question 6:

Mention all the objects that float on water. Mention the objects that can also float on kerosene oron oil.

Answer:

(A) Objects on the list that float on water

(1)Wood

(2)Paper

(3) Sheet of plastics

(4) Ice

(5) Wax

(6) Oil

(B) Objects in the list that float on an oil:

(1)Plastic sheet

(2) Paper

(3) Wax in the candle

(4) Wood

(5) Thermopolis

 

(C) Objects in the list that float on kerosene:

(1) Thermopolis

(2) Paper

(3) Thin plastic sheet

 

Question 7:

In the given following, find the odd one out:

(1) Key, spoon, Table, child, Cupboard

(2) Rose, Jasmine, Ball, Marigold, Lotus

(3) Aluminum, Iron, Copper, Silver, sun

(4) Stone, Salt, Sand, ammonium sulphate

Answer:

(1) Child (expect this all others are non-living)

(2) Ball (expect this all others are flowers)

(3) Sun (expect this all others are metals)

(4) Stone (expect this all others are soluble in water)

 

EXTRA QUESTIONS:

I.VERY SHORT ANSWER AND QUESTIONS

 

  1. Why do we require to group materials? Give one reason.

Answer:

It helps to describe their properties when we group materials for our convenience.

 

  1. Mention any two categories in which the objects can be grouped.

Answer:

(1)Wood or metal/plastic are material used in making the object.

(2) Material of the object is soft or hard, or substance is soluble or insoluble in water.

 

  1. When a substance is compressed maybe soft or hard?

Answer:

Substance iscompressed itis soft.

 

  1. Give an example of a lustrous material.

Answer:

Aluminum.

 

  1. Toysare made up of what material?
  • Wood
  • Aluminum
  • Plastic
  • Cotton

Answer:

Metal or Plastics.

 

  1. Is oil soluble in water?

Answer:

It is insoluble because water is polar and oil is nonpolar, their molecules are not attracted to each other. The polar solvent molecules like water are attracted to other polar molecules for sugar,

 

  1. What objects are made of opaque materials?

Answer:

Blackboard/steel plate, wooden doors,.

 

  1. What is the common difference betweenthe state of sand and salt?

Answer:

They are in solid state and have mass.

 

  1. Mention anythree liquidsthat they are transparent.

Answer:

Water, alcohol and Acetone/Benzene.

 

  1. Mention any two materials made from leather.

Answer:

Shoes and Belt.

 

  1. Mention any objects or materials made from plastics.

Answer:

Toys, cups, laptop, computer parts

 

  1. If we compare iron and sponge which is harder?

Answer:

Iron is harder

 

  1. Mention any two gases, which are soluble in water.

Answer:

Carbon di-oxide, oxygen

 

  1. Mention any2 gases which are insoluble in water.

Answer:

Nitrogen and Hydrogen

SHORT QUESTION AND ANSWER.

Question1:

Explain some properties of the materials.

Answer:

(a) Material transparency

(b) Hardness (thickness)

(c) Floatation or submersible in water

(d) Solubility

(e) Appearance

 

Question2:

Why cups made of cloth and not paper?

Answer:

Generally, we use cups, whichare made by glass, plastic and metal, which contain liquid. Cups, which are made by cloth, cannot hold a liquid due to the following reasons:

(i) Cloth piece is very light to hold liquids

(ii) Cloth piece contain micro pores through which the liquid oozes out.

 

Question 3:

Mention the similarities between copper, iron and aluminum.

Answer:

(a) All of them contain luster,

(b) All are metals,

(c) They are very hard.

 

Question 4:

Name some materials, whichare made by paper.

Answer:

Textbooks,

Newspapers,

Paper cups,

Toys,

Paper bags,

Notebooks,

Calendars, etc.

 

Question 5:

Universal solvent (water) is very essential for the human body. Why?

Answer:

The universal solvent can able to dissolve number of substances .so it is essential for the human body. It constitutes major part of cells located in human body.

 

Question 6:

State the reason for the grouping materials.

Answer:

It helps to describe their properties when we group materials for our convenience

 

Question 7:

State the sorting material basis

Answer:

It is mainly based on the similarities or dissimilarities

 

Question 8:

Createa tableof objectsdifferent types that are made from the same material.

No Materials Objects made of these materials
1 Iron Tables,doors,bathroom fitting, mesh
2 wood Plough, bullock cart and its wheels
3 Leather Shoes, belt
4 cotton Bed ,pillow ,dress
5 plastics Chairs, buckets
6 paper Books, note books, toys

Question 9:

Create a table and Find whether the following materials mix with Vinegar. Water, Mustard oil, Lemon juice,Kerosene,Coconut oil.

Sl.no Liquid Mixes well/Does not mix
1 Kerosene Does not mix
2 Coconut oil Does not mix
3 Mustard oil Does not mix
4 Lemon juice Mixes well
5 Vinegar Mixes well

Question 10:

Luster (shine) is the property of metal. Certain metal articles become dull and lose their shine why? Give reason

Answer:

Metals react with moisture when exposed to air and gases present in it, hence the forming dull layer of other compounds in it.

 

Question 11:

Coconut oil,Kerosene, mustard will not dissolve in water even if it was mixed with agitation. Forming two different layers, they separate after sometime. Explain why

Answer:

The molecules of oil do not mix with the molecules of water. Oil cannottake the space between water molecules therefore, they are immiscible.

 

Question 12:

Suggest a non-metal that has luster.

Answer:

Iodine

 

Question 13:

In solid state metal occurs generally and they are hard. Mention a metal, which exits in state of liquid, and a metal, which was soft and could be cut with the knife.

Answer:

Metal is mercury which is state of liquid .Potassium and sodium can be cut with the knife because they are soft

 

Question 14:

Mention the hardest substance that occurs naturally that you know.

Answer:

The substance is diamond, fully formed by carbon

 

Question 15:

Why is universal solvent water?

Answer:

A large number of substancesdissolve in water. Hence, it is termed as universal solvent.

 

III. LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1:

“Grouping of objects helps the shopkeeper,” Describe the statement.

Answer:

Shopkeeper feels easy by proper grouping of objects following ways:

(i) The object can be easily and quickly located.

(ii) He will easily identify the goods that are going to be sold out and he can buy easily for his customers

Question 2:

Water is transparent describe a process to prove it.

Answer:

Clean water is partially filled in a beaker. In beaker of water put a coin. The beaker should be kept aside undisturbed for some time in the presence of light. Now, see the water from the top of the beaker in which coin was immersed. I think you will see the coin clearly.Yes, the coin immersed in water can be seen very clearly. This proves transparent liquid is water.

L2

Question 3:

‘Our palm is translucent’, write an experiment to show that.

Answer:

When your palm covers the glass of a torch switching on the light. It can be observed that the light of torch passes through palm but not clearly. This shows that when a strong beam of light passes our palm therefore our palm is translucent.

L3

Question 4:

How can you show that solids like chalk powder and sand are not soluble in water? Some solids like sugar, salt are soluble in water. Give reason

Answer:

Gather some amount of salt, sugar, sand and chalk power.Ready with 4 beakers. About two-third with water was filled in each one of them. Teaspoonful of sugar was added to the first beaker, salt to the 2nd, in the third chalk powder and at the fourth beaker sand was filled. Each beaker with content can be stirred with the spoon/stirrer.

After some time, we can easily observe what happens to the substances added to the water. Write down your observations in the following.

Inference:

(i) Chalk powder and sand are insoluble in water

(ii) Sugar and salt are soluble in water.

L4

The Central Board of Secondary Education is one of the popular educational board in India. CBSE follow the NCERT curriculum to conducts its examinations for class 10 and class 12 respectively. Class 6 is one of the crucial stages in students academic life. The NCERT Solutions Class 6 Science Sorting Materials Into Groups is given so that students can understand the concepts of this chapter in depth.

Objects around us are made up of a large variety of materials. Some key points to remember from the chapter is given below.

  • Different types of materials have different properties.
  • A given material could be used to make a large number of objects. It is also possible that an object could be made of a single material or of many different types of materials.
  • Some materials are shiny in appearance while others are not. Some are rough, some smooth. Similarly, some materials are hard, whereas some others are soft.
  • Materials are grouped together on the basis of similarities and differences in their properties.
  • Some materials are soluble in water whereas some others are insoluble.

Practise This Question

In deserts, there is very little water available. How do you think the plants conserve water there?