NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Exercise 14.4

The NCERT Class 8 Maths Chapter 14, exercise 14.4 answers have been prepared in a logical and simple language for fast revisions. These solutions will help students frame a perfect answer in the Math Examinations. Solutions for CBSE Class 8 are aimed at helping students in mastering the concepts and strengthen the basic foundation for higher studies. These NCERT Solutions are prepared by subject experts to help students in solving all the NCERT textbook questions. NCERT exercise solutions act as a great resource for scoring well in the exam. Download now and start practising the problems.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Exercise 14.4

 

ncert solutions for class 8 maths chapter 14 18
ncert solutions for class 8 maths chapter 14 19
ncert solutions for class 8 maths chapter 14 20
ncert solutions for class 8 maths chapter 14 21
ncert solutions for class 8 maths chapter 14 22

 

Access Other Exercise Solutions of Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation

Exercise 14.1 Solutions : 3 Questions (Short answer type)
Exercise 14.2 Solutions : 5 Questions (Short answer type)
Exercise 14.3 Solutions : 5 Questions (Short answer type)

Access Answers to NCERT Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Exercise 14.4 Page number 228

Find and correct the errors in the following mathematical statements.

1. 4(x–5) = 4x–5

Solution:

4(x- 5)= 4x – 20 ≠ 4x – 5 = RHS

The correct statement is 4(x-5) = 4x–20

2. x(3x+2) = 3x2+2

Solution:

LHS = x(3x+2) = 3x2+2x ≠ 3x2+2 = RHS

The correct solution is x(3x+2) = 3x2+2x

3. 2x+3y = 5xy

Solution:

LHS= 2x+3y ≠ R. H. S

The correct statement is 2x+3y = 2x+3 y

4. x+2x+3x = 5x

Solution:

LHS = x+2x+3x = 6x ≠ RHS

The correct statement is x+2x+3x = 6x

5. 5y+2y+y–7y = 0

Solution:

LHS = 5y+2y+y–7y = y ≠ RHS

The correct statement is 5y+2y+y–7y = y

6. 3x+2x = 5x2

Solution:

LHS = 3x+2x = 5x ≠ RHS

The correct statement is 3x+2x = 5x

7. (2x) 2+4(2x)+7 = 2x2+8x+7

Solution:

LHS = (2x) 2+4(2x)+7 = 4x2+8x+7 ≠ RHS

The correct statement is (2x) 2+4(2x)+7 = 4x2+8x+7

8. (2x) 2+5x = 4x+5x = 9x

Solution:

LHS = (2x) 2+5x = 4x2+5x ≠ 9x = RHS

The correct statement is(2x) 2+5x = 4x2+5x

9. (3x + 2) 2 = 3x2+6x+4

Solution:

LHS = (3x+2) 2 = (3x)2+22+2x2x3x = 9x2+4+12x ≠ RHS

The correct statement is (3x + 2) 2 = 9x2+4+12x

10. Substituting x = – 3 in

(a) x2 + 5x + 4 gives (– 3) 2+5(– 3)+4 = 9+2+4 = 15

(b) x2 – 5x + 4 gives (– 3) 2– 5( – 3)+4 = 9–15+4 = – 2

(c) x2 + 5x gives (– 3) 2+5(–3) = – 9–15 = – 24

Solution:

(a) Substituting x = – 3 in x2+5x+4, we have

x2+5x+4 = (– 3) 2+5(– 3)+4 = 9–15+4 = – 2. This is the correct answer.

(b) Substituting x = – 3 in x2–5x+4

x2–5x+4 = (–3) 2–5(– 3)+4 = 9+15+4 = 28. This is the correct answer

(c)Substituting x = – 3 in x2+5x

x2+5x = (– 3) 2+5(–3) = 9–15 = -6. This is the correct answer

11.(y–3)2 = y2–9

Solution:

LHS = (y–3)2 , which is similar to (a–b)2 identity, where (a–b) 2 = a2+b2-2ab.

(y – 3)2 = y2+(3) 2–2y×3 = y2+9 –6y ≠ y2 – 9 = RHS

The correct statement is (y–3)2 = y2 + 9 – 6y

12. (z+5) 2 = z2+25

Solution:

LHS = (z+5)2 , which is similar to (a +b)2 identity, where (a+b) 2 = a2+b2+2ab.

(z+5) 2 = z2+52+2×5×z = z2+25+10z ≠ z2+25 = RHS

The correct statement is (z+5) 2 = z2+25+10z

13. (2a+3b)(a–b) = 2a2–3b2

Solution:

LHS = (2a+3b)(a–b) = 2a(a–b)+3b(a–b)

= 2a2–2ab+3ab–3b2

= 2a2+ab–3b2

≠ 2a2–3b2 = RHS

The correct statement is (2a +3b)(a –b) = 2a2+ab–3b2

14. (a+4)(a+2) = a2+8

Solution:

LHS = (a+4)(a+2) = a(a+2)+4(a+2)

= a2+2a+4a+8

= a2+6a+8

≠ a2+8 = RHS

The correct statement is (a+4)(a+2) = a2+6a+8

15. (a–4)(a–2) = a2–8

Solution:

LHS = (a–4)(a–2) = a(a–2)–4(a–2)

= a2–2a–4a+8

= a2–6a+8

≠ a2-8 = RHS

The correct statement is (a–4)(a–2) = a2–6a+8

16. 3x2/3x2 = 0

Solution:

LHS = 3x2/3x2 = 1 ≠ 0 = RHS

The correct statement is 3x2/3x2 = 1

17. (3x2+1)/3x2 = 1 + 1 = 2

Solution:

LHS = (3x2+1)/3x2 = (3x2/3x2)+(1/3x2) = 1+(1/3x2) ≠ 2 = RHS

The correct statement is (3x2+1)/3x2 = 1+(1/3x2)

18. 3x/(3x+2) = ½

Solution:

LHS = 3x/(3x+2) ≠ 1/2 = RHS

The correct statement is 3x/(3x+2) = 3x/(3x+2)

19. 3/(4x+3) = 1/4x

Solution:

LHS = 3/(4x+3) ≠ 1/4x

The correct statement is 3/(4x+3) = 3/(4x+3)

20. (4x+5)/4x = 5

Solution:

LHS = (4x+5)/4x = 4x/4x + 5/4x = 1 + 5/4x ≠ 5 = RHS

The correct statement is (4x+5)/4x = 1 + (5/4x)

Ncert solutions class 8 chapter 14-13
Solution:

LHS = (7x+5)/5 = (7x/5)+ 5/5 = (7x/5)+1 ≠ 7x = RHS

The correct statement is (7x+5)/5 = (7x/5) +1


NCERT Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Exercise 14.4 is basically to check the student’s factorisation skill. There are many small errors students commonly make when solving algebra exercises. In this section, some mathematical statements are given, students have to find and correct the errors and avoid making such errors in the future. To check the complete solutions for Class 8, visit NCERT Solutions for Class 8 Maths. These solutions are available for free and students can practice the problems anywhere and at any time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *