MCQ on Conductors and insulators

The materials which allow current to flow through them freely are called conductors. The materials which resist the flow of current are called inductors.

Conductors allow the electric current to flow because of the specific structure of the atoms of these materials. The outermost electron of the conductor is loosely bound and can freely move through the material when an electric charge is applied. The best material used as the conductor of electricity is metal. The most conductive material is silver. Since silver is rare and expensive to be used in electrical circuits, copper is used in electrical wiring throughout the world. Superconductors are materials that have zero resistance. They are perfect conductors. All superconductors discovered by scientists become superconductors at a very low temperature (-2340C). Some examples of insulators are glass, plastic, paper, etc

There are some materials which have properties between conductors and insulators. These materials are called semiconductors. The most commonly used semiconductors are silicon and germanium.

Q1: Which of the following is the most conductive element?

  1. Copper
  2. Iron
  3. Silicon
  4. Silver

Answer:(d) Silver

Q2: A material that has zero resistance is called

  1. Insulator
  2. Conductor
  3. Superconductor
  4. semiconductor

Answer:(c) Superconductors

Q3: Why is copper a preferred choice in making electrical wires?

  1. Copper is a good conductor of electricity
  2. Poor conductors of electricity
  3. Insulators
  4. Superconductors

Answer:(a) Copper is a good conductor of electricity

Q4: Which among the following is not an insulator?

  1. Wool
  2. Plastic
  3. Silver
  4. Paper

Answer:(c) Silver

Q5: What is the inverse of resistance called?

  1. Inductance
  2. Conductance
  3. Resistivity
  4. permittivity

Answer:(b) Conductance

Q6: The energy gap is maximum in

  1. Conductors
  2. Semiconductors
  3. Insulators
  4. Superconductors

Answer:(c) Insulators

Q7: Conductors are materials that allow

  1. Allow the flow of heat
  2. Does not allow heat to flow
  3. Allows cold to flow
  4. Stops cold from passing through

Answer: (a) Allow the flow of heat

Q8: Good conductors have many loosely bound

  1. Atoms
  2. Protons
  3. Molecules
  4. Electrons

Answer:(d) Electrons

Q9: The resistance of the conductor is directly proportional to

  1. Length
  2. Area of cross-section
  3. Temperature
  4. resistivity

Answer: (a) Length

Q10: With the increase in temperature the resistance of semiconductors

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Remains constant
  4. Initially increases and then decreases

Answer: (a) Decreases

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *