MCQs on Hardy Weinberg Law For NEET 2020

Hardy Weinberg Principle states – “In a large, random-mating population, the genotype and allele frequencies remain constant in the absence of any evolutionary influences from one to another generation. Influences are inclusive of a choice of mate, natural selection, genetic drift, mutation, sexual selection, gene flow, genetic hitchhiking, founder effect, meiotic drive, population bottleneck, inbreeding and assortative mating.”

Also See: Hardy Weinberg Law

1. In the Caucasian population of the US, 1 in 2500 babies is affected by a recessive condition – cystic fibrosis. In this population, the frequency of the dominant allele is

(a) 0.02

(b) 0.36

(c) 0.56

(d) 0.98

Answer: (d)

2. A sampled “a” population has 36% of homozygous recessive genotype (aa). Then the frequency of allele “a” is

(a) 0%

(b) 20%

(c) 60%

(d) 70%

Answer: (c)

3. 360 out of 1000 individuals in a population have a genotype of AA while 480 have Aa genotype. The rest 160 belong to aa. Frequency of allele A in this population is

(a) 0.7

(b) 0.6

(c) 0.5

(d) 0.4

Answer: (b)

4. A gene locus has two alleles A and a. If the frequency of dominant allele A is 0.4, then the frequency of homozygous dominant, heterozygous and homozygous recessive individuals in the population is

(a) 0.16(AA); 0.48(Aa); 0.36(aa)

(b) 0.16(AA); 0.24(Aa); 0.36(aa)

(c) 0.16(AA); 0.36(Aa); 0.48(aa)

(d) 0.36(AA); 0.48(Aa); 0.16(aa)

Answer: (a)

5. What does p2 in the below mentioned Hardy-Weinberg equation indicate?

(p+q)2 = p2 + 2pq + q2

(a) individuals that are heterozygous dominant

(b) individuals having a lethal allele

(c) individuals that are homozygous dominant

(d) individuals that are homozygous recessive

Answer: (c)

6. 25 individuals in a population are homozygous dominant, then the individuals that are expected to be homozygous recessive are

(a) 100

(b) 75

(c) 50

(d) 25

Answer: (d)

7. Consider a population of sheep to be in Hardy-Weinberg equilibrium. The allele for black wool(w) has an allele frequency of 0.81 while the allele for white wool(W) has an allele frequency of 0.19. Then the percentage of heterozygous individuals in the population is

(a) 4%

(b) 15%

(c) 31%

(d) 66%

Answer: (c)

8. This condition is essential for a population to be in the Hardy-weinberg equillirbirum

(a) random mating

(b) no mutations

(c) large population

(d) all of these

Answer: (d)

9. This statement describes the Hardy-Weinberg law the best

(a) it is impossible to predict expected allele frequencies mathematically

(b) in large populations, dominant alleles become more prevalent

(c) allele frequency changes over a period of time in a large population

(d) mechanism of inheritance in a large population does not change allele frequency

Answer: (d)

10. This is true of the population which are included in Hardy-Weinberg equilibrium

(a) entities migrate constantly

(b) populations should be limited and small

(c) mating is random

(d) process of natural selection is occurring

Answer: (c)

Stay tuned with BYJU’S for more MCQs helpful in your preparation for NEET.

Also Check:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *