MCQ on Logic Gates for NEET

Logic gates are an important concept in the field of electronics. More than one binary input is given to the logic gate and it gives out one binary output. The most common logic gates are

  1. OR gate
  2. AND gate
  3. NOT gate
  4. XOR gate

These gates can be combined to form NAND gate, NOR gate, etc.

Q1: An inverter gates can be developed using

  1. Two diodes
  2. Resistance and capacitance
  3. Transistor
  4. Inductance and capacitance

Answer: (c) Transistor

Q2: The output of the two-input OR gate is high

  1. Only if both inputs are high
  2. Only if both inputs are low
  3. Only if one input is high and the other is low
  4. If at least one of the inputs is low

Answer: (d) If at least one of the inputs is low

Q3: The output of a two-input AND gate is high

  1. Only if both the inputs are high
  2. Only if both the inputs are low
  3. Only if one input is high and the other is low
  4. If at least one input is low

Answer: (a) Only if both the inputs are high

Q4: NAND gate means

  1. Inversion followed by AND gates
  2. AND gates followed by an inverter
  3. AND gate followed by OR gate
  4. None of these

Answer: (b) AND gates followed by an inverter

Q5: The output of the two-input NAND gate is high

  1. Only if both the inputs are high
  2. Only if both the inputs are low
  3. Only if one input is high and the other is low
  4. If at least one input is low

Answer: (d) If at least one input is low

Q6: A NOT gate means

  1. Inversion followed by an OR gate
  2. OR gate followed by an inverter
  3. NOT gate followed by an OR gate
  4. NAND gate followed by an OR gate

Answer: (b) OR gate followed by an inverter

Q7: The output of two-input NOR gate is high

  1. Only if both the inputs are high
  2. Only if both the inputs are low
  3. Only if one input is high and the other is low
  4. If at least one input is high

Answer: (b) Only if both the inputs are low

Q8: An exclusive NOR gate is logically equal to

  1. Inverter followed by an XOR gate
  2. NOT gate followed by an exclusive XOR gate
  3. Exclusive OR gate followed by an inverter
  4. The complement of a NOR gate

Answer: (c) Exclusive OR gate followed by an inverter

Q9: The gate ideally suited for bit comparison is a

  1. Two input exclusive NOR gate
  2. Two input exclusive OR gate
  3. Two input NAND gate
  4. Two input NOR gate

Answer: (a) Two input exclusive NOR gate

Q10: Two input exclusive NOR gate gives high output

  1. When one input is high and the other is low
  2. Only when both the inputs are low
  3. When both the inputs are the same
  4. Only when both the inputs are high

Answer: (c) When both the inputs are the same

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *