MCQs on Tuberculosis For NEET

An infectious disease caused by Mycobacterium tuberculosis, Tuberculosis affects the lungs. It has the potential to slowly spread to different parts of the infected person’s body attacking vital structures such as the brain and spine. Although these days antibiotics are effective in its treatment, in some cases, it takes a considerable time to heal.

1. The causative of tuberculosis is

(a) Virus

(b) Bacterium

(c) Malnutrition

(d) Protozoan

Answer: (b)

2. The first person who discovered Mycobacterium tuberculosis was

(a) Louis Pasteur

(b) Robert Koch

(c) Edward Jenner

(d) None of the above

Answer: (b)

3. Which of these is the culture medium for Mycobacterium tuberculosis?

(a) Wilson blair medium

(b) Löwenstein–Jensen medium

(c) Mac Conkey’s medium

(d) None of the above

Answer: (b)

4. For Tuberculosis, the drugs used to combat it are

(a) Streptomycin, Pyrazinamide

(b) Isoniazid, Rifampicin

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: (c)

5. The BCG vaccine is administered for immunity against

(a) Malaria

(b) Tuberculosis

(c) Jaundice

(d) Hepatitis

Answer: (b)

6. A combination of medications which are applied to treat tuberculosis is

(a) to generate a better response

(b) to decrease the resistance of the entity to the treatment

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

Answer: (c)

7. This is the reason why diagnosing tuberculosis is turning challenging

(a) disease takes years to become active

(b) symptoms are irregular, they appear and then vanish

(c) symptoms are not very obvious and prominent always

(d) both (b) and (c)

Answer: (a)

8. The causative of Tuberculosis produces Tuberculin, it is a/an

(a) enzyme

(b) hormone

(c) endotoxin

(d) exotoxin

Answer: (c)

9. This is the main symptom of Tuberculosis

(a) Liquid formation

(b) Tubercle formation

(c) both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: (b)

10. Diagnosis of tuberculosis is done by

(a) Emulator and antiformin method

(b) Concentration method

(c) Petroff’s method

(d) All of the above

Answer: (d)

Explore related topics for your NEET preparation at BYJU’S.

You might like:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*