NEET Questions - Chapter 2 - Sexual Reproduction in Flowering Plants

Sexual Reproduction in flowering plants is an important topic for students to learn. Previous years question papers have at least 3-4 questions arising from this topic. Hence, students must mandatorily practice this topic if they wish to secure more marks in their exams.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants

1. Which of the following statements is NOT true?

(NEET 2016)

 

A. Tapetum helps in the dehiscence of anther

B. Exine of pollen grains is made up of sporopollenin

C. Most species of pollen grains can cause allergic reactions

D. None of the above

2. Pollination in water hyacinth and water lily is brought about by the agency of

(NEET 2016)

A. Bats

B. Water

C. Molluscs

D. Insects or Wind

3. In the majority of the angiosperms, ___

(NEET 2016)

A. A small central cell is present in the embryo sac

B. The egg has a filiform apparatus

C. There are many antipodal cells

D. Reduction division occurs in the megaspore mother cells

4. Attractants and rewards are required for _________

(NEET 2017)

A. Hydrophily

B. Anemophily

C. Entomophily

D. All of the above

5. The morphological nature of the edible part of the coconut is ______

(NEET 2017)

A. Endosperm

B. Ectoderm

C. Cotyledon

D. Option d

6. A dioecious flowering plant prevents both

(NEET 2017)

A. Autogamy and Geitonogamy

B. Autogamy and Xenogamy

C. Geitonogamy and Xenogamy

D. None of the above

7. Functional megaspore in an angiosperm develops into _____

(NEET 2017)

A. Endoderm

B. Ovule

C. Embryo

D. Embryo sac

8. Which of the following may require pollinators, but is genetically similar to autogamy?

(NEET 2015)

A. Cleistogamy

B. Xenogamy

C. Geitonogamy

D. None of the above

9. The ovule of an angiosperm is technically equivalent to ______

(NEET 2015)

A. Megaspore

B. Megasporangium

C. Megaspore mother cell

D. None of the above

10. Seed formation without fertilization in flowering plants involves the process of _____

(NEET 2016)

A. Apomixis

B. Budding

C. Sporulation

D. Somatic hybridization

Question Answer Key
1 A
2 D
3 D
4 C
5 A
6 A
7 D
8 C
9 B
10 A

Explore more NEET questions from Sexual Reproduction in Flowering Plants by registering at BYJU’S.

Further Reading:

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *