MCQs on Nuclear fission and Nuclear fusion for NEET

When the nucleus of an atom splits up into lighter nuclei through a nuclear reaction, it is called nuclear fission.

Nuclear fusion is a reaction through which two or more light nuclei collide into each other to form a heavier nucleus.

Nuclear fission and nuclear fusion

Q1: The splitting of a nucleus into smaller nuclei is

  1. Fusion
  2. Fission
  3. Half-life
  4. gamma -radiation

Answer: (b) Fission

Q2: Name the moderator used in the nuclear reactor?

  1. Plutonium
  2. Thorium
  3. Graphite
  4. Berilium

Answer: (c) Graphite

Q3: Which isotope of Uranium has the capacity to sustain the chain reaction?

  1. U-230
  2. U-235
  3. U-245
  4. U-225

Answer: (b) U-235

Q4: Which of the following atomic particles have the least mass?

  1. Proton
  2. Electron
  3. Deuteron
  4. Neutron

Answer: (b) Electron

Q5: During an atomic explosion, the energy released is due to

  1. Conversion of protons to neutrons
  2. Conversion of chemical energy into heat energy
  3. Conversion of mechanical energy into nuclear energy
  4. Conversion of mass into energy

Answer: (d) Conversion of mass into energy

Q6: What is the beneficial aspect of nuclear fission?

  1. The ability to absorb energy
  2. The ability to produce more energy than nuclear fusion
  3. The ability to release tremendous amounts of energy
  4. There are no beneficial aspects of nuclear fission

Answer: (c) The ability to release tremendous amounts of energy

Q7: When a neutron leaves the nucleus, it’s mass

  1. Triples
  2. Decreases
  3. Increases
  4. Stays the same

Answer: (b) Decreases

Q8: The element with the least mass per nucleon is

  1. Hydrogen
  2. Iron
  3. Helium
  4. Uranium

Answer: (b) Iron

Q9: The release in energy in nuclear fission is consistent with the fact that uranium has

  1. More mass per nucleon than either of the two fragments
  2. Has more mass per nucleon as the two fragment
  3. Has exactly the same mass per nucleon as the two fragments
  4. Less mass per nucleon than either of the two fragments

Answer: (a) More mass per nucleon than either of the two fragments

Q10: The energy we get in nuclear reaction comes from

  1. Energy we put into the reactor
  2. The mass of the fuel
  3. Water
  4. The sun

Answer: (b) The mass of the fuel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *