NCERT Solutions For Class 10 History Social Science Chapter 2 : Nationalism in India

NCERT Book Solutions For Class 10 History Chapter 2 Nationalism in India Free PDF

In 1919, the First World War broke out in Europe, which had far-reaching consequences in the entire world. This war ignited the fight for India’s Independence. It ignited the spirit of nationalism in India due to the emergence of Satyagraha and Non-Cooperation movement.  The chapter talks about how Congress sought to develop the national movement, how different social groups participated in the movement, and how nationalism captured the imagination of people. Solving the NCERT Solutions for Class 10 History Chapter 2 will ensure a better grasp of this chapter. Students should solve these NCERT solutions regularly to make their concepts stronger, which in turn will help to fetch good marks.

Download NCERT Solutions for Class 10 History Chapter 2 Nationalism in India

NCERT Solutions Class 10 Social Science History Chapter 2 Nationalism in India
NCERT Solutions Class 10 Social Science History Chapter 2 Nationalism in India 1
NCERT Solutions Class 10 Social Science History Chapter 2 Nationalism in India 2
NCERT Solutions Class 10 Social Science History Chapter 2 Nationalism in India 3
NCERT Solutions Class 10 Social Science History Chapter 2 Nationalism in India 4

NCERT Solutions for Class 10 History Chapter 2 – Nationalism in India

The solutions for chapter 2 of India and the Contemporary World are given below. Students should also check NCERT Solutions for Class 10 for other subjects.

NCERT Solutions – Social Science History Chapter 2

Exercise Page No. 50

Write in Brief:

1.Explain:

a.Why the growth of nationalism in the colonies is linked to an anti-colonial movement.

Answer:

  1. People began discovering their unity in the process of their struggle with colonialism.
  2. The sense of being oppressed under colonialism provided a shared bond that tied many different groups together.
  3. But each class and group felt the effects of colonialism differently, their experiences were varied and their notions of freedom were not always the same. The Congress under Mahatma Gandhi tried to forge these groups together within one movement. But the unity did not emerge without conflict

b. How the First World War helped in the growth of the National Movement in India.

Answer:

War created a new political and economic situation.

  1. Led to a huge increase in defence expenditure which was financed by war loans and increasing taxes: custom duties were increased and income tax introduced.
  2. Forced recruitment in villages caused widespread anger.
  3. Crops failed, this resulted in an acute shortage of food.
  4. 12 to 13 million people died due to famines and epidemics.

c. Why Indians were outraged by the Rowlatt Act.

Answer:

  1. Rowlatt Act was introduced in 1919.
  2. This act was hurriedly passed through the Imperial Legislative Council, although it was completely opposed by Indian members.
  3. It had given the Government enormous powers to repress political activities.
  4. It allowed detention of political prisoners without trial for two years.

d. Why Gandhiji decided to withdraw the Non-Cooperation Movement.

Answer:

In February 1922, Mahatma Gandhi decided to withdraw the Non-Cooperation Movement. He felt the movement was turning violent in many places and satyagrahis needed to be properly trained before they would be ready for mass struggles.

2. What is meant by the idea of satyagraha?

Answer:

The idea of satyagraha emphasised the power of truth and the need to search for truth. It suggested that if the cause was true, if the struggle was against injustice, then the physical force was not necessary to fight the oppressor. Without seeking vengeance or being aggressive, a satyagrahi could win the battle through nonviolence. This could be done by appealing to the conscience of the oppressor. People – including the oppressors – had to be persuaded to see the truth, instead of being forced to accept truth through the use of violence. By this struggle, the truth was bound to ultimately triumph. Mahatma Gandhi believed that this dharma of non-violence could unite all Indians.

3. Write a newspaper report on

The Jallianwala Bagh massacre

Answer:

On 13 April, the infamous Jallianwalla Bagh incident took place. On that day a large crowd was gathered in the enclosed ground of Jallianwalla Bagh. Some came to protest against the government’s new repressive measures. Others had come to attend the annual Baisakhi fair. Being from outside the city, many villagers were unaware of the martial law that had been imposed. Dyer entered the area, blocked the exit points, and opened fire on the crowd, killing hundreds. His objective, as he declared later, was to ‘produce a moral effect’, in the minds of Satyagrahis. A feeling of terror and awe.

The Simon Commission

Answer:

When the Simon Commission arrived in India in 1928, it was greeted with the slogan ‘Go back, Simon’. All parties, including the Congress and the Muslim League, participated in the demonstrations. In an effort to win them over, the viceroy, Lord Irwin, announced in October 1929, a vague offer of ‘dominion status’ for India in an unspecified future, and a Round Table Conference to discuss a future constitution. This did not satisfy the Congress leaders.

4. Compare the images of Bharat Mata in this chapter with the image of Germania in Chapter 1.

Answer:

Germania:

  1. Symbol of Germany
  2. The image was painted by Philip Veit in 1848.
  3. Carrying a sword in one hand and flag in another hand
  4. Germania is wearing a crown of oak leaves, as the German oak stands for heroism.

Bharat Mata:

  1. Symbol of India
  2. Painted by Rabindranath Tagore in 1905
  3. Bharat is standing with a Trishul, standing beside a lion and elephant, symbols of power and authority.

Discuss

1. List all the different social groups which joined the Non-Cooperation Movement of 1921. Then choose any three and write about their hopes and struggles to show why they joined the movement.

Answer:

Below is the list of different social groups who joined the Non-Cooperation Movement and their struggles.

Middle-Class participation in cities:-

Thousands of students left government-controlled schools and colleges, headmasters and teachers resigned and lawyers gave up their legal practices. The council elections were boycotted in most provinces except Madras, where the Justice Party, the party of the non-Brahmans, felt that entering the council was one way of gaining some power – something that usually only Brahmans had access to. The effects of non-cooperation on the economic front were more dramatic. Foreign goods were boycotted, liquor shops were picketed and foreign cloth was burnt in huge bonfires. The import of foreign cloth halved between 1921 and 1922, its value dropping from Rs 102 crore to Rs 57 crore. In many places, merchants and traders refused to trade in foreign goods or finance foreign trade. As the boycott movement spread and people began discarding imported clothes and wearing only Indian ones, production of Indian textile mills and handlooms went up. But this movement in the cities gradually slowed down for a variety of reasons. Khadi cloth was often more expensive than mass-produced mill cloth and poor people could not afford to buy it. Similarly, the boycott of British institutions posed a problem. For the movement to be successful, alternative Indian institutions had to be set up so that they could be used in place of the British ones. These were slow to come up. So students and teachers began trickling back to government schools and lawyers joined back work in government courts.

Peasants and Tribals:-

In Awadh, peasants were led by Baba Ramchandra – a sanyasi who had earlier been to Fiji as an indentured labourer. The movement here was against talukdars and landlords who demanded exorbitantly high rents and a variety of other cesses from peasants. Peasants had to do begar and work at landlords’ farms without any payment. As tenants they had no security of tenure, being regularly evicted so that they could acquire no right over the leased land. The peasant movement demanded reduction of revenue, the abolition of begar and social boycott of oppressive landlords. In many places ‘nai-dhobi bandhs’ were organised by panchayats to deprive landlords of the services of barbers and washermen.

Tribal peasants interpreted the message of Mahatma Gandhi and the idea of swaraj in yet another way. In the Gudem Hills of Andhra Pradesh, for instance, a militant guerrilla movement spread in the early 1920s – not a form of struggle that the Congress could approve. In other forest regions, the colonial government had closed large forest areas, preventing people from entering the forests to graze their cattle or to collect fuelwood and fruits. This enraged the hill people. Not only were their livelihoods affected but they felt that their traditional rights were being denied. When the government began forcing them to contribute begar for road building, the hill people revolted.

Workers in the Plantations:-

Workers too had their own understanding of Mahatma Gandhi and the notion of swaraj. For plantation workers in Assam, freedom meant the right to move freely in and out of the confined space in which they were enclosed and it meant retaining a link with the village from which they had come. Under the Inland Emigration Act of 1859, plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without permission, and in fact, they were rarely given such permission. When they heard of the Non-Cooperation Movement, thousands of workers defied the authorities, left the plantations and headed home. They believed that Gandhi Raj was coming and everyone would be given land in their own villages. They, however, never reached their destination. Stranded on the way by a railway and steamer strike, they were caught by the police and brutally beaten up.

2. Discuss the Salt March to make clear why it was an effective symbol of resistance against colonialism.

Answer:

Mahatma Gandhi found in salt a powerful symbol that could unite the nation. On 31 January 1930, he sent a letter to Viceroy Irwin stating eleven demands. Some of these were of general interest; others were specific demands of different classes, from industrialists to peasants. The idea was to make the demands wide-ranging so that all classes within Indian society could identify with them and everyone could be brought together in a united campaign. The most stirring of all was the demand to abolish the salt tax. Salt was something consumed by the rich and the poor alike, and it was one of the most essential items of food. The tax on salt and the government monopoly over its production, Mahatma Gandhi declared, revealed the most oppressive face of British rule.

Mahatma Gandhi started his famous salt march accompanied by 78 of his trusted volunteers. The march was over 240 miles, from Gandhiji’s ashram in Sabarmati to the Gujarati coastal town of Dandi. The volunteers walked for 24 days, about 10 miles a day. Thousands came to hear Mahatma Gandhi wherever he stopped, and he told them what he meant by Swaraj and urged them to peacefully defy the British. On 6 April he reached Dandi, and ceremonially violated the law, manufacturing salt by boiling seawater.

Thousands in different parts of the country broke the salt law, manufactured salt and demonstrated in front of government salt factories. As the movement spread, the foreign cloth was boycotted, and liquor shops were picketed. Peasants refused to pay revenue and chaukidari taxes, village officials resigned, and in many places, forest people violated forest laws – going into Reserved Forests to collect wood and graze cattle.

3. Imagine you are a woman participating in the Civil Disobedience Movement. Explain what the experience meant to your life.

Answer:

Students are advised to put themselves in the shoes of women and share the experience.

4. Why did political leaders differ sharply over the question of separate electorates?

Answer:

Dr B.R. Ambedkar, who organised the Dalits into the Depressed Classes Association in 1930, clashed with Mahatma Gandhi at the second Round Table Conference by demanding separate electorates for Dalits. When the British government conceded Ambedkar’s demand, Gandhiji began a fast unto death. He believed that separate electorates for Dalits would slow down the process of their integration into society. Ambedkar ultimately accepted Gandhiji’s position and the result was the Poona Pact of September 1932.

Muhammad Ali Jinnah was willing to give up the demand for separate electorates if Muslims were assured reserved seats in the Central Assembly and representation in proportion to population in the Muslim-dominated provinces (Bengal and Punjab). Negotiations over the question of representation continued but all hope of resolving the issue at the All Parties Conference in 1928 disappeared when M.R. Jayakar of the Hindu Mahasabha strongly opposed efforts at compromise.

Nationalism in India Summary

Chapter 2 of NCERT Social Science History textbook – Indian and the Contemporary World-II is titled as ‘ Nationalism in India.’ The anti-colonial movement gave to rise to the feeling of Nationalism in India. The rule of oppression under British suffocated the people and there came the wave of revolts and struggles that Indian went through to free themselves from the clutches of colonisers. How different groups reacted to this feeling of Nationalism will be discussed in the chapter.

The students will also get to know about the following topics:

  1. The First World War, Khilafat and Non-Cooperation
    1. The Idea of Satyagraha
    2. The Rowlatt Act
    3. Why Non-cooperation?
  2. Differing Strands within the Movement
    1. The Movement in the Towns
    2. Rebellion in the Countryside
    3. Swaraj in the Plantations
  3. Towards Civil Disobedience
    1. The Salt March and the Civil Disobedience Movement
    2. How Participants saw the Movement
    3. The Limits of Civil Disobedience
  4. The Sense of Collective Belonging

‘India and the Contemporary World-II’ is an important book for Class 10 Social Science subject. Apart from this chapter, the full set of NCERT Solutions for Class 10 Social Science is given in the linked article.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *