NCERT Solutions for Class 2 English Unit 10 Story - The Grasshopper and the Ant

Are you looking for reliable NCERT Solutions for Class 2 English Unit 10 Story? Your search ends here! This unit has a story “The Grasshopper and the Ant” which mentions an interesting tale of a hardworking ant who toils very hard day and night to save enough for the winter season. On the contrary, there is a grasshopper who makes merry during the summer and ends up with no food in the cold season.

Given below are the detailed NCERT Solutions, which are solved by our subject-matter experts. You can check and download the NCERT Solutions given below and access the textbook solutions as per the latest CBSE English syllabus. You can download the different chapters of NCERT Solutions for Class 2 English in PDF format here and watch your child ace his/her exam with flying colours.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 2 English Unit 10 Story – The Grasshopper and the Ant

 

ncert solution class 2 eng unit 10 The Grasshopper and the Ant
ncert solution class 2 eng unit 10 The Grasshopper and the Ant 1
ncert solution class 2 eng unit 10 The Grasshopper and the Ant 2
ncert solution class 2 eng unit 10 The Grasshopper and the Ant 3
ncert solution class 2 eng unit 10 The Grasshopper and the Ant 4
ncert solution class 2 eng unit 10 The Grasshopper and the Ant 5

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 2 English Unit 10 Story here

The Grasshopper and the Ant

Reading is fun

Question 1:

How did the grasshopper spend his days?

Answer:

The grasshopper spent his days in an idle manner by singing songs all day and playing in the warm sunshine.

Question 2:

Did the grasshopper find food in winter?

Answer:

No, the grasshopper could not find food to eat in winter. There was no grass, no flowers or leaves to eat and not even the tiniest fly or worm was to be seen.

Question 3:

What did the ant tell the grasshopper when he asked for food?

Answer:

The ant told the grasshopper that he had spent his time lazily during summer without saving a single grain for the cold season. She further added that it’s time he should suffer for not saving food for the winter season and slammed her door shut.

Let’s talk

Question 1:

If you were asked to store things for the winter what would you store? Name any three things.

Answer:

I would like to store warm clothes like sweaters, jackets and socks for the winter season.

Question 2:

Which season do you like the best?

Answer:

I like the winter season the best.

Question 3:

Tell the class the story of the grasshopper and the ant in your own language.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Word building

Question 1:

Circle the words that mean the same.

Speak Talk Shout
Complete Finish Start
Small Thin Little
Sick Ill Stout
Big Large Fat

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 10 Story The Grasshopper and the Ant-1

The web world

Question 1:

When you hear winter and summer, what are the words that come to your mind? Write these words in the bubbles.

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 10 Story The Grasshopper and the Ant-2

Let’s write

Question 1:

Letters with numbers are given in the box. Pick up the letter under each number and replace the numbers by writing it in the blanks.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 10 Story The Grasshopper and the Ant-3

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 10 Story The Grasshopper and the Ant-4

Question 2:

Under picture A sentences describe what each person/animal is doing. Under picture B write

NCERT Solutions Class 2 English Unit 10 Story The Grasshopper and the Ant-5

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 10 Story The Grasshopper and the Ant-6

Let’s practice

NCERT Solutions Class 2 English Unit 10 Story The Grasshopper and the Ant-7