NCERT Solutions for Class 2 English Unit 8 Story - The Mumbai Musicians

For detailed and well-researched NCERT Solutions for Class 2 English Unit 8 Story, you can check here. This unit has a story “The Mumbai Musicians” where four animals – a donkey, dog, cat and cock set off to Mumbai on their journey to become musicians. However, on their way they try to sing a song together and end up scaring people.

Given below are the comprehensive NCERT Solutions, which are solved by our panel of expert teachers. The NCERT Solutions are easy to download and you can access the textbook solutions, which are as per the latest CBSE English syllabus. Download the different chapters of NCERT Solutions for Class 2 English in PDF format here and make learning an interesting experience for your child.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 2 English Unit 8 Story – The Mumbai Musicians

 

ncert solution class 2 eng unit 8 The Mumbai Musicians
ncert solution class 2 eng unit 8 The Mumbai Musicians 1
ncert solution class 2 eng unit 8 The Mumbai Musicians 2
ncert solution class 2 eng unit 8 The Mumbai Musicians 3
ncert solution class 2 eng unit 8 The Mumbai Musicians 4
ncert solution class 2 eng unit 8 The Mumbai Musicians 5
ncert solution class 2 eng unit 8 The Mumbai Musicians 6

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 2 English Unit 8 Story here

The Mumbai Musicians

Reading is fun

Question 1:

Why did the farmer tell Goopu to see the world?

Answer:

The farmer told Goopu to see the world before he becomes too old to carry any more load on his back.

Question 2:

Why did Goopu, Doopu and Furry want to go to Mumbai?

Answer:

Goopu, Doopu and Furry wanted to go to Mumbai as they wanted to become musicians.

Question 3:

Why did the people in the house run away?

Answer:

The people inside the house ran away as they thought that ghosts had come to scare them.

Let’s talk

Question 1:

If you were to join the animal band, which animal would you want to be? Create the sound of that animal. Get together with your friends. As a group create the sound of the animal each one of you wants to be.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 2:

The donkey saw a ball of fur and it was a cat. If you were to see a big ball of fur what could that be?

Answer:

If I were to see a big ball of fur then it would be a polar bear.

Question 3:

Let’s sort out these words –

Pick the words from the bags and put them on the right shelf. One has been done for you. Say the words aloud.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-1

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-2

Let’s write

Question 1:

Do you play any musical instrument?

Answer:

Yes, I can play tabla.

(Note: You can write the answer as per your choice)

Question 2:

If no, which instrument do you want to learn?

Answer:

I would also like to learn to play the guitar.

(Note: You can write the answer as per your choice)

Question 3:

Add the word of the opposite gender in the given sentences.

Anju’s mother and ____________ came to the school.

My uncle and __________ came to visit us on Monday.

The lion and __________ looked lovingly at their cub.

The King and __________ sat on beautiful thrones.

The man is running and the ___________ is walking.

My grandfather and ____________________ went to the market.

Answer:

Anju’s mother and __father___ came to the school.

My uncle and ___aunty___ came to visit us on Monday.

The lion and _lioness_ looked lovingly at their cub.

The King and __Queen__ sat on beautiful thrones.

The man is running and the __woman__ is walking.

My grandfather and __grandmother__ went to the market.

Fun time

Let’s play Bingo –

Question 1:

Write any nine words from the given list in the boxes. Put only one word in one box.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 2:

The teacher will call out any six words. If the word she calls out is in the box put a cross on it. The one who crosses out all the words first shouts “Bingo” and is the winner.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-3

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 3:

In what way are these musical instruments different from each other? Put them into three groups based on how they are played.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-4

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-5

Question 4:

This is the picture of a musical instrument called a Jaltarang.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-6

Make your own Jaltarang

  • Get six to ten bowls of the same size and shape.
  • Pour water into the bowls. Keep the water at different levels.
  • Use two pencils and strike the rim of the bowls to make musical sounds.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 5:

The word Jaltarang is made up of two words Jal – water, tarang – music. Now make new words by joining two words. One has been done for you.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-7

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-8

Let’s practice

NCERT Solutions Class 2 English Unit 8 Story The Mumbai Musicians-9

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *