NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share?

Can we Share? – The name of the chapter itself suggests that it is linked to division. This chapter introduces kids to the concept of division and distribution. It has brain-tickling questions and puzzles for your kid. We are providing you with the most accurate NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share.

These solutions are 100% correct and detailed. The explanations have been written in simple language so that kids get to understand them well and quick. The NCERT Solutions for Class 3 Maths will assist kids in getting ready for their CBSE examinations. You can also download these solutions in PDF format for free.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share?

NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 1
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 2
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 3
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 4
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 5
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 6
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 7
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 8
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share 9

Access answers to Maths NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 12 Can We Share?

HOW MANY IN EACH GROUP?

Question 1:

There are ____ caterpillars.

They are in ____ groups.

There are ____ caterpillars in each group.

Answer:

There are 21 caterpillars.

They are in 3 groups.

There are 7 caterpillars in each group.

Question 2:

There are ____ laddoos.

They are in ____ groups.

There are ____ laddoos in each group.

Answer:

There are 12 laddoos.

They are in 4 groups.

There are 3 laddoos in each group.

Question 3:

Draw 18 stars.

Put them into 2 equal groups.

There are ____ stars in each group.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 12 - 1

There are 9 stars in each group.

Question 4:

Draw 18 beads.

Put them into 3 equal groups.

There are ____ beads in each group.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 12 - 2

There are 6 beads in each group.

SHARE THE GRAINS

Question 1:

Mummy bird brings 12 grains.

How to distribute equally?

Answer:

There are 4 baby birds. To distribute the grains equally, mummy bird needs to give 3 grains to each baby bird.

Question 2:

Mummy bird starts by giving 1 grain to each baby.

Then Mummy bird gives one more grain to each baby.

Each baby has got 2 grains now. How many grains are left?

Answer:

Mummy bird has given 2 grains to each of the baby birds.

Number of grains left = 12 – 8 = 4 grains.

TRY THESE NOW…

Question 1:

Gopu has 3 plates of jalebis.

Each plate has a different number of jalebis.

Now draw the jalebis on the plates below, so that each plate has the same number of jalebis.

Answer:

Total number of jalebis in the 3 plates = 1 + 5 + 3 = 9 jalebis

So, in order to have equal number of jalebis on each plate, each plate must have 3 jalebis.

Class 3 Maths Chapter 12 - 3

Question 2:

How many jalebis are there altogether?

Answer:

Altogether, there are 9 jalebis.

Question 3:

How many jalebis are there in each plate?

Answer:

Each plate has 3 jalebis.

SHARING THEM EQUALLY

Question 1:

If there are 60 bananas and two monkeys, how many will each monkey get?

Answer:

Number of bananas = 60

Number of monkeys= 2

Number of bananas each monkey will get = 60 ÷ 2 = 30 bananas.

Question 2:

What if there are 600 bananas and two monkeys?

Answer:

Number of bananas each monkey will get = 600 ÷ 2 = 300 bananas

Question 3:

If there are 16 ten-rupee notes and four friends to share, then

16 ÷ 4 = ___ and 4 × 10 = 40 so each friend gets ___ rupees.

Answer:

16 ÷ 4 = 4 and 4 × 10 = 40 so each friend gets 40 rupees.

Question 4:

Five friends found Rs 100. If they share it equally, how much will each get?

Answer:

100 ÷ 5 = 25

Each will get 25 rupees.

Question 5:

Hari Prashad has 30 metres of rope.

He distributes it equally among his three children.

Each child gets ____ metres of rope.

Answer:

30 ÷ 3 = 10

Each child gets 3 metres of rope.

Question 6:

If there is 36 metres of rope, how much of rope will each child get?

Answer:

36 ÷ 3 = 12

Each child gets 3 metres of rope.

Question 7:

And if there is 60 metres of rope, how much will each child get?

Answer:

60 ÷ 3 = 20

Each child gets 20 metres of rope.

HOW MANY SHELVES?

Question 1:

If there are 28 buttons, and the tailor puts 7 buttons on each shirt, there will be ____ shirts with buttons.

28 ÷ 7 = ____

Answer:

If there are 28 buttons, and the tailor puts 7 buttons on each shirt, there will be 4 shirts with buttons.

28 ÷ 7 = 4

PRACTICE TIME
Question 1:

Minku puts her 15 laddoos equally into 5 boxes.

(i)How many laddoos will there be in each box?

(ii)If she uses only 3 boxes, how many laddoos will there be in each box?

Answer:

(i)There will be 3 laddoos in each box.

15 ÷ 5 = 3

(ii)There will be laddoos in each box.

15 ÷ 3 = 5

Question 2:

Share 25 bananas among 5 monkeys. How many bananas for each monkey?

Answer:

25 ÷ 5 = 5

Each monkey gets 5 bananas.

Question 3:

Share 12 balloons among 3 boys. How many balloons for each boy?

Answer:

12 ÷ 3 = 4

Each boy gets 4 balloons.

Question 4:

There are 21 candles. Put them equally in 3 boxes. How many candles are there in each box?

Answer:

21 ÷ 3 = 7

Each box will have 7 candles.

Question 5:

There are 18 socks. How many girls can wear these socks?

Answer:

Each girl will need 2 socks.

To divide 18 socks,

18 ÷ 2 = 9

So, 9 girls can wear these socks.

Question 6:

Raj has 36 minutes to make rotis. One roti takes 3 minutes. How many rotis can he make in this time?

Answer:

36 ÷ 3 = 12

He can make 12 rotis in this time.

Question 7:

These are 24 footmarks of goats. So how many goats were there?

Answer:

There are 24 footmarks of goats.

Each goat has 4 legs.

24 ÷ 4 = 6

There were 6 goats.

Question 8:

Some girls are playing a game with both their hands. The girls who are playing have 60 fingers altogether. How many girls are playing this game?

Answer:

Each girl will have 10 fingers.

Number of girls = 60 ÷ 10 = 6 girls.

Thus, 6 girls are playing this game.

Question 9:

Lakshmi has 27 kg potatoes to sell. Three men came and bought equal amounts of potatoes.

Each man bought ____ kg of potatoes.

Answer:

27 kg potatoes to be equally divided among 3 men->

27 ÷ 3 = 9

Each man bought 9 kg of potatoes.

JUMPY ANIMALS

Question 1:

A frog jumps 2 steps at a time.

A squirrel jumps 3 steps.

A rabbit jumps 5 steps.

A horse jumps 15 steps.

A kangaroo jumps 30 steps.

In how many jumps will the frog reach 30?

Answer:

The frog jumps 2 steps at a time.

To reach 30, number of jumps required = 30 ÷ 2 = 15 jumps

Question 2:

In how many jumps will the squirrel reach 27?

Answer:

The squirrel jumps 3 steps at a time.

To reach 27, number of jumps required = 27 ÷ 3 = 9 jumps

Question 3:

Which number will the kangaroo reach in two jumps?

Answer:

Kangaroo jumps 30 steps.

In two jumps, kangaroo will reach 30 x 2 = 60.

Question 4:

Who all will meet at the number 15?

Answer:

Squirrel: 0, 3, 6, 9, 15

Rabbit: 0, 5, 10, 15

Horse: 0, 15, 30…

So, the squirrel, rabbit and horse meet at the number 15.

Question 5:

Will the rabbit ever be at the number 18?

Answer:

No, the rabbit will never be at the number 18.

The rabbit jumps 5 steps. 18 is not divisible by 5. So, the rabbit will never arrive at the number 18.

Question 6:

How many jumps of the rabbit equal one jump of the horse?

Answer:

Rabbit jumps 5 steps.

Horse jumps 15 steps.

15 ÷ 5 = 3

3 jumps of the rabbit are equal to one jump of the horse.

Question 7:

How many jumps of the horse equals two jumps of the kangaroo?

Answer:

One jump of kangaroo = 30 steps

Two jumps of kangaroo = 60 steps

One jump of horse = 15 steps

To reach 60 steps, number of jumps the horse must take = 60 ÷ 15 = 4

Thus, 4 jumps of the horse equals two jumps of the kangaroo.

[Alternatively,

1 jump of kangaroo (30 steps) = 2 jumps of horse (2 x 15 steps)

So, 2 jumps of kangaroo (2 x 30 steps) = 4 jumps of horse (2 x 2 x 15 steps = 4 x 15 steps)]

Question 8:

Which is the smallest number where the frog and the squirrel will meet?

Answer:

Frog jumps 2 steps.

Squirrel jumps 3 steps.

Frog: 0, 2, 4, 6, 8, 10…

Squirrel: 0, 3, 6, 9, 12, 15…

So, 6 is the smallest number where the frog and the squirrel will meet.

HOW QUICK ARE YOU?

Question 1:

Divide into groups of 2 using 2 times table.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 12 - 4

Question 2:

Divide into groups of 5 using 5 times table.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 12 - 5

Question 3:

Divide into groups of 10 using 10 times table.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 12 - 6

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *