NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns

Patterns, in general, always entice the viewers. They don’t only exist in reality but also are present in mathematics. Chapter 10 Play with Patterns deals with Patterns. It also introduces kids to the concept of sequences in Maths. The NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns provided here are written step-by-step and as per the standards set by CBSE.

The NCERT Solutions for Class 3 Maths will help students to be ready for the examinations. These solutions are carefully crafted by our subject-matter experts in order to be very precise in terms of the language and steps used in the solution. You can download these solutions in PDF format here.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns

NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns 1
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns 2
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns 3
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns 4
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns 5
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns 6

Access answers to Maths NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 10 Play with Patterns

PATTERN AROUND US


Question 1
:

Look around you and list three things in which you find some pattern.

Answer:

Stairs, Giraffe, zebra, leopard.

Question 2:

Draw some patterns which you have found around yourself.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 10 - 1

Question 3:

Class 3 Maths Chapter 10 - 2

You will see that these designs have been made by using the same block in different ways.

Can you see a pattern in the way each block is repeated?

Answer:

Yes, the same block has been used once in upward direction and then once in downward direction. Then the same is repeated.

PRACTICE TIME

Question 1:

Given below are some patterns.

Figure out the rule for each and continue the pattern.

Answer:

Rule for each pattern:

(a) The pot colour is alternate red and blue.

(b) Two times A followed by B.

(c) In the first block, one flower petal is drawn; then 3 are drawn and then 5 petals.

(d) The blue triangle appears in the top, then left, then down and then right.

(e) The object rotates clockwise.

(f) The sequence is: morning, afternoon, evening, night.

Here are the complete patterns:

Class 3 Maths Chapter 10 - 3
Class 3 Maths Chapter 10 - 4
Class 3 Maths Chapter 10 - 5

Morning, afternoon, evening, night, morning, afternoon, evening, night.

GROWING PATTERNS

Question 1:

Can you see the rule and continue the pattern?

Answer:

Yes the pattern is that the number of arrows grows by one every two ovals. The first two ovals have 1 arrow. The next two have 2 arrows, so on and so forth. Also, in each set of two, the first oval has downward arrow(s) and the next has upward arrow(s).

Class 3 Maths Chapter 10 - 6

NUMBER PATTERNS

Question A:

Look for the rules and continue these growing patterns:

Answer:

(a) 51, 56, 61, 66, 71, 76, 81, 86

(b) 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63

(c) 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512

(d) 12A, 13B, 14C, 15D, 16E, 17F, 18G

Question B:

Look at these growing patterns. Find out what to add to each number to get the next one:

Answer:

(a) 1, 3, 6, 10, __, __, __, __, __.

First number: 1

Second number: 3 (i.e. 1 + 2)

Third number: 6 (i.e. 3 + 3)

Fourth number: 10 (i.e. 6 + 4)

Thus, next number will be

10 + 5 = 15

15 + 6 = 21

21 + 7 = 28

28 + 8 = 36

36 + 9 = 45

So, the final pattern will be: 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36, 45.

(b) 0, 2, 6, 12, __, __, __, __, __.

First number: 0

Second number: 2 (i.e. 0 + 2)

Third number: 6 (i.e. 2 + 4)

Fourth number: 12 (i.e. 6 + 6)

Thus, next number will be

12 + 8 = 20

20 + 10 = 30

30 + 12 = 42

42 + 14 = 56

56 + 16 = 72

So, the final pattern will be: 0, 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, 72.

(c) 1, 3, 7, 13, __, __, __, __, __.

First number: 1

Second number: 3 (i.e. 1 + 2)

Third number: 7 (i.e. 3 + 4)

Fourth number: 13 (i.e. 7 + 6)

Thus, next number will be

13 + 8 = 21

21 + 10 = 31

31 + 12 = 43

43 + 14 = 57

57 + 16 = 73

So, the final pattern will be: 1, 3, 7, 13, 21, 31, 43, 57, 73.

(d) 2, 3, 6, 11, 18, __, __, __, __, __.

First number: 2

Second number: 3 (i.e. 2 + 1)

Third number: 6 (i.e. 3 + 3)

Fourth number: 11 (i.e. 6 + 5)

Fifth number: 18 (i.e. 11 + 7)

Addition of sequence of odd numbers i.e. 1, 3, 5, 7 …

Thus, next number will be

18 + 9 = 27

27 + 11 = 38

38 + 13 = 51

51 + 15 = 66

66 + 17 = 83

So, the final pattern will be: 2, 3, 6, 11, 18, 27, 38, 51, 66, 83.

SECRET MESSAGES

Question 1:

Can you tell what they are trying to say?

Answer:

WHERE ARE YOU

IN THE CANTEEN

Question 2:

These are two secret messages. Look for the patterns and find the hidden sentences.

1 I 2 L 3 O 4 V 5 E 6 Y 7 O 8 U

ATBHCIDS EBFOGOHK IIJS KFLUMN

Answer:

I LOVE YOU

THIS BOOK IS FUN

EVEN AND ODD NUMBER PATTERNS

Question 1:

What patterns do you see in these numbers? Continue the same pattern and fill in the blanks:

96, 98, __, 102, __, __, __, __, __.

Answer:

These numbers are called even numbers.

96, 98, 100, 102, 104, 106, 108, 110, 112.

We can continue this pattern till infinity i.e. there is no limit.

Question 2:

Do any of these even numbers end with 3 or 5?

Answer:

No, none of these numbers end with 3 or 5.

Question 3:

What do even numbers end with?

Answer:

Even numbers end with 0, 2, 4, 6, or 8.

Question 4:

Look at the pattern of numbers in blue. Continue the pattern and fill in the blanks:

Answer:

These numbers are called odd numbers.

99, 101, 103, 105, 107, 109, 111, 113.

Question 5:

What do the numbers in blue end with?

Answer:

The numbers in blue end with 1, 3, 5, 7 or 9.

Question 6:

Write all odd numbers between 400 and 410.

Answer:

401, 403, 405, 407, 409.

Question 7:

Write all even numbers between 155 and 165.

Answer:

156, 158, 160, 162, 164.

Question 8:

If we add 1 to any odd number we get an (even/odd) number.

Answer:

We get even number.

Question 9:

If we add 1 to any even number we get an (even/odd) number.

Answer:

We get odd number.

Question 10:

What do you get if you add an even number to an odd number?

Answer:

If we add an even number to an odd number, we get an odd number.

For instance, 3 + 2 = 5; 7 + 4 = 11.

NAMES IN AN ORDER

Question 1:

Adil has to arrange this list so that the names starting with A come first and then come those with B, C, D and so on. Number these names in the order in which they will come.

Answer:

Sharada

11

Mahadevan

8

Tsering

12

Adil

1

Gurinder

4

Baichung

2

Harsha

5

Raja

10

Narayan

9

Kavita

7

Warsha

13

Elvis

3

Jalaj

6

Question 2:

Which of the following names have the same pattern?

Harsh, Anna, Kanak, Munna, Ongbi

Answer:

Anna, Kanak, Munna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *