CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 15 Our Environment

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 15 Our Environment is available here for free downloading in pdf format. Along with the multiple choice questions of Chapter 15 Class 10, we have also provided the answers. Students must practise these questions and get well acquainted with the MCQs expected to be asked from this chapter in the exam. These questions are based on the latest CBSE Class 10 Science Syllabus and cover the important topics. Solving them will boost students’ confidence, and will help them to perform well during the board exam.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 15 Our Environment with Answer PDF

Students must cover the following concepts from the NCERT Class 10 Science Textbook before solving these multiple choice questions to answer them correctly.

  • Ecosystem
  • Food chains and webs
  • Ozone depletion
  • Managing garbage

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 15 Our Environment with Answers

Q1) The decomposers in an ecosystem:

a) Convert organic material to inorganic forms

b) Convert inorganic material to simpler forms

c) Convert inorganic material into organic compound

d) Do not break down organic compound

Correct Answer: Option (a)

Q2) Some waste products are listed below:

  • Grass Cutting
  • Polythene Bag
  • Plastic Toys
  • Used Tea Bags
  • Old Clothes
  • Paper Straw

Which group of waste materials can be classified as non-biodegradable?

a) plant waste, used tea bags

b) polyethene bags, plastic toys

c) used tea bags, paper straw

d) old clothes, broken footwear

Correct Answer: Option (b)

Q3) Which statement shows interaction of an abiotic component with a biotic component in an ecosystem?

a) A grasshopper feeding on a leaf.

b) Rainwater running down into the lake.

c) An earthworm making a burrow in the soil.

d) A mouse fighting with another mouse for food.

Correct Answer: Option (c)

Q4) Which of the following are environment-friendly practices?

a) Carrying a cloth-bag to put purchases in while shopping.

b) Switching off unnecessary lights and fans.

c) Walking to school instead of getting your mother to drop you on her scooter.

d) All of the above.

Correct Answer: Option (d)

Q5) The amount of energy that flows from one trophic level to another in a food chain is

a) 5%

b) 10 %

c) 20 %

d) 15 %

Correct Answer: Option (b)

Q6) The manufacturing of Chlorofluorocarbons free refrigerators is mandatory throughout the world. How does this help prevent ozone depletion?

a) This will help convert oxygen molecules into ozone.

b) This will help convert the CFCs into ozone molecules.

c) This will reduce the production of CFC from oxygen molecules.

d) This will reduce the release of CFCs that reacts with ozone molecules

Correct Answer: Option (d)

Q7) The primary consumers are

a) Carnivores

b) Herbivores

c) Omnivores

d) Producers

Correct Answer: Option (b)

Q8) Which of the following is responsible for the depletion of ozone layer

a) CFCs

b) oxygen

c) SO2

d) CO2

Correct Answer: Option (a)

Q9) Ozone forms by combination of free oxygen atoms and oxygen molecules. How do free oxygen atoms form at higher levels of atmosphere?

a) by splitting of molecular oxygen into free oxygen atoms in the presence of low energy UV radiations

b) by splitting of a molecular oxygen into free oxygen atoms in presence of high energy UV radiations

c) by the combination of two molecular oxygen in the presence of high energy UV radiations

d) by the combination of two free oxygen atoms in the presence of lower energy UV radiations

Correct Answer: Option (b)

Q10) The driving force of any ecosystem is

a) Carbohydrates

b) Solar energy

c) Biomass

d) ATP

Correct Answer: Option (b)

Q11) Kitchen wastes can be hygienically disposed off through

a) Dumping

b) Composting

c) Incineration

d) Recycling

Correct Answer: Option (b)

Q12) Environment includes

a) Land, air, water

b) Light, temperature, rainfall

c) Plants, animals, microbes

d) All of these

Correct Answer: Option (d)

Q13) Which of the following is a linear arrangement of organisms

a) Food chain

b) Food web

c) Trophic levels

d) Community

Correct Answer: Option (a)

Q14) An agricultural cropland is

a) A biome

b) A natural ecosystem

c) An artificial ecosystem

d) None of these

Correct Answer: Option (c)

Q15) What is the order of the waste management hierarchy, from most to least favoured

a) Prevention- Recycle-Reuse- Disposal

b) Prevention-Reuse-Disposal-Recycle

c) Prevention-Disposal -Reuse-Recycle

d) Prevention-Reuse-Recycle-Disposal

Correct Answer: Option (d)

Q16) Problem of solid waste disposal can be reduced through…….

a) Recycling

b) Lesser pollution

c) More timber

d) Population control

Correct Answer: Option (a)

Q17) An environment friendly practice is

a) Using CFLs at homes and offices

b) Using car to go to nearby places

c) Using AC in every room

d) Burning plastics

Correct Answer: Option (a)

Q18) Which of the following limits the number of trophic levels in a food chain

a) Water

b) Polluted air and water

c) Deficient food supply

d) Decrease in energy at higher trophic levels

Correct Answer: Option (d)

Q19) The cleaners of nature are

a) Producers

b) Consumers

c) Herbivores

d) Decomposers

Correct Answer: Option (d)

Q20) Ozone hole may cause

a) Mutations

b) Global warming

c) Skin cancer

d) All of these

Correct Answer: Option (d)

Q21) In a food chain third trophic level is always occupied by

a) Carnivores

b) Herbivores

c) Producers

d) Decomposers

Correct Answer: Option (a)

Q22) The biotic components of an ecosystem consist of

a) Plants and animals

b) Algae and fungi

c) Producers, consumers & decomposers

d) Air, water, soil

Correct Answer: Option (c)

Q23) Which of the following could be incinerated?

a) Paper

b) Medicine bottles

c) Needle of syringe

d) All of these

Correct Answer: Option (c)

Q24) The harmful chemical which is accumulating in human beings through food chain is

a) BHC

b) DDT

c) Abscisic acid

d) CFC

Correct Answer: Option (b)

Q25) Carnivores represent

a) Primary consumers

b) Reducers

c) Phytoplanktons

d) Secondary and tertiary consumers

Correct Answer: Option (d)

Q26) Which of the following constitutes a food chain?

a) Grass, goat and human

b) Goat, crow and elephant

c) Grass, fish and zebra

d) Grass, wheat and apple

Correct Answer: Option (a)

Q27) Biodegradable wastes include

a) Aluminium foils

b) Glass bottles

c) Pesticides

d) Wood shavings

Correct Answer: Option (d)

Q28) What are the methods in which energy can be recovered from waste to energy?

(1) Heat

(2) Electricity

(3) Co-generation

a) By (1) and (2)

b) By (2) and (3)

c) By (1), (2) and (3)

d) None of the above

Correct Answer: Option (c)

Q29) What is the most expensive component of solid waste handling?

a) Collection

b) Storage

c) Treatment

d) Separation

Correct Answer: Option (a)

Q30) Which of the following statement regarding recycling is wrong?

a) Saves precious resources

b) Require stable market

c) Improves efficiency of treatment processes

d) Increases the needs for mining virgin materials

Correct Answer: Option (d)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 15 Our Environment” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class