CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 3 Metals And Non-Metals

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 3 Metals And Non-Metals are available here for students practice. These multiple choice questions have been introduced in the exam pattern to test students’ analytical and reasoning skills. Though MCQs seem to be easy, students need to have a good hold over the concepts to answer them. We have compiled a few MCQs on CBSE Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals in pdf format below.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 3 Metals And Non-Metals with Answer PDF

Along with the MCQs, we have also provided the answer to each question. Students are advised to practise them well before the board exams. Doing so will clear their doubts and give them a firm understanding of the MCQs expected to be asked from Chapter 3 Metals And Non-Metals. Students should also solve the CBSE Class 10 Science Sample Papers and Previous Years Class 10 Science Question Paper to understand question paper design and difficulty level of the exam.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 3 Metals And Non-Metals with Answers

Q1) Which of the following oxides of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with

steam?

a) FeO

b) Fe2O3

c) Fe3O4

d) Fe2O3 and Fe3O4

Correct Answer: Option (c)

Q2) A non-metal used to preserve food material is:

a) Carbon

b) Phosphorus

c) Sulphur

d) Nitrogen

Correct Answer: Option (d)

Q3) The arrangement for Copper, Tin, Lead and Mercury according to reactivity series is:

a) Tin> Lead> Copper> Mercury

b) Lead> Copper> Mercury> Tin

c) Copper> Mercury> Tin> Lead

d) Mercury> Tin> Lead> Copper

Correct Answer: Option (a)

Q4) The metals that float when treated with water are:

a) Manganese and Sodium

b) Sodium and Calcium

c) Magnesium and Sodium

d) Magnesium and Calcium

Correct Answer: Option (d)

Q5) Aluminium is used for making cooking utensils. Which of the following properties of aluminium are responsible for the same?

(i) Good thermal conductivity

(ii) Good electrical conductivity

(iii) Ductility

(iv) High melting point

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (ii) and (iii)

d) (i) and (iv)

Correct Answer: Option (d)

Q6) When hydrochloric acid is added to barium hydroxide, a white-colored compound is formed. Which option gives the complete chemical reaction?

a) HCl + Ba(OH)2 → BaCl2 + 2HOH

b) 2HCl + Ba(OH)2 → BaCl2 + 2HOH

c) 2HCl + Ba(OH)2 → BaH2 + 2HCl + O2

d) HCl + 2Ba(OH) → 2BaCl2 + 2HOH + O2

Correct Answer: Option (b)

Q7) What happens when a pellet of sodium is dropped in water?

(a) It catches fire and forms oxide.

(b) It absorbs heat and forms oxide.

(c) It catches fire and forms hydroxide.

(d) It absorbs heat and forms hydroxide.

Correct Answer: Option (c)

Q8) The chemical reaction between a piece of copper and nitric acid is given by the chemical

equations,

Cu + HNO3 → Cu(NO3)2 + H2

H2 + HNO3 → H2O + NO2

What can be inferred from the chemical equation?

a) Copper causes the oxidation of HNO3 to form NO2.

b) Hydrogen gas gets oxidized by HNO3 to form water.

c) Gas reacts with oxygen in the air to form water.

d) Nitrate reacts with hydrogen to form NO2 and H2O.

Correct Answer: Option (b)

Q9) Which option gives the process of extraction of mercury from its ore cinnabar?

(a) cooling cinnabar in the presence of excess air

(b) cooling cinnabar to convert it into mercuric oxide and then heating it

(c) cinnabar to convert it into mercuric oxide and then heating it again

(d) cinnabar in the presence of limited air to and then adding a small amount of water

Correct Answer: Option (c)

Q10) The image shows the electrolytic refining of copper.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 3 Metals And Non-Metals-1

Which option explains the process to obtain pure copper?

(a) When current is passed, pure copper from anode deposits to the cathode.

(b) When current is passed, pure copper from anode deposits in the electrolytic solution.

(c) When current is passed, pure copper from the electrolytic solution deposits at the anode.

(d) When current is passed, pure copper from the electrolytic solution deposits at the cathode.

Correct Answer: Option (d)

Q11) When calcium oxide is added to water, it completely dissolves in water without forming bubbles. What products are formed in this reaction?

(a) Ca and H2

(b) Ca and H2O2

(c) Ca(OH)2

(d) CaH2

Correct Answer: Option (c)

Q12) A student studying the chemical properties of metals finds incomplete chemical reactions in his book, as shown:

MgO + HNO3

Which option completes the reaction?

(a) MgO + HNO3 → Mg3N2 + 4H2O

(b) MgO + HNO3 → Mg + NO2 + O2

(c) MgO + HNO3 → Mg(OH)2 + 2NO2

(d) MgO + HNO3 → Mg(NO3)2 + H2O

Correct Answer: Option (d)

Q13) Which of the following can undergo a chemical reaction?

a) MgSO4 + Fe

b) ZnSO4 + Fe

c) MgSO4 + Pb

d) CuSO4 + Fe

Correct Answer: Option (d)

Q14) Pick the statement which is correct about the non-metal:

a) Br is an example of liquid non-metal.

b) Graphite is a good conductor of electricity

c) Most of the non-metal oxides are acidic

d) All of these

Correct Answer: Option (d)

Q15) A student writes two incomplete chemical reactions.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 3 Metals And Non-Metals-2

Which option completes the reactions to form a balanced chemical equation?

(a) X – P5O4(s); Y – (MgO)2(s)

(b) X – 4PO10(s); Y – 4MgO(s)

(c) X – P4O10(s); Y – 2MgO(s)

(d) X – 5P4O2(s); Y – Mg2O2(s)

Correct Answer: Option (c)

Q16) When a non-metal is allowed to react with water

a) CO2 gas is formed

b) H2 gas is formed

c) Product formed depends on temperature

d) No products are formed

Correct Answer: Option (d)

Q17) Aqua regia is a freshly prepared mixture of concentrated HNO3 and concentrated HCl in the ratio of:

a) 1:3 respectively

b) 2:3 respectively

c) 3:1 respectively

d) 3:2 respectively

Correct Answer: Option (a)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 3 Metals And Non-Metals” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class