Nationalism in India Class 10 MCQs History Chapter 3

MCQ Questions for Class 10 – Social Science Nationalism in India

The Nationalism in India MCQs will help Class 10 students while studying the chapter related to Nationalism in India. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Nationalism in India MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers for Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. The Nationalism in India MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as the influence of the First World War, the Khilafat Movement, Non-Cooperation Movement, Satyagraha, Rowlatt Act, Dandi March, Rebellion in towns, villages, tribal areas and swaraj in plantations, Civil Disobedience Movement. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download The Nationalism in India Class 10 MCQs PDF

Explore The Nationalism in India MCQs for CBSE Class 10

1) Which of the following situations in India were the result of the First World War?

a) There was widespread anger in villages due to forced recruitment.

b) Custom duties were increased.

c) Income taxes were introduced.

d) All of the above-mentioned situations took place as a result of the First World War.

Answer: (d)

2) As per the census of 1921, millions of people died due to ________.

a) Epidemic and Famines

b) War

c) Riots

d) None of the above

Answer: (a)

3) Mahatma Gandhi returned to India in ________.

a) January, 1916

b) January, 1915

c) March, 1921

d) April, 1917

Answer: Option (b)

4) Which of the following statements are true about Satyagraha?

a) Satyagraha is not a physical force.

b) It is the weapon of the weak.

c) A satyagrahi does not inflict pain on the adversary.

d) Option (a) and (c)

Answer: Option (d)

5) Which of the following statements are true about the Rowlatt Act?

a) It did not give the government powers to repress political activities.

b) It did not allow detention of political prisoners without trial for two years.

c) It allowed detention of political prisoners without trial for two years.

d) Gandhiji decided to launch nationwide Satyagraha against the Rowlatt Act in 1920.

Answer: Option (c)

6) The infamous Jallianwalla Bagh Massacre took place when there was an annual _______ fair.

a) Teeyan

b) Gurupurab

c) Lohri

d) Baisakhi

Answer: Option (d)

7) What was one of the main reasons behind Mahatma Gandhi’s decision to take up the Khilafat Issue?

a) To bring more unity among Hindus and Muslims.

b) To bring more unity among Hindus and Christians.

c) To bring more unity among Christians and Muslims.

d) None of the above.

Answer: option (a)

8) Who was the author of the book Hind Swaraj (1909)?

a) Bhagat Singh

b) Jawaharlal Nehru

c) Subash Chandra Bose

d) Mahatma Gandhi

Answer: Option (d)

9) At the Congress session at ________ in December 1920, a compromise was worked out and the Non-Cooperation programme was adopted.

a) Allahabad

b) Bombay

c) Nagpur

d) Calcutta

Answer: Option (c)

10) Which of the following statements about the effect of the Non-cooperation Movement are true?

a) The import of foreign cloth halved between 1921 and 1922.

b) In many places, merchants and traders refused to trade in foreign goods or finance foreign trade.

c) Production of Indian textile mills and handlooms went up.

d) All the above statements are true.

Answer: Option (d)

11) Which of the following statements about the Non-cooperation Movement in Awadh is false?

a) The Non-Cooperation movement here was against talukdars and landlords.

b) In Awadh, the peasants were led by Baba Ramchandra.

c) The tenants had no security of tenure.

d) The peasants did not demand abolition of begar.

Answer: Option (d)

12) The tribal people revolted against the British due to which of the following reasons?

a) The tribal people were prevented from entering the forests to graze their cattle

b) The tribal people were prevented from collecting fuelwood and fruits.

c) The traditional rights of tribal people were denied.

d) All of the above options are correct.

Answer: Option (d)

13) The plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without permission as per _________.

a) Inland Emigration Act of 1859

b) Inland Emigration Act of 1866

c) Inland Emigration Act of 1879

d) Inland Emigration Act of 1869

Answer: Option (a)

14) Gandhi decided to withdraw the Non-Cooperation Movement in _________.

a) January 1922

b) February 1922

c) February 1919

d) January 1919

Answer: Option (b)

15) ______ and _____ formed the Swaraj Party.

a) C.R.Das and Motilal Nehru

b) Motilal Nehru and Jawaharlal Nehru.

c) Jawaharlal Nehru and C.R.Das

d) Jawaharlal Nehru and Gandhi

Answer: Option (a)

16) Simon Commission arrived in India in ______.

a) 1928

b) 1930

c) 1932

d) 1942

Answer: option (a)

17) Under the presidency of Jawaharlal Nehru, the Lahore Congress formalised the demand of ‘Purna Swaraj’ or full independence for India in ___________.

a) December 1929

b) January 1929

c) December 1930

d) December 1928

Answer: Option (a)

18) Mahatma Gandhi started his famous Salt March from his ashram in Sabarmati to Dandi, covering a distance of _______.

a) 260 miles

b) 240 miles

c) 600 miles

d) 500 miles

Answer: Option (b)

19) Mahatma Gandhi reached Dandi on _______, 1930.

a) April 6

b) April 16

c) March 6

d) May 6

Answer: Option (a)

20) Gandhi-Irwin Pact was signed on _______.

a) 5 April 1932

b) 5 March 1931

c) 5 May 1931

d) 5 June 1932

Answer: Option (b)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now