CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce give students an idea on the types of multiple choice questions likely to be asked from this chapter in the board exam. Practising these questions will help students score high marks in the Science paper and give them clarity of concepts. So, students should solve these questions and check their answers during the exam preparation. They can also download the CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce PDF along with answers from the link below.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce with Answer PDF

Students must cover the following concepts from the NCERT Class 10 Science Textbook before solving these multiple choice questions to answer them correctly.

  • The Importance of variation
  • Fission
  • Fragmentation & Spore formation
  • Regeneration
  • Budding
  • Vegetative Propagation
  • Sexual Reproduction in Flowering Plants
  • Reproduction in Human Beings
  • Male Reproductive System
  • Female Reproductive System
  • Reproductive health

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce with Answer

Q1) Fruits are formed from

a) Stamen

b) Stigma

c) Ovary

d) Ovule

Correct Answer: Option (c)

Q2) Reproduction is essential for living organisms in order to ……………………

a) Keep the individual organism alive

b) Fulfill their energy requirement

c) Maintain growth

d) Continue the species generation after generation

Correct Answer: Option (d)

Q3) The male reproductive parts of a flower, the stamens, are collectively known as

a) Androecium

b) Filament

c) Anther

d) Gynoecium

Correct Answer: Option (a)

Q4) In the below figure the parts A, B and C are sequentially

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce-1

a) Cotyledon, plumule and radicle

b) Plumule, radicle and cotyledon

c) Plumule, cotyledon and radicle

d) Radicle, cotyledon and plumule

Correct Answer: Option (c)

Q5) Which of the following diseases is transmitted sexually?

a) Kala Azar

b) Jaundice

c) Cholera

d) Syphilis

Correct Answer: Option (d)

Q6) IUCD is for

a) Vegetative propagation

b) Contraception

c) Increasing fertility

d) Avoiding miscarriage

Correct Answer: Option (b)

Q7) Which among the following is not the function of testes at puberty?

(i) Formation of germ cells

(ii) Secretion of testosterone

(iii) Development of placenta

(iv) Secretion of estrogen

a) (i) and(ii)

b) (ii) and(iii)

c) (iii) and(iv)

d) (i) and(iv)

Correct Answer: Option (c)

Q8) Which of the following is a contraceptive?

a) Coppert

b) Condom

c) Diaphragm

d) All of these

Correct Answer: Option (d)

Q9) The correct sequence of organs in the male reproductive system for transport of sperms is

a) Testis → vas deferens → urethra

b) Testis → ureter → urethra

c) Testis → urethra → ureter

d) Testis → vas deferens → ureter

Correct Answer: Option (a)

Q10) During adolescence, several changes occur in the human body. Mark one change from the following associated with sexual maturation in boys

a) Increase in height

b) Cracking of voice

c) Weight gain

d) Loss of milk teeth

Correct Answer: Option (c)

Q11) AIDS is a deadly disease which is caused by

a) a protozoan

b) a fungus

c) a bacterium

d) a virus

Correct Answer: Option (d)

Q12) Which among the following diseases is not sexually transmitted?

a) Syphilis

b) Hepatitis

c) HIV-AIDS

d) Gonorrhea

Correct Answer: Option (b)

Q13) A population of thermophilic archaebacteria are generally found in hot springs. Any change to the temperature of the water affects the survival of the archaebacteria. If the temperature of hot springs gets reduced, change in which component can allow survival of few members of these archaebacteria?

a) cell wall

b) cytoplasm

c) DNA

d) ribosomes

Correct Answer: Option (a)

Q14) A small portion of oviducts of a woman is removed by surgical operation and the cut ends are ligated is

a) copperT

b) Tubectomy

c) Vasectomy

d) Diaphragm

Correct Answer: Option (b)

Q15) What can be concluded about the division in plasmodium?

a) The cyst divides repeatedly to form many daughter cells.

b) The cell divides multiple times giving rise to many daughter cells.

c) The nucleus divides repeatedly inside the cell to form new daughter cells.

d) The cyst enlarges in size and then bursts producing many new daughter cells.

Correct Answer: Option (b)

Q16) The ratio of number of chromosomes in a human zygote and a human sperm is

a) 2:1

b) 3:1

c) 1:2

d) 1:3

Correct Answer: Option (a)

Q17) How do spores develop into Rhizopus?

a) spores divide and grow into new individual

b) spores combine with other spores and grow

c) spores enlarge in size for the growth of new individual

d) spores land on other organisms and increase with their growth in size

Correct Answer: Option (a)

Q18) The image shows the structure of a flower.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce-2

Which process will likely be disturbed or not occur, if the labelled part is removed from the flower?

a) formation of fruit

b) transport of pollen

c) formation of pollen

d) development of pollen tube

Correct Answer: Option (a)

Q19) Which event will likely occur in the ovaries of females after attaining puberty?

a) fertilisation

b) synthesis of eggs

c) production of eggs

d) growth and development of embryo

Correct Answer: Option (c)

Q20) Which option correctly shows the path that the sperms take when they are released from the male reproductive system?

(a) testis → ureter → urethra → penis

(b) testis → vas deferens → ureter → penis

(c) testis → ureter → vas deferens → penis

(d) testis → vas deferens → urethra → penis

Correct Answer: Option (d)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 8 How do Organisms Reproduce” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class