Globalisation and the Indian Economy Class 10 MCQs - Economics Chapter 4

MCQ Questions for Class 10 Social Science Globalisation and the Indian Economy

Globalisation and the Indian Economy Multiple-choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Globalisation and the Indian Economy. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Globalisation and the Indian Economy MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Globalisation and the Indian Economy MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as production across countries, multinational companies, interlinking production across countries, foreign trade, integration of markets, globalisation, factors that have enabled globalisation, liberalisation of foreign trade and foreign investment policy, trade barriers, World Trade Organisation, impact of globalisation in India, and the struggle for a fair globalisation.

Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Globalisation and the Indian Economy MCQs PDF

Explore Globalisation and the Indian Economy MCQs for CBSE Class 10

1) Which of the following statements are true about MNCs?

a) A MNC is a company that owns or controls production in more than one nation.

b) MNCs set up offices and factories for production in regions where they can get cheap labour and other resources.

c) This is done so that the cost of production is low and the MNCs can earn greater profits.

d) All of the above.

Answer: Option (d)

2) The MNC is not only selling its finished products globally but, more importantly, the goods and services are produced globally. State whether true or false.

a) False

b) True

Answer: Option (b)

3) ___________ provides the advantage of being a cheap manufacturing location.

a) China

b) Japan

c) South Korea

d) None of the above

Answer: Option (a)

4) Cargill Foods, a very large ________ MNC, is the largest producer of edible oil in India, with a capacity to make 5 million pouches daily.

a) Dutch

b) French

c) British

d) American

Answer: Option (d)

5) __________, footwear, sports items are examples of industries where production is carried out by a large number of small producers around the world.

a) Confectionery

b) Garments

c) Petroleum products

d) None of the above

Answer: Option (b)

6) __________, an American company, is one of the world’s largest automobile manufacturers with production spread over 26 countries of the world.

a) Ford Motors

b) Porsche

c) Audi

d) None of the above

Answer: Option (a)

7) The products are supplied to the MNCs, which then sell these under their own brand names to the customers. These large MNCs have tremendous power to determine the _____.

a) price

b) quality

c) labour conditions for these distant producers

d) All of the above

Answer: Option (d)

8) Ford Motors came to India in _______ and spent Rs. 1700 crore to set up a large plant near Chennai.

a) 1995

b) 1999

c) 1990

d) 1998

Answer: Option (a)

9) When Ford established its manufacturing plant in India, it had collaborated with _______.

a) Hero Motors

b) Maruti Suzuki

c) Tata Motors

d) Mahindra & Mahindra

Answer: Option (d)

10) Ford Motors was selling 27,000 cars in the Indian markets, while 24,000 cars were exported from India to South Africa, Mexico and _______.

a) Brazil

b) Argentina

c) Chile

d) None of the above

Answer: Option (a)

11) Chinese toys have become more popular in the Indian markets. Within a year, ___________ of the toy shops have replaced Indian toys with Chinese toys.

a) 50 to 60 percent

b) 80 to 90 percent

c) 100 percent

d) 70 to 80 percent

Answer: Option (d)

12) Which of the following is true regarding the opening of trade?

a) Choice of goods in the markets rises.

b) Producers in the two countries now closely compete against each other even though they are separated by thousands of miles.

c) Foreign trade thus results in connecting the markets or integration of markets in different countries.

d) All of the above.

Answer: Option (d)

13) Globalisation is a process of slow integration or interconnection between countries. State whether true or false.

a) False

b) True

Answer: Option (a)

14) _________ have led to huge reduction in port handling costs and increased the speed with which exports can reach markets.

a) Containers

b) Cranes

c) Elevators

d) None of the above

Answer: Option (a)

15) The cost of _______has fallen. This has enabled much greater volumes of goods being transported by _______.

a) air transport, airlines

b) road transport, four wheelers

c) rail transport, railways

d) None of the above

Answer: Option (a)

16) Governments can use trade barriers to increase or decrease (regulate) foreign trade and to decide what kinds of goods and how much of each, should come into the country. State whether true or false.

a) True

b) False

Answer: Option (a)

17) Removing barriers or restrictions set by the government is known as _____.

a) globalisation

b) disinvestment

c) privatisation

d) liberalisation

Answer: Option (d)

18) Starting around ________, some far-reaching changes in policy were made in India. The government decided that the time had come for Indian producers to compete with producers around the globe.

a) 2011

b) 2001

c) 1991

d) 1981

Answer: Option (c)

19) Nearly _________ countries of the world are members of the WTO, as of June 2014.

a) 50

b) 100

c) 160

d) 200

Answer: Option (c)

20) Started at the initiative of the ________, WTO establishes rules regarding international trade, and sees that these rules are obeyed.

a) middle-income countries

b) poor countries

c) developing countries

d) developed countries

Answer: Option (d)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now