CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations

The Multiple Choice Questions have become an important part of the Class 10 Science exam. With the change in the exam pattern, the board had introduced the MCQs in the Class 10 Science paper. So, to help students understand the different types of multiple choice questions, we have compiled the CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations. Students can also download these questions in pdf format from the link below and refer to them anytime during their studies.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations PDF with Answers

It is expected that a few of these MCQs might be asked in the exam. So, students are advised to practise them thoroughly. We have also provided the answers to CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations, so that students can easily check their answers and evaluate their preparation level. To practise more questions, students can also solve the CBSE Class 10 Science Sample Papers based on the latest design and exam pattern.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations with Answers

Q1) Sodium and chlorine are reacted and as a result, sodium chloride is formed which is also called table salt. What option gives the reactants and products of the reaction?

(a) reactants – sodium; products – chlorine

(b) reactants – sodium and table salt; products – chlorine

(c) reactants – tables salt; products – sodium and chlorine

(d) reactants – sodium and chlorine; products – sodium chloride

Correct Answer: Option (d)

Q2) Which of the following reactions can also be termed as thermal decomposition reaction?

(a) Combination Reaction

(b) Decomposition Reaction

(c) Displacement reaction

(d) Double displacement reaction

Correct Answer: Option (b)

Q 3) The image shows some chemical reactions.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations-1

Which option identifies the reactants and products of the reactions?

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations-2

Correct Answer: Option C

Q4) A student performs an experiment to form aluminium chloride from aluminium and chlorine.

Which options give the chemical equation of the reaction?

(a) Al + Cl2 → AlCl2

(b) 2Al + Cl2 → 2AlCl

(c) 2Al + 3Cl2 → 2AlCl3

(d) 3Al + 3Cl2 → 3AlCl3

Correct Answer: Option C

Q5. Give the ratio in which hydrogen and oxygen are present in water by

volume.

(a) 1:2

(b) 1:1

(c) 2:1

(d) 1:8

Correct Answer: Option (c)

Q6) A researcher adds barium hydroxide to hydrochloric acid to form a white-colored barium

chloride. Which option gives the balanced chemical equation of the reaction?

(a) HCl + Ba(OH)2 → BaCl2 + 2HOH

(b) 2HCl + Ba(OH)2 → BaCl2 + 2HOH

(c) 2HCl + Ba(OH)2 → BaH2 + 2HCl + O2

(d) HCl + 2Ba(OH) → 2BaCl2 + 2HOH + O2

Correct Answer: Option (b)

Q7. One of the following processes does not involve a chemical reaction, that is:

(a) Melting of candle wax when heated

(b) Burning of candle wax when heated

(c) Digestion of food in your stomach

(d) Ripening of banana

Correct Answer: Option (a)

Q8) A student writes a chemical equation of the reaction between carbon monoxide and hydrogen.

CO2 + 2H2 → CH3OH

How can the reaction be classified?

(a) The reaction is an example of a combination reaction as a compound separates into two

compounds.

(b) The reaction is an example of a decomposition reaction as a compound dissociates into

two compounds.

(c) The reaction is an example of a combination reaction as two compounds react to form a

single compound.

(d) The reaction is an example of a decomposition reaction as two compounds react to form

a single compound.

Correct Answer: Option (c)

Q9. The chemical formula of magnesium oxide is?

(a) MgO2

(b) Mg2O

(c) MgO

(d) Mg(OH)2

Correct Answer: Option (c)

Q10) A student learns that some products are formed as a result of combining two compounds while some compounds are formed as a result of dissociation of two compounds. The image shows two reactions.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations-3

Which reaction is an example of a combination reaction and a decomposition reaction?

(a) both the reactions are examples of combination reaction

(b) both the reactions are examples of a decomposition reaction

(c) reaction P is an example of a combination reaction while reaction Q is an example of a

decomposition reaction

(d) P is an example of a decomposition reaction while reaction Q is an example of a combination reaction

Correct Answer: Option C

Q11) From the following which one is the example of chemical reaction

(a) Grapes get fermented

(b) Breakdown of food

(c) Formation of curd

(d) All of the above

Correct Answer: Option (d) All of the above

Q12) A student adds lead and silver to two different test tubes containing an equal amount of copper sulphate solution. The student observes that the color of the solution in the test tube with lead changes. What explains the change in the colour of the solution?

(a) A displacement reaction takes place as lead replaces copper from the solution.

(b) A combination reaction takes place as lead combines with sulphate in the solution.

(c) decomposition reaction takes place as copper dissociates from sulphate in the solution.

(d) A double displacement reaction takes place as copper dissociates from sulphate and

lead combines with sulphate in the solution.

Correct Answer: Option (a)

Q13) Which of the reactions is used in black and white photography?

(a) Combination Reaction

(b) Decomposition Reaction

(c) Displacement reaction

(d) Oxidation reaction

Correct Answer: Option (b)

Q14) What happens when lead nitrate reacts with potassium iodide?

(a) They will not react

(b) Large amount of hydrogen release

(c) Yellow ppt of lead iodide and potassium nitrate will be produced

(d) Evolution of gas will occur

Correct Answer: Option (c)

Q15) The chemical reaction between potassium chloride and silver nitrate is given by the chemical

equation.

AgNO3 + KCl → AgCl + KNO3

What can be inferred from the chemical equation?

(a) silver nitrate and potassium undergo a decomposition reaction to form silver chloride

and potassium nitrate

(b) silver nitrate and potassium undergo a displacement reaction to form silver chloride

and potassium nitrate

(c) silver nitrate and potassium undergo a combination reaction to form silver chloride and

potassium nitrate

(d) silver nitrate and potassium undergo double displacement reaction to form silver

chloride and potassium nitrate

Correct Answer: Option (d)

Q16. Which of the following does show an oxidation reaction?

(a) Gain of oxygen

(b) Loss of oxygen

(c) Gain of hydrogen

(d) None of the above

Answer: (a) Gain of oxygen

Q17) The image shows a reaction between zinc and hydrogen.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations-4

Which option shows oxidation?

(a) Zn → Zn+2

(b) 2H+ → H2

(c) Zn+2 → Zn

(d) H2 → 2H+

Correct Answer: Option (a)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 1 Chemical Reactions and Equations” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class