The Age of Industrialisation Class 10 MCQs History Chapter 5

MCQ Questions for Class 10 Social Science – The Age of Industrialisation

The Age of Industrialisation MCQs will help students while studying the chapter related to the Age of Industrialisation. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Age of Industrialisation MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers for Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. The Age of Industrialisation MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as the period before industrialisation, the pace of industrial change, steam power, hand labour, life of workers, industrialisation in colonies, the status of weavers, the arrival of Manchester goods in India, the introduction of factories in India, and market for goods. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download The Age of Industrialisation MCQs PDF

Explore The Age of Industrialisation MCQs for CBSE Class 10

1) The earliest factories in England came up by _____. But it was only in the late eighteenth century that the number of factories multiplied.

a) 1760s

b) 1830s

c) 1730s

d) None of the above

Answer: (c)

2) The first symbol of the new era was ________. Its production boomed

in the late nineteenth century.

a) Cotton

b) Wool

c) Silver

d) Aluminium

Answer: (a)

3) ___________ created the cotton mill.

a) Orville Wright

b) Richard Arkwright

c) James Watt

d) None of the above

Answer: Option (b)

4) The production process (carding, twisting and spinning, and rolling) is associated with the production of _______.

a) Cotton

b) Ships

c) Railways

d) None of the above

Answer: Option (a)

5) Growing at a rapid pace, ________ was the leading sector in the first phase of industrialisation up to the 1840s.

a) Shipping

b) Mineral industry

c) Cotton

d) None of the above

Answer: Option (c)

6) With the expansion of railways, in England from the 1840s and in the colonies from the 1860s, the demand for ______ and _______ increased rapidly.

a) Iron and Steel

b) Jute and Cotton

c) Aluminium and Bauxite

d) Copper and Steel

Answer: Option (a)

7) By 1873 Britain was exporting iron and steel worth about £ 77 million, double the value

of its ________export.

a) Meat

b) Cotton

c) Steam engines

d) None of the above

Answer: option (b)

8) Ordinary and small innovations were the basis of growth in many _______ sectors such as _________.

a) Non-mechanised

b) Mechanised

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Answer: Option (a)

9) Even at the end of the nineteenth century, ________ of the total workforce was employed in technologically advanced industrial sectors.

a) Less than 20 percent

b) More than 80 percent

c) Less than 70 percent

d) More than 50 percent

Answer: Option (a)

10) James Watt patented the new engine in _______.

a) 1791

b) 1581

c) 1681

d) 1781

Answer: Option (d)

11) Which of the following statements are true about Steam Engines?

a) At the beginning of the nineteenth century, there were not more than 321 steam engines

all over England.

b) Mathew Boulton manufactured the new model of steam engines.

c) James Watt improved the steam engine produced by Newcomen and patented the new engine in 1781.

d) All the above statements are true.

Answer: Option (d)

12) __________ products came to symbolise refinement and class.

a) Machine Made

b) Handmade

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Answer: Option (b)

13) ________ goods were for export to the colonies.

a) Handmade

b) Machine made

c) None of the above

d) Both (a) and (b)

Answer: Option (b)

14) Before the age of machine industries, silk and cotton goods from

_________ dominated the international market in textiles.

a) India

b) Britain

c) China

d) France

Answer: Option (a)

15) _______ and ______ merchants took the goods from Punjab to Afghanistan, Eastern Persia and Central Asia.

a) Turkish and Persian

b) Armenian and Persian

c) Afghan and Persian

d) Chinese and Persian

Answer: Option (b)

16) ________ on the Coromandel Coast and had trade links with Southeast Asian ports.

a) Calicut

b) Masulipatam

c) Mangalore

d) Paradip

Answer: option (b)

17) _______ on the Gujarat coast connected India to the Gulf and the Red Sea Ports.

a) Okha

b) Porbandar

c) Surat

d) Kandla

Answer: Option (c)

18) Hoogly in _______ had trade links with Southeast Asian ports.

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Orissa

d) Bengal

Answer: Option (d)

19) As Surat and Hoogly ports in India decayed, _____ and _____ ports grew in India.

a) Bombay and Calcutta

b) Madras and Bombay

c) Calcutta and Madras

d) Masulipatnam and Calcutta

Answer: Option (a)

20) Which of the following statements are true about Gomasthas.

a) In many weaving villages, there were reports of clashes between weavers and gomasthas.

b) The new gomasthas were outsiders, with no long-term social link with the village.

c) Gomasthas had a close relationship with weavers.

d) Both (a) and (b).

Answer: Option (d)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now