CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 2 Acids Bases and Salt

Are you looking for multiple choice questions of CBSE Class 10 Science Chapter 2 Acids Bases and Salt? Then, you have landed on the right page. Here, we have compiled the questions of varying difficulty levels to help students in their exam preparation. They can easily download the CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 2 Acids Bases and Salt PDF from the link below.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 2 Acids Bases and Salt PDF

These questions are prepared as per the CBSE Class 10 Science Syllabus and cover Chapter 2 Acids Bases and Salt important concepts. Practising these MCQs will boost the confidence level of students so that they can attempt the exam boldly. Students can solve the CBSE Class 10 Science Sample Papers based on the latest paper design for more practice.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 2 Acids Bases and Salt with Answers

Q1) Which Acid is present in Tomato ?

(A) Citric Acid

(B) Oxalic Acid

(C) Lactic Acid

(D) HCl

Correct Answer: Option (B)

Q2) Which Acid is a strong Acid in the following:

(A) HCl pH 1

(B) CH3COOH pH 5

(C) Lemon juice pH 2.2

(D) Pure Milk pH 6

Correct Answer: Option (A)

Q3) Na2CO3.10H2O is known as-

(A) Baking Soda

(B) Baking Powder

(C) Washing Soda

(D) Bleaching Powder

Correct Answer: Option (C)

Q4) pH value less than 7 indicates that the solution is –

(A) Acidic

(B) Basic

(C) Neutral

(D) No effect

Correct Answer: Option (A)

Q5) Which salt is Neutral salt?

(A) NH4Cl

(B) CH3COONH4

(C) CH3COONa

(D)Na2CO3

Correct Answer: Option B

Q6) Lactic Acid is present in-

(A) Orange

(B) Tea

(C) Curd

(D) Vinegar

Correct Answer: Option (C)

Q7) Farmers neutralize the effect of Acidity on soil by adding

(A) Slaked Lime

(B) Gypsum

(C) Caustic Soda

(D) Baking Soda

Correct Answer: Option (A)

Q8) Which of the following are present in a dilute Aqueous solution of Hydrochloric Acid?

(A) H3O + Cl

(B) H3O + OH

(C) Cl + OH

(D) Unionised HCl

Correct Answer: Option (A)

Q9) CuSO4.5H2O In this Compound the water molecule is called –

(A) Pure Water

(B) Water of Crystallisation

(C) Soda Water

(D) None of these

Correct Answer: Option (B)

Q10) Which of the following salts does not contain water of crystallization?

(A) Blue vitriol

(B) Baking soda

(C) Washing soda

(D) Gypsum

Correct Answer: Option (B)

Q11) An aqueous solution turns the red litmus solution blue. Excess addition of which of the following solutions would reverse the change?

(A) Baking powder

(B) Lime

(C) Ammonium hydroxide solution

(D) Hydrochloric acid

Correct Answer: Option (D)

Q12) In which pH range does our body work to survive in the atmosphere?

(A) 5.5 to 8.5

(B) 7.0 to 7.8

(C) 2.3 to 7.0

(D) 7.5 to 12.5

Correct Answer: Option (B)

Q13) What is the chemical formula of POP (Plaster of Paris)?

(A) CaSO4.2H2O

(B) CaSO4.3H2O

(C) CaSO4.1/2H2O

(D) CaCO3.1/2H2

Correct Answer: Option (C)

Q14) What happens when a solution of an acid is mixed with a solution of a base in a test tube?

(i) The temperature of the solution increases

(ii) The temperature of the solution decreases

(iii) The temperature of the solution remains the same

(iv) Salt formation takes place

(A) (i) only

(B) (i) and (iii)

(C) (ii) and (iii)

(D) (i) and (iv)

Correct Answer: Option (D)

Q15) Which salt is Acidic in nature?

(A) NH4Cl

(B) CH3COONH4

(C) NaCl

(D)Na2CO3

Correct Answer: Option (A)

Q16) When a base reacts with a metal, it forms a salt and hydrogen gas is released. By what method can the presence of hydrogen be detected?

(A) by water

(B) by litmus paper

(C) by methyl orange

(D) by a burning candle

Correct Answer: Option (D)

Q17) The image shows the pH values of four solutions on a pH scale.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 2 Acids Bases and Salt-1

Which solutions are alkaline in nature?

(A) A and B

(B) B and C

(C) C and D

(D) A and D

Correct Answer: Option (C)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 2 Acids Bases and Salt” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class