CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources

Students’ search for CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 16 Sustainable Management ends here. We have provided the multiple choice questions on Chapter 16 of Class 10 Science. These are designed as per the CBSE Class 10 Science Syllabus and exam pattern. Students can also access their exam preparation by answering these MCQs and then verifying the answers with the provided ones. These questions are very useful during revisions as well. Moreover, solving these MCQs will boost students’ confidence and help them increase their scores in the Science exam.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources with Answer PDF

Students must cover the following concepts from the NCERT Class 10 Science Textbook before solving these multiple choice questions to answer them correctly.

  • Why do we need to manage our resources?
  • Forests And Wildlife
  • Stakeholders
  • Management Of Forest
  • Water For All
  • Coal And Petroleum
  • An Overview Of Natural Resource Management

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources with Answers

Q1) What is the main significance of sustainable development?

(a) to preserve the natural resources for the needs of the future generation

(b) to exploit the available resource for rapid improvement

(c) to increase the cost of available natural resources

(d) to increase the reservoirs of natural resources

Correct Answer: Option (a)

Q2) The most rapidly dwindling natural resource in the world is:

(a) water

(b) forest

(c) wind

(d) sunlight

Correct Answer: Option (b)

Q3) Which of these practices will help to conserve the forest?

(a) practice of deforestation

(b) putting a ban on deforestation

(c) an increase in use of firewood by local people

(d) an increase in use of forest product by industries

Correct Answer: Option (b)

Q4) Which of these practices can be adopted to save the environment?

(a) refuse the use of single-use plastic bags

(b) reduce the use of paper bags

(c) recycle single-use bags

(d) reuse waste food

Correct Answer: Option (a)

Q5) Which option explains the disadvantage of using fossil fuel as energy sources?

(a) it releases harmful gases into the atmosphere when they burn

(b) it is extracted from deep inside the Earth

(c) it uses oxygen in the process of burning

(d) it is hard to transport

Correct Answer: Option (a)

Q6) The three Rs that will help us to conserve natural resources for long term use are:

(a) Recycle, regenerate, reuse

(b) Reduce, regenerate, reuse

(c) Reduce, reuse, redistribute

(d) Reduce, recycle, reuse

Correct Answer: Option (d)

Q7) Which of these is an example of sustainable development in order to conserve natural resources for the future generation?

(a) cleaning water resources

(b) finding alternate fuel reservoirs

(c) clearing forests to set up new industries

(d) planning for safe disposal of wastes after mining

Correct Answer: Option (d)

Q8) Which of the following is not a natural resource?

(a) Mango tree

(b) Snake

(c) Wind

(d) Wooden house

Correct Answer: Option (d)

Q9) In which year was the Wildlife Protection Act implemented in India?

(a) 1952

(b) 1962

(c) 1972

(d) 1982

Correct Answer: Option (c)

Q10) Who prepared the Ganga Action Plan?

(a) Department of pollution

(b) Department of environment

(c) Department of river

(d) Department of industries

Correct Answer: Option (b)

Q11) At which of the following places are royal Bengal tigers found?

(a) Mahanadi delta

(b) Godavari delta

(c) Kaveri delta

(d) Sundarban delta

Correct Answer: Option (d)

Q12) In which of the following states does the Ganga originate?

(a) Jammu And Kashmir

(b) Himachal Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) None

Correct Answer: Option (c)

Q13) A student studies that construction of a water harvesting system in a region can help conserve water. How can construction of this system help a region?

(a) it will reduce the occurrence of droughts

(b) it will reduce the percolation of rainwater

(c) it will replenish surface water like rivers

(d) it will increase the speed of flow of surface runoff

Correct Answer: Option (a)

Q14) Which of the following is not a natural resource?

(a) soil

(b) water

(c) air

(d) electricity

Correct Answer: Option (d)

Q15) Which one of the following is the Biosphere reserve of India?

(a) Gir

(b) Nilgiri

(c) Kanheri

(d) None of these

Correct Answer: Option (b)

Q16) When was the Ganga Action Plan launched?

(a) 1980

(b) 1982

(c) 1984

(d) 1986

Correct Answer: Option (d)

Q17) The pH range most conductive for life of fresh water plants and animals is :

(a) 6.5 to 7.5

(b) 2.0 to 3.5

(c) 3.5 to 5.0

(d) 9.0 to 10.5

Correct Answer: Option (a)

Q18) Tropical rainforests grow well in areas receiving rainfall

(a) 200cm

(b) 150cm

(c) 100cm

(d) 70cm

Correct Answer: Option (a)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class