The Nationalist Movement in Indo-China Class 10 MCQs History Chapter 2

MCQ Questions for Class 10 Social Science – The Nationalist Movement in Indo-China

The Nationalist Movement in Indo-China MCQs will help students while studying the chapter related to the Nationalist Movement in Indo-China. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Nationalist Movement in Indo-China MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers for Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. The Nationalist Movement in Indo-China MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as emerging from the shadow of China, colonial domination and resistance, why the French thought colonies were necessary, the dilemma of colonial education, resistance in schools, hygiene, disease and everyday resistance, plague strikes Hanoi, the rat hunt, religion and anti-colonialism, the vision of modernisation, other ways of becoming modern, the Communist Movement and Vietnamese Nationalism, the new Republic of Vietnam, the entry of US into War, the Ho Chi Minh Trail, the Nation and its Heroes, and the end of the War.

Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download The Nationalist Movement in Indo- China Class 10 MCQs History Chapter 2 MCQs PDF

Explore The Nationalist Movement in Indo-China Class 10 MCQs History Chapter 2 MCQs for CBSE Class 10

1) Vietnam gained formal independence in ________, but it took another three decades of fighting before the Republic of Vietnam was formed.

a) 1945

b) 1944

c) 1949

d) 1950

Answer: (a)

2) Indo-China comprises the modern countries of ________.

a) Myanmar, Laos and Cambodia

b) Laos, Thailand and Cambodia

c) Vietnam, Laos, and Thailand

d) Vietnam, Laos and Cambodia

Answer: (d)

3) The colonisation of Vietnam by the ________ brought the people of the country into conflict with the colonisers in all areas of life. The most visible form of colonial control was military and economic domination and trying to reshape the culture of the Vietnamese.

a) British

b) French

c) Portuguese

d) Dutch

Answer: Option (b)

4) After the _________ war the French assumed control of Tonkin and Anaam and, in 1887, French Indo-China was formed.

a) Franco-Indonesian

b) Franco-Dutch

c) Franco-Chinese

d) Franco-British

Answer: Option (c)

5) The vast system of irrigation works, canals and earthworks, built mainly with forced labour, Vietnam exported two-thirds of its rice production, and by ______, it had become the third-largest exporter of rice in the world.

a) 1911

b) 1941

c) 1921

d) 1931

Answer: Option (d)

6) The second line of the rail network was built, linking Vietnam to Siam, via the Cambodian capital of Phnom Penh. Siam is currently known as ________.

a) Thailand

b) Cambodia

c) Laos

d) China

Answer: Option (a)

7) Bernard suggested that there were several barriers to economic growth in Vietnam: The barriers mentioned were _______.

a) low agricultural productivity

b) extensive indebtedness amongst the peasants

c) Low population levels

d) Only (a) and (b)

Answer: option (d)

8) The colonial economy in Vietnam was, however, primarily based on rice cultivation and ___________ owned by the French and a small Vietnamese elite.

a) coffee plantations

b) wheat cultivation

c) rubber plantations

d) tea plantations

Answer: Option (c)

9) US entry into the war marked a new phase that proved costly to the Vietnamese as well as to the Americans. From 1965 to __________, over 3,403, 100 US service personnel served in Vietnam.

a) 1972

b) 1970

c) 1968

d) 1974

Answer: Option (a)

10) The widespread attacks and use of chemical weapons, Napalm, Agent Orange, and _______ , destroyed many villages and decimated jungles, and Civilians died in large numbers.

a) sulphur bombs

b) phosphorous bombs

c) hydrogen bombs

d) none of the above

Answer: Option (b)

11) Between 1961 and 1971, some 11 million gallons of _________ was sprayed from cargo planes by US forces. Their plan was to destroy forests and fields, so that it would be easier to kill if there was no jungle cover for people to hide in.

a) Agent Mango

b) Agent Peach

c) Agent Grapes

d) Agent Orange

Answer: Option (d)

12) The French were faced with yet another problem in the sphere of education: the elites in Vietnam were powerfully influenced by _______ culture.

a) Japanese

b) Thai

c) Chinese

d) None of the above

Answer: Option (c)

13) The Tonkin Free School was started in ______ to provide a Western style education. This education included classes in science, hygiene and French.

a) 1907

b) 1910

c) 1905

d) 1906

Answer: Option (a)

14) By the ________, students were forming various political parties, such as the Party of Young Annan, and publishing nationalist journals such as the Annanese Student.

a) 1940s

b) 1910s

c) 1920s

d) 1930s

Answer: Option (c)

15) Ho Chi Minh forms the Vietnamese Communist Party in __________.

a) 1965

b) 1955

c) 1940

d) 1930

Answer: Option (d)

16) In ________ Cochinchina (the South) becomes a French colony.

a) 1857

b) 1867

c) 1847

d) 1917

Answer: option (b)

17) The Paris Peace Treaty was signed in __________.

a) 1975

b) 1964

c) 1972

d) 1974

Answer: Option (d)

18) In 1903, the modern part of Hanoi was struck by _______. In many colonial countries, measures to control the spread of disease created serious social conflicts.

a) bubonic plague

b) smallpox

c) measles

d) none of the above

Answer: Option (a)

19) Vietnam’s religious beliefs were a mixture of Buddhism, ________ and local practices.

a) Christianity

b) Jainism

c) Hinduism

d) Confucianism

Answer: Option (d)

20) In ______ Japan occupied Vietnam, as part of its imperial drive to control Southeast Asia. So nationalists now had to fight against the Japanese as well as the French.

a) 1940

b) 1942

c) 1944

d) 1943

Answer: Option (a)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now