Consumer Rights Class 10 MCQs - Economics Chapter 5

MCQ Questions for Class 10 Social Science Consumer Rights

Consumer Rights Multiple-choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Consumer Rights. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Consumer Rights MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Consumer Rights MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as the consumer in the marketplace, consumer movement, Consumer Protection Act 1986, Information about goods and services, Right to Information, justice for consumers, a three-tier quasi-judicial machinery, learning to be well-informed consumers, logos and quality standards, and national consumers day in India.

Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Consumer Rights MCQs PDF

Explore Consumer Rights MCQs for CBSE Class 10

1) Which of the following statements are true about consumer movement?

a) The consumer movement arose out of dissatisfaction of the consumers as many unfair practices were being indulged in by the sellers.

b) There was no legal system available to consumers to protect them from exploitation in the marketplace.

c) This has also shifted the responsibility of ensuring the quality of goods and services on the buyers.

d) Only (a) and (b)

Answer: Option (d)

2) The Consumer Movement started rising in India as a social force due to ______.

a) rampant food shortages

b) unethical and unfair trade practices

c) adulteration of food and edible oil

d) All of the above

Answer: Option (d)

3) The Consumer Movement started rising in India in an organised form in the _________.

a) 1960s

b) 1950s

c) 1980s

d) 1990s

Answer: Option (a)

4) Till the __________, consumer organisations were largely engaged in writing articles and holding exhibitions.

a) 1990s

b) 1950s

c) 1960s

d) 1970s

Answer: Option (d)

5) In 1985 the _________ adopted the Guidelines for Consumer Protection. This was a tool for nations to adopt measures to protect consumers and for consumer advocacy groups.

a) World Trade Organisation

b) United Nations

c) World Economic Forum

d) None of the above

Answer: Option (b)

6) Today, Consumers International has become an umbrella body to over 220 member organisations from over __________ countries.

a) 85

b) 105

c) 115

d) 50

Answer: Option (c)

7) A major step taken by the Indian Government was the enactment of the Consumer Protection Act ________, popularly known as COPRA.

a) 1991

b) 1999

c) 1984

d) 1986

Answer: Option (d)

8) Rules have been made so that the manufacturer displays this information, it is because consumers have the _________ about the particulars of goods and services that they purchase.

a) right to be informed

b) right to equality

c) right to choice

d) None of the above

Answer: Option (a)

9) In ________, the Government of India enacted a law, popularly known as RTI (Right to Information) Act.

a) June 2010

b) August 2004

c) September 2006

d) October 2005

Answer: Option (d)

10) Any consumer who receives a service in whatever capacity, regardless of age, gender and nature of service, has the ___________ whether to continue to receive the service.

a) right to choose

b) right to reject

c) right to accept

d) None of the above

Answer: Option (a)

11) Consumers have the __________ against unfair trade practices and exploitation.

a) right to reject

b) right to information

c) right to choose

d) right to seek redressal

Answer: Option (d)

12) Which of the following statements are true?

a) The consumer movement in India has led to the formation of various organisations locally known as consumer forums or consumer protection councils.

b) They guide consumers on how to file cases in the consumer court.

c) They do not represent individual consumers in the consumer courts.

d) Only (a) and (b).

Answer: Option (d)

13) Under COPRA, a ________ quasi-judicial machinery was set up for redressal of consumer disputes.

a) three-tier

b) one-tier

c) two-tier

d) four-tier

Answer: Option (a)

14) The district level court deals with the consumer disputes cases involving claims up to ________.

a) Rs 20 lakhs

b) Rs 50 lakhs

c) Rs 70 lakhs

d) None of the above

Answer: Option (a)

15) India has been observing __________ as the National Consumers’ Day.

a) December 24th

b) November 24th

c) May 24th

d) April 24th

Answer: Option (a)

16) Under COPRA, a three-tier quasi judicial machinery was set up at the ______, _____, and _______ levels for redressal of consumer disputes.

a) district, state, national

b) village, district, state

c) village, municipality, state

d) None of the above

Answer: Option (a)

17) For consumer disputes the state level courts deal with cases involving claims between Rs 20 lakhs and ___________.

a) Rs 75 lakhs

b) Rs 50 lakhs

c) Rs 2 crores

d) Rs 1 crore

Answer: Option (d)

18) It was on 24th December that the Indian Parliament enacted the _______in 1986.

a) NREGA Act

b) Right to Information Act

c) Consumer Protection Act

d) None of the above

Answer: Option (c)

19) The national level court deals with consumer dispute cases involving claims exceeding _________.

a) Rs 1 crore

b) Rs 75 Lakhs

c) Rs 2 Crores

d) None of the above

Answer: Option (a)

20) ________, Agmark or Hallmark logos and certification help consumers get assured of quality while purchasing the goods and services.

a) GI

b) SII

c) IGI

d) ISI

Answer: Option (d)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now