The Making of a Global World Class 10 MCQs History Chapter 4

MCQ Questions for Class 10 Social Science The Making of a Global World

The Making of a Global World MCQs will help students while studying the chapter related to Making of a Global World. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Making of a Global World MCQ Questions in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers for Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. The Making of a Global World MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as pre-modern world, food travels, conquests, diseases, trade, the shaping of the world economy in the nineteenth century, role of technology, late nineteenth century colonialism, the devastation brought by cattle plague in Africa, the indentured labour migration from India, Indian trade and global system, economy during the First World War, the great depression in America, rebuilding the world economy post Second World War, and beginning of globalisation. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download The Making of a Global World MCQs PDF

Explore The Making of a Global World MCQs for CBSE Class 10

1) Many of our common foods such as potatoes, soya, groundnuts, maize, etc. were only introduced in Europe and Asia after ________ accidentally discovered the vast continent that would later become known as the Americas.

a) Christopher Columbus

b) Vasco da Gama

c) Marco Polo

d) None of the above

Answer: (a)

2) Precious metals, particularly _______, from mines located in present-day Peru and Mexico enhanced Europe’s wealth and financed its trade with Asia.

a) Copper

b) Bauxite

c) Iron Ore

d) Silver

Answer: (d)

3) Many expeditions set off in search of El Dorado, the fabled city of ______.

a) Silver

b) Emerald

c) Diamonds

d) Gold

Answer: Option (d)

4) America’s original inhabitants had no immunity against diseases that came from Europe. _______ in particular proved a deadly killer.

a) Chickenpox

b) Measles

c) Smallpox

d) Filaria

Answer: Option (c)

5) Reduced role of ________ and the rising importance of the Americas gradually

moved the centre of world trade westwards.

a) China

b) Japan

c) Korea

d) None of the above

Answer: Option (a)

6) Which country passed the ‘Corn Laws’ to restrict the import of corn?

a) France

b) Great Britain

c) Spain

d) USA

Answer: Option (b)

7) Demand for ______ led to the migration of people to America and Australia.

a) Capital

b) Raw materials

c) Labour

d) Both (a) and (b)

Answer: option (c)

8) Between 1820 and 1914, world trade is estimated to have multiplied 25 to 40 times. Nearly _______ percent of this trade comprised ‘primary products’.

a) 10

b) 20

c) 40

d) 60

Answer: Option (d)

9) One of the oldest livestock markets in ________ was at Smithfield.

a) London

b) Liverpool

c) Manchester

d) Edinburg

Answer: Option (a)

10) Animals were slaughtered for food at the starting point – in America, Australia or New Zealand, and then transported to ________ as frozen meat, thereby reducing the shipping costs and reducing meat prices.

a) Asia

b) Europe

c) Africa

d) Middle East

Answer: Option (b)

11) In 1885 the big European powers met in ______ to complete the carving up of Africa between them.

a) Paris

b) London

c) Berne

d) Berlin

Answer: Option (d)

12) The US also became a colonial power in the late 1890s by taking over some colonies earlier held by ________.

a) Belgium

b) Portugal

c) Spain

d) France

Answer: Option (c)

13) In Africa, in the 1890s, a fast-spreading disease of _______ had a terrifying impact on people’s livelihoods and the local economy.

a) Rinderpest

b) Smallpox

c) Measles

d) Scurvy

Answer: Option (a)

14) Europeans came to _______ hoping to establish plantations and mines, but they faced the problem of Labour shortage.

a) Africa

b) Asia

c) Middle East

d) South America

Answer: Option (a)

15) Rinderpest arrived in Africa in the late 1880s. It was carried by infected cattle imported from British Asia to feed the Italian soldiers invading ______ in East Africa.

a) Kenya

b) Eritrea

c) Ethiopia

d) Sudan

Answer: Option (b)

16) The loss of _______ destroyed African livelihoods.

a) Cattle

b) Human lives

c) Land

d) Forests

Answer: option (a)

17) The main destinations of Indian indentured migrants were the _____.

a) Caribbean Islands

b) Fiji

c) Mauritius

d) All of the above

Answer: Option (d)

18) Most Indian indentured workers came from the present-day regions

of ______.

a) Bihar

b) Eastern Uttar Pradesh

c) Central India

d) All of the above

Answer: Option (d)

19) Migrants from ______ went to Ceylon and Malaya.

a) Andhra Pradesh

b) Orissa

c) Tamil Nadu

d) Karnataka

Answer: Option (c)

20) India’s nationalist leaders began opposing the system of indentured labour migration as abusive and cruel. It was abolished in ______.

a) 1921

b) 1931

c) 1919

d) 1911

Answer: Option (a)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class