NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers

It is always better to check your answers when you practice questions. That is when you get to know if you are solving the questions correctly. To help your kid in solving all the questions of the textbook, here we bring to you diligently designed NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers with detailed explanations.

The chapter Fun with Numbers deals with the counting of numbers above 100. It also covers forward and backward counting of numbers above 100. It elaborates the concept of addition and subtraction through word problems. Download the NCERT Solutions for Class 3 Maths PDF for free and help your kid to stay one step ahead in his/her studies. 

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers

NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 01
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 02
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 03
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 04
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 05
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 06
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 07
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 08
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 09
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 10
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers 11

Access answers to Maths NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 2 Fun with Numbers

Question 1:

Radhika, Gauri, Vicky, Indra and Sunil were collecting Imli (tamarind) seeds.

  • _______ collected the most seeds.
  • Sunil will collect _______ more seeds to be equal to Vicky.
  • If Radhika gets 6 more seeds, she will have _______.
  • How many children have more than 40 seeds? _______
  • _______ needs 3 more seeds to have 50.
  • Sunil has 2 seeds less than 40 and _______ has 2 seeds more than 40.

Answer:

  • Indra collected the most seeds.
  • Sunil will collect 4 more seeds to be equal to Vicky.
  • If Radhika gets 6 more seeds, she will have 30.
  • How many children have more than 40 seeds? 3
  • Gauri needs 3 more seeds to have 50.
  • Sunil has 2 seeds less than 40 and Vicky has 2 seeds more than 40.

Question 2:

Dhoni scored 96 + ______ = ______ runs.

Answer:

Dhoni scored 96 + 6 = 102 runs.

Question 3:

How many runs do these players need to complete a century?

Answers:

Runs Scored

Runs needed to

complete a century

Player 1

93

100 – 93 = 7

Player 2

97

100 – 97 = 3

Player 3

89

100 – 89 = 11

Player 4

99

100 – 99 = 1

Question 4:

Fill in the blanks

Answers:

99 – 112

195 – 206

Number (in figures)

Number (in words)

Number (in figures)

Number (in words)

99

Ninety- nine

195

One hundred ninety-five

100

One hundred

196

One hundred ninety-six

101

One hundred one

197

One hundred ninety-seven

102

One hundred two

198

One hundred ninety-eight

103

One hundred three

199

One hundred ninety-nine

104

One hundred four

200

Two hundred

105

One hundred five

201

Two hundred one

106

One hundred six

202

Two hundred two

107

One hundred seven

203

Two hundred three

108

One hundred eight

204

Two hundred four

109

One hundred nine

205

Two hundred five

110

One hundred ten

206

Two hundred six

111

One hundred eleven

112

One hundred twelve

Question 5:

Oh! 206! Guess how many more to make a triple century?

Answer:

Triple century means 300.

To make 300 runs,

300 – 206 = 94 more runs are required.

Question 6:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 1

Fill in the blanks:

  • C.K. just missed his century. How many runs did he need to make a century? _______
  • _______ and _______ scored almost equal runs.
  • _______ scored a complete century, no less, no more.
  • Most runs scored by any batsman are _______.
  • _______ and _______ have a difference of just 1 run between them.
  • _______ scored 2 more than one and a half century.

Answers:

  • C.K. just missed his century. How many runs did he need to make a century? 1
  • A.P.J. and V.V.S. scored almost equal runs.
  • A.S. scored a complete century, no less, no more.
  • Most runs scored by any batsman are M.D.
  • A.P.J. and V.V.S. have a difference of just 1 run between them.
  • K.S.P. scored 2 more than one and a half century.

Question 7:

Counting in 10s

10

110

310

______

20

______

______

720

30

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

______

780

______

190

______

______

100

200

400

______

Answers:

10

110

310

710

20

120

320

720

30

130

330

730

40

140

340

740

50

150

350

750

60

160

360

760

70

170

370

770

80

180

380

780

90

190

390

790

100

200

400

800

Question 8:

Counting in 50s

200

550

250

______

______

650

350

______

______

750

______

______

500

850

Answer:

200

550

250

600

300

650

350

700

400

750

450

800

500

850

Question 9:

How far can you go like this?

Answer:

There’s no limit to numbers. We can go on to infinity.

Question 10:

What is the biggest number you can call out?

Answer:

There’s no such biggest number.

COLOR THE NUMBERS:

Question 1:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 2

Find these numbers in the above chart. Color them.

Class 3 Maths - Chapter 2 - 3

Answers:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 4

JUMPING ANIMALS

Question 1:

Gabru, Bunny and Tarru are jumping all the way.

Gabru jumps on every 7th box, Bunny on every 5th box, Tarru on every 4th box.

Gabru starts jumping from number 90.

Bunny starts jumping from number 99.

Tarru starts jumping from number 106.

  1. Bunny’s tenth jump is on number ______.
  2. Tarru’s tenth jump is on number ______.
  3. Gabru’s tenth jump will be on number ______.
  4. Gabru and Bunny both jump on numbers 104, ______ and ______.

Answer:

  1. Bunny’s tenth jump is on: 99 + (10 x 5) = 99 + 50 = 149
  2. Class 3 Maths - Chapter 2 - 5

  1. Tarru’s tenth jump is on: 106 + (10 x 4) = 106 + 40 = 146

Class 3 Maths - Chapter 2 - 6

  1. Gabru’s tenth jump will be on: 90 + (10 x 7) = 90 + 70 = 160

Class 3 Maths - Chapter 2 - 7

  1. Gabru and Bunny both jump on numbers 104, 139 and 174.


Class 3 Maths - Chapter 2 - 8

Question 2:

Find out:

  1. Tarru and Bunny jump on numbers ______, ______, and ______.
  2. Is there any number where all three of them jump? ______
  3. Guess who will finish in the least jumps? ______ In how many jumps? ______

Answers:

  1. Tarru and Bunny jump on numbers 114, 134, and 174.

Class 3 Maths - Chapter 2 - 9

  1. Yes, all three jump on: 174


Bunny: 99, 104, 109, 114, 119, 124, 129, 134, 139, 144, 149, 154, 159, 164, 169, 174

Tarru: 106, 110, 114, 118, 122, 126, 130, 134, 138, 142, 146, 150, 154, 158, 162, 166, 170, 174

Gabru: 90, 97, 104, 111, 118, 125, 132, 139, 146, 153, 160, 167, 174

  1. Gabru will finish in the least jumps. In 12 jumps.

CLASS JUMP

Question:

Fill in the blanks

Answer:

Jump 2 steps forward:

104, 106, 108, 110, 112, 114, 116.

Jump 2 steps backward:

262, 260, 258, 256, 254, 252, 250.

Jump 10 steps forward:

110, 120, 130, 140, 150, 160, 170.

Jump 10 steps backward:

200, 190, 180, 170, 160, 150, 140.

Continue the pattern:

550, 560, 570, 580, 590, 600, 610.

910, 920, 930, 940, 950, 960, 970, 980.

209, 207, 205, 203, 201, 199, 197.

401, 402, 403, 404, 405, 406, 407.

LAZY CRAZY SHOP

Question 1:

Find out how many packets of tens, hundreds and loose items each animal will take. Fill in the blanks.

Answer:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 10

Question 2:

Lazy Crazy also has a crazy way of taking money. He takes only in Rs. 100 notes, Rs. 10 notes and Rs. 1 coins. Now find out how they will pay him for what they have taken.

Answer:

Amount

Rs. 100 Note

Rs. 10 Note

Rs. 1 Coin

420

4

2

0

143

1

4

3

242

2

4

2

55

5

5

Question 3:

Who am I? Match with the number.

Answer:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 11

Question 4:

How many are these?

Answer:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 12

MOON MAMA COUNTS HIS STARRY FRIENDS

Question 1:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 13

Answer:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 14

Question 2:

Which cards will I have in my pocket if I have counted up to:

Answer:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 15

Question 3:

Write the answer in the blank space.

Answer:

Class 3 Maths - Chapter 2 - 16

Question 4:

Guess how many starry friends I have in all!!!

Answer:

38

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *